Sosul de vin rosu se foloseste de obicei pentru fripturile de carne.
Dar se poate asorta si cu alte mancaruri, depinde de gustul fiecaruia.
Ingrediente sos de vin rosu – cu legume si condimente
- 400ml vin rosu sec
- 500ml supa de pui
- o ceapa medie
- un morcov
- un praz
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita pasta de rosii
- 1/2 lingurita rozmarin
- 1/2 lingurita cimbru
- 1-2 foaie de dafin
- 1/2 lingurita ienibahar
- 2 linguri unt
- sare,piper
Mod de preparare
Curatam legumele si le maruntim cu robotul de bucatarie sau cu un cutit, nu trebuie sa fie asa de marunte. Punem ulei la incins, calim legumele si amestecam din cand in cand.
Adaugam pasta de rosii, condimentam cu cimbru, rozmarin si ienibahar, adaugam frunzele de dafin, calim 5 minute.
Adaugam vinul si fierbem pana se reduce la jumatate; adaugam supa si fierbem pana cand si ea se reduce la jumatate, dupa care condimentam cu sare si piper.
Strecuram sosul, apasam legumele in sita ca sa iasa tot sucul, sosul strecurat il punem inapoi pe foc, amestecat cu doua linguri de smantana, pentru 15-20 de minute.
Sosul se poate pastra in frigider mai multe zile.