De ce este importanta cresterea in greutate a femeii in timpul sarcinii? Pentru ca acumularea unui numar indicat de kilograme garanteaza o sarcina normala si un bebelus sanatos! Majoritatea femeilor se tem de cresterea in greutate, de pierderea siluetei lor si nu sunt deloc fericite cu trupul lor odata ce noile dimensiuni devin vizibile.
Alte femei, asa-numitele „norocoase”, iau prea putin in greutate, pastrandu-si o frumoasa silueta care scoate in evidenta rotunjimea burticii. Insa adevaratele norocoase sunt femeile insarcinate care stiu ca cresterea in greutate este necesara si sanatoasa, care accepta aceasta schimbare si nu pun un pret prea mare pe pierderea temporara a siluetei!
Ce inseamna o crestere adecvata in greutate a femeii in timpul sarcinii?
Medicul ce are in supraveghere femeia insarcinata ii va indica cate kilograme este indicat sa acumuleze pe perioada sarcinii – nu exista reguli stricte, deoarece fiecare femeie porneste cu un indice al masei corporale diferit si cu un metabolism diferit. Se recomanda insa fiecarei femei ca, pentru o sarcina sanatoasa, sa ia in greutate intre 12 si 16 kilograme – pentru femeile cu greutate normala; intre 8 si 11 kilograme pentru femeile supraponderale; si intre 13 si 18 kilograme pentru femeile subponderale.
Cresterea in greutate in timpul sarcinii nu va fi extrem de vizibila de-a lungul primului trimestru – la sfarsitul lunii a treia, se indica o crestere adecvata de aproximativ 1,5 – 2 kilograme; se intampla insa ca unele femei sa nu ia mai deloc in greutate in primele luni si chiar sa piarda cateva kilograme din cauza greturilor (nu este un motiv de ingrijorare, atat timp cat femeia se consulta cu medicul).
Foarte importanta este o crestere graduala, treptata si constanta in trimestrul doi si trei: se indica o crestere adecvata de aproximativ 0, 5 kilograme saptamanal din luna a treia de sarcina; a lua subit prea mult in greutate (de exemplu, mai mult de 1 kilogram intr-o saptamana) poate indica o potentiala problema (precum diabetul gestational).
Vi se par prea multe kilograme?
Nu sunt – cresterea in greutate este necesara si sanatoasa pentru femeia insarcinata si pentru bebelus. Fapt cetrebuie repetat, deoarece in ultimul timp prea multe femei insarcinate se straduiesc sa limiteze aceasta crestere, punandu-si in risc sarcina cu diete restrictive sau exercitii fizice mult prea solicitante!
In plus, o mare parte din aceasta greutate suplimentara este reprezentata de bebelus (aproximativ 3,5 kilograme), de lichidul amniotic (aproximativ 0, 9 kilograme), de placenta (aproximativ 0, 9 kilograme) – deci se scad deja cam 5 – 5 jumatate kilograme din greutatea suplimentara! Restul kilogramelor reprezinta lichidele din organism (macar 1 kilogram suplimentar), volumul de sange crescut in aceasta perioada (macar 1 kilogram), muschii uterului (1 kilogram), sanii (cam 0, 5 kilograme suplimentare) si in sfarsit grasimea stocata de organism pentru a oferi energie femeii (cam 4-5 kilograme).
Cresterea prea mare in greutate a femeii in timpul sarcinii
Asadar, orice femeie responsabila trebuie sa stie ca acumularea kilogramelor suplimentare este o necesitate – silueta nu merita punerea in risc a sarcinii! A realiza importanta cresterii in greutate si a respecta indicatiile medicului este important pentru ca femeia sa aiba forta si energia sa treaca prin sarcina si pentru ca bebelusul sa primeasca nutrientii vitali si sa aiba o dezvoltare normala.
A creste in greutate gradual, in limitele generale recomandate (cu variatii normale, caci 2-3 kilograme in plus sau in minus nu sunt un pericol), asigura o sarcina normala si scade unele riscuri importante. Femeile care castiga treptat kilogramele indicate se confrunta mai rar cu epuizare, dureri de spate, indigestii, varice, hemoroizi!
Necesitatea de a acumula un numar de kilograme in plus in timpul sarcinii, insa, nu este egal cu a avea liber la orice mancaruri! „Mananca pentru doi” nu trebuie luat ad litteram: a acumula prea multe kilograme este departe de a fi sanatos, dimpotriva: pot creste riscurile de complicatii in timpul travaliului, de diabet gestational, de hipertensiune, de bebelus supraponderal (iar revenirea dupa sarcina este extrem de dificila). Dietele restrictive sunt interzise in timpul sarcinii, chiar daca femeia se ingrasa prea mult – insa un regim alimentar rational, echilibrat este vital.
Sarcina nu este sub nici o forma un permis de acces la orice mancaruri, in orice cantitati si la orice ore: desi a satisface o pofta nu este rau, a ceda intotdeauna poftelor si a consuma in cantitati mari orice alimente, dupa bunul plac, nu este recomandat. Aceasta cu atat mai mult cu cat femeia este tentata de alimente grase, fast food sau dulciuri!
Cresterea prea mica in greutate a femeii in timpul sarcinii
Pe cand unele femei isi permit sa manance orice in timpul sarcinii si se folosesc chiar de sarcina pentru a exagera, alte femei se limiteaza si se chinuie sa nu cedeze nici unei pofte; din pacate, unele femei chiar se infometeaza, rontaind doar frunze verzi, totul pentru a nu se ingrasa! Alte femei nu acumuleaza numarul indicat de kilograme pentru ca au un metabolism foarte activ, altele se confrunta cu o stare de epuizare prea mare pentru a mai avea vointa sa manance regulat, altele au probleme cu greturile multe luni din sarcina.
Din orice motive exista o crestere prea mica in greutate, aceasta este riscanta: bebelusul are nevoie de diversi nutrienti, astfel ca femeia trebuie sa consume alimente variate; desi poate parea sanatos, o dieta bazata strict pe fructe, legume si peste (de exemplu) NU este indicata in sarcina, lipsindu-l pe bebe de multi alti nutrienti. Fara o crestere adecvata in greutate, bebelusul se poate naste cu o greutate scazuta, slabit si prematur.
De retinut: niciodata nu trebuie tinute diete restrictive in timpul sarcinii! In general, chiar daca femeia se ingrasa mai mult decat este indicat, nu se recomanda sa piarda kilograme in timpul sarcinii. Doar in unele cazuri, atunci cand femeia este la inceputul sarcinii supraponderala, medicul o poate sfatui sa piarda cateva kilograme: insa aceasta se face prin adoptarea unui regim echilibrat si nu prin diete restrictive!