Landseer-ul, asemenea rudei sale – Terra Nova, provine din insula cu acelasi nume, dar nu se aseamana absolut deloc cu rasa Terra Nova, pentru ca ei difera la culoare, la talie si la caracter.
Stramosii Landseer-ului nu sunt cunoscuti cu exactitate, probabil aceasta fiind singura trasatura comuna a celor doi patrupezi. Landseer-ul apare pentru prima data in istorie in secolul al XVII-lea, pictat intr-un tablou de Sir Peter, ulterior rasa raspandindu-se cu rapiditate, datorita trasaturilor sale, trasaturi care totodata l-a plasat si in atentia multor pictori, fiind reprezentat pe tablourile lor. Landseer-ul este reprezentat in diverse posturi, fie alaturi de nobilii sau de tinerii vremurilor, ca si animal de paza, fie alaturi de copiii familiilor, jucandu-se cu ei.
Landseer-ul este un caine foarte pasnic, deosebit de prietenos, care si-a primit numele ulterior de la pictorul Sir Edwin Landseer. Ulterior cainii din aceasta rasa devin tot mai cunoscuti si mai apreciati iar la inceputul secolului XIX are lor o crestere uimitoare a popularitatii rasei, doar ca din pacate aceasta este urmata de un declin colosal din cauza inmultirii in exces. Landseer-ul a fost la inceput incrucisat cu mai multe rase, printre care si Terra Nova, motiv pentru care se crede ca aceasta este unul dintre stramosii Landseer-ului, dar in cele din urma s-au purificat genele prin incrucisari cu rase engleze si astfel se ajunge la diferentierea clara a celor doua rase, care momentan se deosebesc de la caracter pana la infatisare.
Aspect fizic
Landseer-ul este clar un caine masiv. Culorile sale specifice sunt desigur alb si negru, in cantitati diferite. Capul sau este masiv, ochii de culoare inchisa, urechile lasate in parti, botul la fel de masiv si puternic, cu un nas mare si negru, prezinta si mustati destul de evidente in functie de contrast. Sunt caini din aceasta rasa care au botul acoperit de blana neagra iar mustatile sunt albe si invers, iar acest aspect le indulceste trasaturile si mai mult.
De regula au urechile negre si botul alb, coada de marime medie de aceeasi culoare si anume alb, labele masive de asemenea albe, prezentand doar cateva pete negre mai mici sau mai mari pe trup. Masculii din rasa Landseer ating inaltimea de 80 de centimetri la maturitate iar femele ajung pana la 72 de centimetri in inaltime.
Cum ii place sa traiasca
Landseer-ul este un caine foarte bine protejat prin blana sa de vremea nefavorabila, atat de cea umeda cat si de cea rece, motiv pentru care nu va trebui sa va faceti griji cu locul sau de trai. Poate sta linistit la o curte mare, intr-o cusca spatioasa de preferat sau daca aveti o magazie cu usa deschisa non stop, va dormi linistit si acolo, fiind foarte bine acoperit de blana groasa care-i va incalzi trupul masiv intr-o vreme capricioasa.
Cat despre un apartament nu este tocmai indicat sa-l cresteti acolo, deoarece este un caine de talie mare si destul de activ. Nu va va rapi mult timp pentru exercitii fizice, care-i sunt vitale pentru o dezvoltare armonioasa inca de mic, dar trebuie sa fiti atenti cu ei. Cand este pui, nu trebuie sa-l obositi cu plimbarile foarte lungi si tineti seama ca atunci cand va creste complet, acestui caine ii place la nebunie sa inoate, asa ca nu ezitati sa il scoateti la cateva minute bune de balaceala. Pentru Landseer, inotul este considerat a fi exercitiul perfect.
Cainii din aceasta rasa sunt usor de educat insa aceasta educatie trebuie inceputa devreme, inca de cand este pui si mai ales este indicat sa il invatati sa mearga in pas cu dumneavoastra si mai ales cu lesa, deoarece cand va fi mare va fi deja mult prea puternic ca sa-l mai puteti tine in frau. Foarte important este si faptul ca nu trebuie socializat de mic cu alte animale de companie sau cu copiii stapanului deoarece acest caine este sociabil din fire, nu va avea probleme de comportament si isi va arata mereu dragostea fata de cei din jurul sau indiferent din ce rasa provin acestia.
Strainii vor fi de asemenea primiti cu prietenie in casa Landseer-ului, daca nu vin cu intentii rele. De regula sunt caini exigenti, dar echilibrati, calmi si dau dovada ca sunt adevarati aristocrati care se bucura mult de timpul petrecut impreuna cu oamenii, adora compania umana si iesirile impreuna cu acestia. Cand este pui, Landseer-ul este foarte jucaus, calitate care nu-l va parasi nici la maturitate si plin de afectiune va inveseli casa in care locuieste.
Nu il lasati prea mult timp liber deoarece nu va aprecia asta, trebuie sa aveti grija de el atat fizic cat si psihic, iar in urma unei izolari involuntare din partea stapanului caracterul Landseer-ului va suferi modificari neasteptate. Acest caine este un paznic de nadejde, deoarece va pastra la distanta strainii si totodata ii puteti lasa si sa protejeze copii la locul de joaca deoarece va manifesta fata de acestia o adevarata rabdare si delicatete.
Cainele din rasa Landseer, video: