Sarcină & BebeRegimul alimentar al tatălui înaintea concepției poate influența dezvoltarea fătului!

Regimul alimentar al tatălui înaintea concepției poate influența dezvoltarea fătului!

Inainte de conceptie, inainte de a ramane insarcinata, femeia este sfatuita sa acorde atentie regimului sau alimentar, pentru a-si asigura o sarcina sanatoasa; cum ramane insa cu regimul alimentar al viitorului tata dinainte de conceptie: pot obiceiurile alimentare ale barbatului influenta dezvoltarea fatului si felul in care evolueaza sarcina? Oamenii de stiinta ne spun ca da!

Se stie de mult timp faptul ca este bine ca femeia sa adopte un regim alimentar echilibrat, sanatos, care sa ii asigure vitamine si minerale si care sa ii tina sub control greutatea (caci lipsa sau excesul de kilograme pot afecta sarcina) inca dinaintea conceptiei, inca dinainte sa ramana insarcinata, atunci cand este posibil. Acum se atrage atentia si asupra faptului inainte ignorat ca regimul alimentar al viitorului tata poate influenta si el dezvoltarea fatului.

De asemenea, era de multa vreme cunoscut faptul ca regimul alimentar al unui barbat ii poate influenta fertilitatea, insa se pare ca acesta poate avea efecte concrete asupra sarcinii, a dezvoltarii fatului. Mai exact, regimul alimentar al tatalui poate influenta aparitia unor defecte congenitale la fat (vom vedea mai jos in ce fel).

Despre regimul alimentar al viitorului tata si fertilitatea

Deoarece din ce in ce mai multe cupluri au dificultati in a avea un copil, medicii insista asupra importantei unui regim alimentar echilibrat si sanatos atat pentru femeie, cat si pentru barbat. Acesta are un efect direct asupra fertilitatii ambilor parteneri. Calitatea spermei si productia de spermatozoizi sunt influentate de stilul de viata – inclusiv cel de consum alimentar – al barbatului.

Pentru stimularea fertilitatii, medicii recomanda barbatilor un regim alimentar bogat in zinc (fasole, naut, cereale, nuci, carne de vita si de pui), in vitamina A si antioxidanti (legume verzi, morcovi, fructe proaspete), in vitamina C (rosii, citrice, ardei). De asemenea, stimularea fertilitatii barbatului se poate face prin consumul de anumite alimente extrem de eficiente precum: banane, seminte de dovleac, de grau, de in si de ovaz, urzici, usturoi. Dimpotriva, un regim alimentar dezechilibrat, sarac in vitamine si minerale, va afecta negativ si fertilitatea barbatului. Insa cum influenteaza acest regim dezvoltarea fatului odata cu aparitia sarcinii?

Despre regimul alimentar al viitorului tata si dezvoltarea fatului in timpul sarcinii

Oamenii de stiinta atrag de ceva timp atentia asupra unui fapt demonstrat: ceea ce consuma tatal inca dinaintea conceptiei poate influenta dezvoltarea fatului in timpul sarcinii! Se pare ca sperma tatalui transmite informatii genetice ce sunt influentate de alimentatia barbatului. De aceea, regimul alimentar al barbatului a fost corelat cu aparitia unor defecte congenitale la fat (o mare parte dintre aceste defecte nu erau explicate, insa se pare ca acestea pot fi corelate cu sanatatea si stilul de consum al tatalui).

tatal si copilul

Medicii recomanda in general un stil de viata si de consum cat mai sanatos pentru ambii parteneri inainte de conceptie. Barbatul, ca si femeia, ar trebui sa adopte un regim cat mai sanatos si sa isi tina sub control si greutatea corporala (supraponderalitatea tatalui afecteaza atat fertilitatea sa, cat si dezvoltarea fatului).

In ce mod concret influenteaza regimul alimentar al tatalui dezvoltarea fatului in timpul sarcinii? Este vorba in special despre deficienta de vitamina B 9 – acidul folic de care stie orice femeie ca are nevoie inainte si dupa ce ramane insarcinata. Acidul folic in regimul mamei influenteaza pozitiv dezvoltarea fatului, diminuand cu mult riscul de aparitie a unor defecte congenitale la tubul neural (creier si maduva spinarii). Deoarece aceste defecte de tub neural isi fac aparitia inca din primul trimestru de sarcina – atunci cand se dezvolta organele vitale – este de preferat ca femeia sa isi asigure aportul de B 9 inca dinaintea conceptiei.

Insa si tatal trebuie sa aiba un aport de B 9 in organism inainte de conceptie, deoarece deficientele de acid folic pot afecta calitatea spermei si deci dezvoltarea fatului. Regimul alimentar dinainte de conceptie afecteaza sperma care transmite informatii genetice fatului, iar lipsa de B 9 a fost corelata cu aparitia unor defecte congenitale la fat, dar si cu aparitia unor boli precum diabetul si cancerul.

Deficienta de acid folic afecteaza asadar atat fertilitatea barbatului, cat si modul de evolutie al sarcinii, dezvoltarea fatului (s-au efectuat experimente pe soareci, ce evidentiaza rata semnificativ de mare a defectelor congenitale la puii ai caror tati aveau lipsa de B 9). Barbatii cu un regim alimentar sarac in B 9 si in alte vitamine nu sunt singurii in risc. Si barbatii care au un regim bogat, insa care sunt supraponderali sau obezi pot suferi de deficienta de acid folic, deoarece supraponderalitatea inhiba asimilarea de B9 (in plus, alimentele grase nu contin B 9). Varietatea regimului alimentar si consumarea alimentelor sanatoase (in principiu, cat mai multe fructe si legume proaspete) sunt caile de a asigura necesarul de acid folic.

Ce alimente sunt bogate in acid folic?

In principal, legumele verzi, fructele sau sucurile naturale din fructe, cerealele integrale pot fi incluse in regimul alimentar al viitorului tata pentru a evita cu succes riscul existent de aparitie a defectelor congenitale la fat. Alimentele cele mai bogate in acid folic sunt si extrem de sanatoase in general: spanac, pastai verzi, broccoli, linte, stevie, fasole, sparanghel, salata, varza de Bruxelles, mazare, dovlecel, portocale.

Asadar, deoarece se pare ca regimul alimentar al barbatului influenteaza atat fertilitatea, cat si dezvoltarea fatului odata cu aparitia sarcinii, este de preferat ca ambii parteneri sa adopte impreuna un stil de consum rational si sanatos inca de cand se hotarasc sa devina parinti (in orice caz, un regim echilibrat bogat in legume si fructe este oricand o optiune cu efecte imediate asupra bunastarii fizice si psihice a persoanei).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.