Sfecla roșie este plină de suc dulce, este foarte bună pentru sănătatea organismului și un aliment excelent în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Rădăcina de sfeclă roșie conține multe vitamine și minerale și are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate: antioxidante, antiinflamatorii și chimiopreventive.
Sucul din sfeclă roșie are efect acalin puternic asupra organismului, crește imunitatea și este indicat în diete de 15-30 de zile. Acest suc natural este recomandat oamenilor care suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, ateroscleroză, oboseală, dureri de cap, anxietate, lipsă de energie.
Ce efect terapeutic are sfecla roșie? De ce este recomandată în dieta familiei?
Sucul de sfeclă roșie se prepară astfel:
- se curăță și se spală rădăcina de sfeclă roșie
- se utilizează un storcător de fructe pentru a obține sucul.
Sucul de sfeclă roșie se bea proaspăt, imediat ce a fost făcut. Nu se bea mai mult de 300 ml suc de sfeclă roșie pe zi, pentru că este foarte concentrat. Indicat este să se amestece 150 ml suc de sfeclă roșie cu 150 ml suc de morcovi. Se poate combina suc de sfeclă roșie cu limonadă de casă.
Gustul sucului realizat dintr-o sfeclă roșie mică și fragedă este mai dulce și mai plăcut, decât în cazul unei sfecle mai mari, care este mai dură și îmbătrânită.
Astfel de sucuri furnizează un minim de calorii și puține grăsimi, proteine. Ele sunt indicate persoanelor de toate vârstele, chiar și la copii mici. Ele sunt bogate în minerale și vitamine, ajută în prevenirea bolilor cronice și în creșterea imunității organismului.
Proprietăți
Sucul din sfeclă roșie este alcalin și reduce aciditatea din stomac, refluxul gastro-intestinal, arsurile gastrice, simptomele de ulcer. Prea mult acid în organism poate afecta țesuturile, celulele și organele, are efecte neplăcute asupra bunei funcționări a corpului.
În general, dieta alcalină este indicată oamenilor care suferă de congestie nazală, anxietate, dureri de cap, lipsă de energie, chisturi ovariene, stări de iritabilitate, nervozitate, oboseală, răceli frecvente și boli cronice. Anumite alimente trebuie evitate, pentru că ele cresc nivelul de acid din organism, cum ar fi: alcool, produse lactate, dulciuri, carne, cereale procesate. Acestea pot fi înlocuite cu legume verzi, salate, spanac, iarbă de orz, iarbă de grâu, castraveți, nuci, semințe, fructe (struguri, papaya, mere, afine), ceai verde.
De asemenea, sunt indicate: apa alcalină (apă plată cu suc de lime sau zeamă de lămâie), sucurile verzi, sucul de sfeclă roșie și altele. Apa alcalină hidratează, crește nivelul de energie, ajută organismul să absoarbă mai repede nutrienții, facilitează eliminarea mai bună a toxinelor din corp, îmbunătățește procesele digestive, ajută în prevenirea obezității. Procentul corect alcalin din organism este de 75-80%.
Sucul de sfeclă roșie este bun în cazuri de boli de inimă, cum sunt bune și alte sucuri precum acelea din: pătrunjel, spanac, alte verdețuri. Prin consumul acestui suc se combate oboseala și simptomele care apar la menopauză. Sucul este considerat un bun remediu și în caz de stări de furie, anxietate, depresie, frică și alte sentimente negative.
Alte beneficii oferite de acest suc:
- restabilește funcțiile normale ale organismului
- normalizează tensiunea arterială, fluxul sanguin
- previne demența și alte afecțiuni psihice
- îmbunătățește sănătatea digestivă, ajută la digestia grăsimilor, la stimularea metabolismului
- prin conținutul de fier are efect bun asupra sângelui, facilitează absorbția de fier în fluxul sanguin în inimă și mușchi.
Sucul de sfeclă roșie îmbunătățește sănătatea pielii și a părului pentru că:
- are licopen care menține elasticitatea pielii
- are antioxidanți cu acțiune puternică, care neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi și semnele îmbătrânirii premature
- normalizează microcirculația sângelui în scalp
- atenuează uscăciunea pielii capului, hidratează scalpul
- combate mătreața, ajută în tratamentul psoriazisului
- promovează creșterea părului.
Ce spun cercetătorii despre această legumă?
Conform studiilor cercetătorilor, sfecla roșie oferă numeroase beneficii:
- îmbunătățește sănătatea în caz de hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, demență
- scade riscul de ateroscleroză și afecțiuni cardiovasculare
- are carotenoide care susțin vederea, sunt bune pentru sănătatea ochilor
- suprimă dezvoltarea bolilor grave, precum Alzheimer și cancer
- are un pigment cu efect antiinflamator și antioxidant, care previne deteriorarea ADN-ului, ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi, reduce stresul oxidativ
- are betacianin care detoxifică organismul, previne apariția tumorilor, ajută în cazuri de cancer de piele, plămâni, sân, leucemie, stomac.
De asemenea, studiile cercetătorilor arată că:
- o cantitate de 500 ml suc de sfeclă roșie pe zi crește rezistența corpului cu 15% și performanța atletică
- pentru sportivii începători sunt indicate în general doze de 300 ml suc de sfeclă roșie în fiecare zi.
Sfecla roșie conține nutrienți importanți:
- are un aminoacid betaină care previne ateroscleroza, bolile vasculare, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral
- conține vitamina C ce are efect puternic antioxidant
- are o cantitate semnificativă de acid folic care ajută la creșterea țesuturilor, îmbunătățește dezvoltarea măduvei spinării copilului
- are minerale esențiale pentru organism precum potasiu, magneziu, cupru, fier, mangan, calciu, fosfor, sodiu
- conține vitamina A și alte substanțe importante pentru sănătatea pielii.
Sfecla roșie se poate consuma crudă, fiartă, coaptă, aburită, prăjită. Și frunzele de sfeclă roșie sunt foarte bune în dietă, mai ales proaspete, ele se utilizează la ciorbe și salate.