Am mai povestit despre „bucuria de a gati” si aceasta reteta este una care e mult mai usor si mai ieftin de cumparat din magazin, dar nu putem cumpara acel sentiment de mandrie pe care il avem atunci cand aceasta minune pe painica a iesit din mainile noastre.
Ingrediente paine de casa cu cartofi
- 500 gr faina
- un pliculet drojdie uscata
- un cartof mare
- 250 ml lapte
- 2 linguri unt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 1 ou
- Seminte pentru decor
Mod de preparare
Prima data punem cartoful la fiert, intre timp putem pregati restul de ingrediente: intr-o oala amestecam faina cu drojdia uscata, adaugam untul moale sau topit, un ou batut, sarea si zaharul, incepem sa framantam adaugand treptat laptele.
Cartoful fiert si curatat il razuim si il adaugam la ingredientele pregatite. Cand s-au incorporat bine toate ingredinetele si am obtinut un aluat potrivit pentru paine, acoperim si lasam la dospit.
Cand a crescut volumul la dublu, turnam aluatul pe suprafata de lucru prafuita cu faina.
Impartim in 3 bucati si impletim apoi asezam intr-o tava de cozonac captusit cu hartie de copt si lasam sa se creasca cam jumatate de ora.
Asezam painea in cuptorul preincalzit timp de 10-12 minute dupa care o scoatem, o ungem cu galbenus de ou si presaram cu seminte, asezam inapoi in cuptor si lasam pana ce se rumeneste frumos suprafata.