Dragoste și relațiiSingurătatea, lipsa de încredere – De ce este greu să-ți faci prieteni...

Singurătatea, lipsa de încredere – De ce este greu să-ți faci prieteni noi în ziua de azi?

Pentru a transforma bătrânețea într-o vârstă a oportunităților, oamenii nu ar trebui să neglijeze prieteniile. Desigur, sunt importante și alte aspecte, ca de exemplu: încrederea în sine, autocontrolul, rezistența la stres și așa mai departe. În ziua de azi să-ți faci prieteni noi este destul de greu. De ce singurătatea este la cote maxime, care sunt motivele ei și cum poate fi evitată?

Navigare rapidă în articol:

  1. Singurătatea cronică
  2. Lipsa de încredere
  3. Lipsa de timp

1. Singurătatea cronică

Există date noi, care arată că singurătatea cronică poate fi letală. Statisticile spun că una din patru persoane suferă de singurătate. De asemenea, se estimează că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tot mai mulți dintre ei trăiesc singuri și suferă de sigurătate.

Deși singurătatea este larg răspândită în ziua de azi, totuși puțini oameni cunosc modul în care ea afectează starea de sănătate. Studiile cercetătorilor demonstrează consecințele singurătății, ce includ:

  • Singurătatea produce depresie
  • Singurătatea îi face pe oameni să se simtă triști, reci, să aibă o senzație de durere ca și cum ar fi loviți; oamenii de știință spun că această durere este de fapt o reacție a corpului uman la singurătate, pentru că activează răspunsul organismului la nivel fizic și psihologic, crește tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge
  • La oamenii care au o stare de singurătate, sistemul imunitar nu mai funcționează în mod eficient și riscul de îmbolnăvire crește
  • Singurătatea duce la izolare, îi face pe oameni să nu-și mai împărtășească gândurile, sentimentele, experiențele profunde între ei
  • Sigurătatea îi face pe oameni să se identifice cu alte persoane în lumea virtuală și astfel ei să treacă încet din lumea reală, în cea a rețelelor sociale.

Oamenii de știință au spus că singurătatea duce la abuzul de alcool și droguri, la depresie și tulburări de alimentație. De asemenea, mai multe studii sugerează că sigurătatea este asociată cu o creștere a mortalității cu 50%, din orice cauză. Experții spun că singurătatea este mai periculoasă ca obezitatea și este comparabilă cu fumatul a 15 țigări pe zi.

2. Lipsa de încredere

Lipsa de încredere este o stare complexă, care se referă la luarea deciziilor, construirea relațiilor, comunicarea cu oamenii. În prezent, există îndoieli constante și o lipsă de încredere în oameni. Motivul poate fi o situație din copilărie sau poate fi situația actuală din lume, care este în continuu negativă.

Oamenii nu sunt imuni la nesiguranță, unii trăiesc cu frică, iar asta îi face să-și piardă treptat tot mai mult încrederea. Cele mai sensibile par a fi femeile, care au devenit mai sceptice, mai sensibile la opiniile altor oameni, ele nu mai au încredere ușor în oricine.

În ziua de azi oamenii își fac cu greu noi prieteni, ei au dificultăți atunci când trebuie să stabilească un contact conversațional sau să comunice cu alții. Am putea spune că insecuritatea are un efect negativ asupra vieții umane. Oamenii au tendința de a renunța la visele lor, de a merge în direcția inversă atingerii scopului, de a alege singurătatea și deci de a-și petrece timpul acasă, în loc să fie activi și să se întâlnească mai des cu prietenii.

Alte probleme ale oamenilor

Unii oamenii cred că au ghinion în viață, sau că circumstanțele actuale nu sunt în favoarea lor, dar de fapt ei nu fac atceva decât să manifeste pasivitate în anumite chestiuni, ceea ce duce la singurătate.

Există și oameni care au o stimă de sine scăzută, iar asta îi face să se simtă altfel, să nu se adapteze prea bine circumstanțelor.

Experții spun și despre o stare de nevroză constantă ce a apărut în ultimi doi ani pe fondul unei anxietăți constante și care se poate transforma în nevroză persistentă. Oamenii încep să se teamă de unele lucruri și asta le creează mari probleme. Starea lor mentală este rea și poate atrage și alte necazuri prin gândirea prea negativă. Psihologii spun că oamenii trebuie să scape de stres, de gândirea fatalistă și de emoțiile amare, pentru a-și restabili starea de sănătate.

3. Lipsa de timp

Mulți oameni spun că nu au prieteni din cauza lipsei de timp. Lumea modernă îngreunează stabilirea de relații de durată cu alți oameni. În ziua de azi, oamenii se întâlnesc tot mai rar, din lipsă de timp, sau pentru că au trecut de la viața reală la cea virtuală. Ei trăiesc în epoca Internetului și a rețelelor sociale, nu se mai întâlnesc cum făceau altădată și le este greu să-și facă noi prieteni, din lipsă de încredere și alți factori.

Oamenii au caractere extrem de divergente, au probleme fel de fel, suferă de stres și anxietate, nu mai au răbdare să cunoască alți oameni și de asta au tendința de a se închide în sine și de a trăi în singurătate. În mod normal, ei ar trebui să iasă în natură, să aibă conversații cu alte persoane, să-și dea șansa de a trăi experiențe frumoase.

Lipsa de prieteni poate afecta sănătatea

Cercetătorii explică de ce merită să avem prieteni în viață și să întreținem relațiile de prietenie. Ei spun că prezența unui prieten este de foarte mare importanță în viața fiecărui om. Ei explică faptul că prietenii sunt importanți mai ales în momente grele. După cum bine se știe, toată lumea are nevoie de sprijin și de înțelegere, de socializare, de persoane cu care să se simtă bine.

Cercetătorii au cercetat tema prieteniei și au ajuns la concluzia că oamenii care au cel puțin trei prieteni apropiați nu se îmbolnăvesc atât de des precum cei care nu au niciun prieten.

Prin urmare, lipsa de prieteni poate afecta sănătatea.

Prietenia îți poate oferi multe lucruri, ea are un efect bun asupra stării mintale. Cu un prieten adevărat poți vorbi despre orice (despre lucruri pe care poate nu le poți împărtăși celor din familie) și deci, poți fi pe deplin tu însuți.

Toată lumea are nevoie de prieteni, de oameni sinceri, de conversație și acceptare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.