Această pâine se numește astfel pentru că este întâlnită în viața pustnicilor. Ea se numește și „pâine harică” pentru că este un aliment ce aduce folos oamenilor ortodocși care se nevoiesc în liniște, post și rugăciune.
Părintele Ghelasie de la Mănăstirea Frăsinei recomandă această pâine ucenicilor și tuturor credincioșilor pentru că ea stă la baza unui regim alimentar sănătos, ajută în vindecare, în prevenirea multor boli și afecțiuni. Pâinea pustnicescă se consumă și cu diferite legume, verdețuri, leguminoase, fructe, precum nuci, alune, castane. Ea nu se consumă cu grăsimi, carne, dulciuri, produse lactate.
Părintele Ghelasie spunea că: „Pâinea pustnicească este folosită în specificul tradiției carpatine, cu gestul inconic al închinării – rugăciunea”. Aceasta se face din cele mai vechi timpuri. Ea apărea la pustnicii din vechime.
Pustnicii consumă doar această pâine harică și apă. Ei nu au nevoie de altă mâncare și se roagă pentru întreaga lume. Pâinea se consumă la muntele Athos din Grecia – acesta fiind unul dintre cele mai venerate locuri din lumea creștină. Călugării athoniți mănâncă fructe, legume și pește. Ei fac și pâine la vatră, dar nu consumă niciodată carne.
Călugării ortodocși apreciază pâinea pustnicească (sau pita harică) deoarece aceasta oferă mari beneficii:
- Are proprietăți vindecătoare
- Este considerat un aliment- medicament
- Vindecă leucemia
- Reduce bolile psihice
- Este hrănitoare și are efect detoxifiant pentru organism.
Pâinea pustnicească – Mod de preparare
Pâinea se realizează din făină integrală, așa numita uruială măcinată cu ajutorul unei mașini manuale. Se folosește 1 kg de făină integrală, se adaugă apă, se frământă foarte bine, se face o cocă tare, din care se modelează turtițe mici rotunde, care se însemnează cu semnul crucii; acestea se lasă la dospit timp de 12 ore, se usucă (fără foc) la temperatura camerei și se consumă astfel, sau ca pesmet când este foarte uscată. Făina proaspăt măcinată nu se cerne, se folosește așa.
Călugării care frământă pâinea harică spun în acest timp rugăciunea: „Doamne Iisus Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”. Această pâine este un element care are rolul să însoțească practica rugăciunii. Ea se usucă cel mai bine la căldura soarelui, afară, la aer.
La această pâine se pot folosi și alte cereale alături de grâu și anume: porumb, orz, hrișcă, secară, orez, ovăz, orz, mei. Se poate adăuga și o pulbere de busuioc (uscat în aer liber) pentru un gust mai aromat. Cu cât turtițele se presează mai mult, ele sunt mai subțiri și astfel se usucă mai repede și mai bine. Dacă turtițele sunt mai groase, ca niște pârjoluțe, atunci aluatul poate fi crud sau umed în interior, el se usucă mai greu. Ideea este ca procesul de uscare să se realizeze complet, chiar mai mult de 12 ore, dacă este nevoie.
Alte aspecte despre pâinea pustnicească
Această pâine este sănătoasă și nu înlocuiește anafura. Ea este realizată din cereale (ex. grâu, porumb, orez, hrișcă), are multe fibre și nutrienți care se găsesc în aceste cereale. Desigur nu este ca o pâine tradițională, ce are și alte ingrediente bogate în calorii, dar este un aliment sănătos care este bun în perioada de regim și post. Un mic dejun cu această pâine dimineașa este simplu, ușor de digerat și sățios.
Pâinea pustnicească este indicată în dietă, este dietetică, are multe fibre și nu este un aliment acid. Are un gust destul de plăcut și poate fi excelentă și pentru alimentația veganilor. Aceste persoane ,care au o alimentație vegană, pot introduce în aluatul de pâine și alte ingrediente (precum quinoa, linte, năut, secară, mei, amarant) care au aminoacizi și proteine și care fac din pâine un aliment mult mai complex. Spre exemplu, quinoa are calciu, aminoacizi și alți nutrienți care mențin sănătatea organismului, a oaselor, cartilajelor, etc.
Preoții recomandă această pâine credincioșilor, dar și alte alimente sănătoase care detoxifică organismul, precum:
- Plantele cu frunze verzi care se consumă crude și vindecă multe boli
- Fructele bogate în vitamine și antioxidanți
- Sucuri din fructe proaspete, limonade, salate
- Verdețuri, ceapă verde, usturoi verde
- Germenii din boabe de grâu care se mestecă mult în gură înainte de a le înghiți; grâul prin încolțire ajută la eliminarea toxinelor din organism și întărește imunitatea organismului
- Ceaiurile din plante medicinale care se beau călduțe, nu sunt indicate reci și nici fierbinți.
Vezi aici un video despre pâinea pustnicească: