Animale de companieCâinele Pudel - un înotător excelent!

Câinele Pudel – un înotător excelent!

Pudel-ul este un caine deosebit de agil, specializat din cele mai vechi timpuri pentru vanatul in zonele cu apa, cu precadere in lacuri, dezvoltandu-si abilitatile de excelent inotator. Acest caine este denumit dupa termenul german „puddeln” care inseamna „balaceala in apa” si care descrie cel mai bine abilitatile acestui caine. Cu timpul insa, odata cu evolutia rasei, Pudel-ul isi pierde din calitatile sale mai vechi de inotator si vanator de elita, devenind doar un caine prietenos, jucaus si un bun tovaras de familie care-si va uimi stapanii cu siguranta prin inteligenta sa.

La inceputurile aparitiei sale ca si rasa, mai exact pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, pudelul apare reprezentat de doua varietati si anume: pudelul mare si pudelul mic, care erau reprezentate de culori precum alb, negru si maro, acestea fiind culori clasice. Dupa ce Franta, Rusia si Germania au dus o lupta acerba pentru dobandirea drepturilor de formator al Pudel-ului, finalmente Franta este tara care primeste dreptul de tara de origine si formare a rasei, drept primit din partea F.C.I si ca urmare a acestei decizii, „tara pudel-ului” imbogateste aceasta rasa cu inca doua tipuri si anume: Pudel-ul Jucarie si Pudel-ul Pitic.

In anul 1960 este recunoscuta de catre F.C.I si culoarea argintie ca si varietate de culoare a pudel-ului iar in anul 1970, Pudel-ul este inregistrat oficial, avand ca si culoare standard – nuanta „caisa”. Ulterior apar si alte culori precum rosu, violet, alb, crem si multe altele, rosu fiind recunoscuta de Franta impreuna cu FCI din luna aprilie a anului 2007.

Momentan cainii din aceasta rasa au foarte multe culori, ei fiind acceptati in anii 1980 si in Germania cu combinatia de alb si negru, care ii da astfel supra-numele de arlechin, si culoarea cenusie, varietati cunoscute ulterior si in Austria si Cehia. In Germania, se inregistreaza in cartea de origine, in fiecare an peste 2000 de pui ce provin din aceasta rasa, si cele mai apreciate varietati sunt cele de culoare neagra, alba si cais, cu precadere Pudelii Pitici.

Aspect fizic

Pudel
Pudel

Cum spuneam si la inceput, in istoricul acestei rase, exista patru varietati de pudel: Pudel Urias, Pudel Mic, Pudel Miniatura sau Pitic si Pudel Jucarie. La toate aceste dimensiuni disponibile sunt culorile: alb, maro, cais, rosu, negru si argintiu. Cainii din aceasta rasa au tot corpul acoperit cu blana si par, acesta fiind de regula foarte vaporos, destul de dens si cu un aspect ciufulit, moale la atingere, care creste constant, motiv pentru care necesita sa fie tuns regulat, aproape in fiecare sezon.

Chiar si daca este smuls din radacina, parul acestui caine va creste la fel de repede. Desi pudelii exista in patru varietati, ei practic difera doar la dimensiune dar constitutia lor este aceeasi in fiecare caz, la a caror diferente se mai adauga si culorile. De regula, trupul firav al Pudelilor este patrat, au un pas mandru si plin de eleganta, spatele ingust, scurt chiar, burta trasa si pieptul proeminent, ochii sunt de regula maro sau negri, nasul are cam aceeasi culoare cu ochii, care sunt mai tot timpul colorati in aceeasi tonalitate. Coada acestor caini, indiferent de talia lor, este mare si sta mereu dreapta in sus, fiind acoperita de acelasi par stufos.

Cum ii place sa traiasca

Cainii din rasa Pudel sunt caini ai caror loc este perfect stabil intr-o familie, au o capacitate superioara de invatare, sunt foarte agili si supusi; umitor este ca acestia sunt si buni caini de insotire, fiind chiar folositi si educati pentru a ajuta persoanele nevazatoare. Datorita faptului ca Pudelul trebuie tuns si periat foarte des, de multe ori fiind practic „coafat”, acest caine trebuie sa fie invatat de pui cu masina de tuns sau cu foarfeca, in functie de ce instrument folositi ca sa-i scurtati periodic parul, deoarece atunci cand va creste si va fi si mai zbenguit, nu va mai avea absolut deloc rabdare sa invete si sa perceapa obiectele noi sau zgomotele deranjatoare pe care nu le cunoaste.

Daca doriti sa va luati un caine din aceasta rasa trebuie sa fiti constienti de timpul pe care-l implica ingrijirea lor, dat fiind ca trebuie sa-i periati si sa-i tundeti foarte des, trebuie sa aveti grija de el sa nu se incurce, altfel poate avea probleme chiar dureroase. Cine nu are timp sa ingrijeasca un caine din aceasta rasa, cu blana dificila, poate opta pentru moda Chur, care a aparut pe la mijlocul anilor 80, si se refera practic la o tunsoare care ii da patrupedului un aspect de leu.

Se lasa parul mai bogat la cap si la trenul anterior si se tunde foarte scurt pe toata suprafata corpului. Astfel nu veti mai avea batai de cap. Ca si orice alt caine de talie mare, Pudelul urias poate avea displazie de sold iar pudelul pitic si pudelul jucarie se pot imbolnavi de cancer sau de cataracta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.