Sarcină & BebeSarcina și protecția: pot rămâne însărcinată în timp ce iau anticoncepționale?

Sarcina și protecția: pot rămâne însărcinată în timp ce iau anticoncepționale?

O sarcină poate apărea în ciuda folosirii metodelor de protecție, chiar când este vorba despre anticoncepționale, considerate atât de sigure. Fiecare dintre metodele de contracepție (cele mai utilizate fiind prezervativul și pilulele contraceptive) oferă protecție, însă nu și o certitudine de 100% (rata de succes este estimată la 98%).

Așadar, oricine poate să fie în acei 2 %, orice femeie poate rămâne însărcinată chiar dacă utilizează anticoncepționale. În general însă, în aceste cazuri a existat un factor care a dus la diminuarea protecției: o mică abatere de la regulile prospectului poate duce la eșecul pilulelor contraceptive!

De ce rămâi însărcinată chiar dacă utilizezi anticoncepționale

Medicamentele: toate femeile care iau pilule știu că antibioticele pot contracara efectul acestora, ducând la sarcină. De aceea întotdeauna pe perioada tratamentului cu antibiotic, femeia trebuie să utilizeze o a doua metodă de contracepție. Ceea ce se omite este că există și alte tipuri de medicații și chiar plante incluse în unele remedii naturiste ce pot scădea protecția oferită. În plus, trebuie citit întotdeauna prospectul unui medicament sau remediu, pentru a vedea dacă nu există avertismente legate de efectele acestora asupra protecției.

Anumite plante și condimente au un efect scăzut, însă real de diminuare a protecției (cea mai cunoscută fiind sunătoarea, care consumată zilnic reduce mult efectul pilulei).

Ora administrării pilulei – fiecare femeie este extrem de atentă când începe să ia pilule contraceptive; cu timpul însă, văzând că ele funcționează, această precauție scade și se întâmplă ca orele la care este luată pilula să nu fie regulate, în ciuda recomandărilor clare. O mică omitere, precum luarea pilulei la ore diferite poate duce la sarcină.

Starea de vomă și starea de diaree scad semnificativ protecția împotriva sarcinii. Odată ce femeia ia pilula, ea trebuie să fie sigură că nu a eliminat-o din organism timp de 4 ore. În cazul în care apar stări de vomă sau de diaree, este de preferat luarea unei pilule suplimentare (atenție: în aceste cazuri, cînd se ia o pilulă în plus din folie, femeia poate uita și poate considera a doua zi că a luat deja pastila!).

Omiterea unei singure pilule contraceptive poate duce la o sarcină; chiar și când pilula uitată este luată în ziua următoare, cea mai sigură este folosirea unei metode suplimentare timp de o săptămână. Dacă se vor uita mai multe pilule în decursul unei luni, protecția este mult diminuată. Doar pentru că se întâmplă să uiți o pilulă o dată și să nu rămâi atunci însărcinată, aceasta nu înseamnă că și data viitoare va fi la fel!

anticonceptionale

Ce se întâmplă dacă femeia rămâne însărcinată în timp ce ia anticonceționale?

Un sfat important: chiar dacă iei pilule contraceptive și chiar dacă ești sigură că nu ai omis nici una, dacă resimți simptomele comune ale unei sarcini, efectuează un test de sarcină! Nu-ți spune nu se poate – există cazuri, așa că de ce să nu fi precaută?

Prima măsură dacă ai rămas însărcinată este cea mai logică: odată confirmată o sarcină, tratamentul cu anticoncepționale trebuie stopat! Chiar dacă femeia nu își va dori sarcina, pilulele nu vor duce la oprirea evoluției sarcinii.

Există femei care află că au rămas însărcinate în timpul tratamentului cu anticoncepționale și își doresc copilul, însă se îngrijorează cu privire la sănătatea acestuia. Dacă iei pilule în timp ce ești însărcinată, acestea afectează sarcina, nu? Ei bine, deși este necesară stoparea pilulelor, dacă femeia le-a luat în prima perioadă a sarcinii, are totuși șanse mari să ducă la bun sfârșit sarcina cu succes!

Pilulele nu stopează o sarcină, efectul lor se limitează la stoparea ovulației și îngroșarea mucusului cervical. Dacă se întâmplă să rămâi însărcinată (așadar, pilula nu a avut efectul așteptat), ele nu vor dăuna fătului. Nu există cazuri de defecte ale fătului cauzate de pilulă. În schimb, pilulele pot crește riscul de sarcină extrauterină.

Femeia care rămâne însărcinată și-și dorește sarcina va trebui să stopeze imediat tratamentul cu anticoncepționale și să efectueze toate testele de rutină, care verifică evoluția sarcinii. În cazul în care femeia însărcinată sau medicul său sunt totuși îngrijorați de posibile efecte secundare, pot fi efectuate câteva teste medicale opționale, care vor arăta dacă au apărut complicații și dacă fătul suferă de defecte (aceste teste sunt screeningul din primul trimestru; triplu/cvadruplu test; CVS (chorionic villus sampling; amniocenteza).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.