Sarcină & BebePrin ce schimbări trece femeia însărcinată în prima lună de sarcină?

Prin ce schimbări trece femeia însărcinată în prima lună de sarcină?

Prima luna de sarcina, de dupa conceptie, nu aduce cu sine schimbari vizibile pentru femeia insarcinata, care poate ca inca nici nu a aflat vestea cea mare. Nu exista o crestere in greutate inca, poate doar abdomenul pare vag umflat spre sfarsitul lunii. Singurele semne ce pot indica deocamdata sarcina sunt aparitia neplacutelor greturi (care nu se manifesta intotdeauna doar dimineata), o sensibilitate crescuta fata de anumite mirosuri ce pot naste senzatia de greata.

Alte indicii in decursul primei luni de sarcina o reprezinta durerile de stomac si aciditatea, nevoia marita de urinare, modificarea secretiilor vaginale (unele femeii au si mici sangerari, insa acesta un este un motiv de panica)  si o anumita sensibilitate a sanilor. Din punct de vedere emotional, femeia insarcinata se poate confrunta inca de pe acum cu unele stari de irascibilitate.

In decursul primei luni de sarcina, femeia va afla ca este insarcinata, moment in care trebuie sa faca anumite schimbari in stilul sau de viata. O grija a multor viitoare mamici este cea ca, inca nestiind de sarcina, nu au luat masurile obisnuite de precautie, consumand alcool, cafea si tutun. Medicii insa ne spun ca, atat timp cat nu au existat excese de consum si atat timp cat femeia insarcinata se ingrijeste atent imediat ce afla de sarcina, totul va fi in regula.

Ce schimbari trebuie sa faca femeia insarcinata in prima luna de sarcina?

Schimbari in stilul de viata. A avea un program regulat, fara solicitari obositoare, cu somn suficient este foarte important pentru o sarcina sanatoasa. Femeia insarcinata trebuie sa renunte la activitatile mult prea obositoare, sa se menajeze si sa isi ia adio de la o viata haotica, cu nopti pierdute si zile stresante de munca non-stop. Odihna si evitarea efortului crescut sunt lucruri importante (in special deoarece fatul este cel mai vulnerabil in primul trimestru).

Cat despre micile obiceiuri ce tin de frumusete, machiajul nu afecteaza in nici un fel evolutia sarcinii; ingrijirea pielii trebuie facuta cu atentie, pielea uscata, grasa si acneea fiind probleme comune in sarcina – baile trebuie sa fie calde (fara apa fierbinte), gelulile de dus sa nu contina sapun, iar tot corpul trebuie ingrijit cu o crema hidratanta (sau ulei de migdale de exemplu); tenul trebuie ingrijit in mod special folosind o crema cu un factor crescut de protectie solara (soarele contribuie la aparitia petelor pe fata).

Lacul sau oja de unghii pot fi in continuare folosite – insa este important ca incaperea sa fie bine aerisita, pentru a diminua expunerea la mirosul puternic. Vopsirea parului pare ca nu prezinta nici ea vreun risc, insa unii medici vor sfatui femeia insarcinata sa astepte pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina pana sa isi vopseasca parul (la fel, atentie la mirosul puternic).

Stilul de consum este un factor important ce influenteaza evolutia sarcinii: inca din prima luna, trebuie sa se renunte la vicii (medicii accepta un pahar mic de vin si o ceasca de cafea sau ceai negru – maxim 200 mg de cafeina zilnic, insa nu mai mult). Un regim alimentar echilibrat, cu mese regulate este, din nou, extrem de important; medicul ii va oferi femeii insarcinate un tabel al alimentatiei, care contine alimentele nutritive si sanatoase si alimentele ce trebuie evitate (de exemplu, lactatele si branzeturile crude, nepasteurizate, ouale crude si sosuri pe baza de oua crude, carnea preparata in sange, pestele ce contine cantitati crescute de mercur).

prin ce schimbari trece o femeie gravida

Consumul de apa (si ceaiuri, sucuri naturale) este important, in special daca femeia insarcinata se confrunta cu stari de voma (pentru a evita riscul deshidratarii, trebuie consumata o cantitate de 2,5-3 litri de lichide (atentie la ce ceaiuri se consuma). Si tratamentele medicamentoase pe care le urmeaza femeia insarcinata trebuie luate in vedere impreuna cu medicul (unele medicatii vor fi stopate, altele modificate – in orice caz, femeia nu trebuie sa ia nici un medicament fara acceptul medicului, nici macar medicamente fara reteta).

De asemenea, in prima luna de sarcina este bine sa se inceapa administrarea de vitamine si minerale, in special acidul folic (se recomanda cam 0,5 miligrame de acid folic, ceea ce va preveni riscul de afectiuni ale tubului neural), fierul (tot medicul va fi cel in masura sa prescrie in ce combinatii si cantitati vor fi luate). Mai exista un supliment recomandat gravidelor – si anume, acidul docosahexaenoic, un acid ce stimuleaza dezvoltarea creierului fatului.

Alegerea unui medic obstetrician. In prima luna de sarcina, este important ca femeia insarcinata sa isi aleaga un medic de incredere, care este dispus sa-i ofere toate sfaturile necesare asupra ingrijirii pe perioada sarcinii. Medicul va fi sprijinul femeii in aceasta perioada si este important sa existe o relatie buna cu acesta. El va analiza istoricul medical al femeii insarcinate si va afla daca exista vreun risc in sarcina, pentru ca apoi sa decida cand va fi efectuat primul control medical complet in sarcina.

Program regulat de miscare fizica. O femeia insarcinata trebuie sa evite efortul mare si suprasolicitarea. Insa aceasta nu inseamna sa adopte un stil de viata sedentar! Miscarea fizica regulata este importanta pentru sanatate, pentru controlul cresterii in greutate si pentru rezistenta trupului. Fie ca este vorba de plimbari lungi pe jos zilnice sau de unele sporturi efectuate regulat precum inot, gimnastica, yoga. Un tip special de exercitii sunt esentiale pentru o nastere mai usoara – si anume, faimoasele exercitii Kegel, care pot fi efectuate in orice loc si care ajuta intarirea si rezistenta muschilor din zona vaginala (aceste exercitii ajuta si la diminuarea urinarii involuntare si la o nastere mai usoara).

Adaptarea la sarcina. In prima luna de sarcina, femeia insarcinata se poate confrunta cu diverse emotii date de aceasta: de la bucurie, la uimire, la frica, la nerabdare, la nervozitate. Este natural ca ea sa treaca printr-o gama diversa de emotii, adaptarea la sarcina cerand timp (in cazul in care sarcina nu a fost planificata). Nu trebuie uitat faptul ca modificarile hormonale din timpul sarcinii au efect direct asupra starii de dispozitie a femeii. De aceea, odihna, relaxarea, ocuparea timpului liber cu activitati placute sunt importante pentru ca stresul sa nu copleseasca viitoarea mamica.

Emotiile intense si ambivalente (bucurie combinata cu frica sau tristete) sunt normale, la fel si starile de irascibilitate si  tristete – acest lucru trebuie retinut de femeie si de cei apropiati ei. Practic, exista doua cuvinte cheie pe care trebuie sa le retinem: relaxare si precautie (desi s-ar parea ca odata ce iti faci griji, este cam dificil sa fii relaxata!). In prima si in urmatoarele doua luni de sarcina, fatul este vulnerabil, de aceea femeia insarcinata trebuie sa fie precauta si sa isi urmareasca organismul (la orice indiciu sau intuitie ca ceva ar fi in neregula, este bine sa fie instiintat medicul).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.