In luna a opta de sarcina, oboseala acuta, durerile de spate, constipatia si arsurile stomacale inca nu o iarta pe femeia insarcinata; in schimb, spre finalul acestei luni de sarcina bebelusul se va pozitiona cel mai probabil cu capul in jos, pregatit pentru nastere, ceea ce diminueaza presiunea asupra diafragmei, asadar respiratia va fi mai usoara (din pacate, creste presiunea asupra vezicii urinare, ceea ce poate duce la episoade de incontinenta urinara).
Contractiile Braxton-Hicks continua, pregatind uterul pentru travaliu; deoarece bebelusul nu mai are mult spatiu, miscarile lui nu mai sunt la fel de energice (femeia insarcinata ar trebui sa monitorizeze miscarile micutului). In luna a opta de sarcina, dezvoltarea bebelusului ajunge spre final: plamanii inca se mai dezvolta, bebelusul invatand sa respire inhaland lichid amniotic (o nastere prematura presupune un risc mai scazut din luna a opta de sarcina, caci organele vitale sunt formate).
Unele femei insarcinate se plang spre sfarsitul sarcinii de stari scurte de confuzie, de lentoare intelectuala si de pierdere a memoriei – aceste simptome ce apar doar in unele cazuri pot fi pur si simplu cauzate de privarea de somn a femeii. Epuizarea, somnul greu, starile schimbatoare de dispozitie si asteptarea pot transpune femeia insarcinata intr-o stare de anxietate crescuta – cu cat ea se simte mai pregatita si cu cat este sprijinita de cei apropiati, cu atat va trece prin aceasta ultima etapa a drumului mai usor.
Travaliu fals vs. travaliu autentic
Este bine ca femeia insarcinata sa se informeze cum se disting contractiile Braxton-Hicks de cele reale care vin cand se declanseaza travaliul (contractiile Braxton-Hicks pot fi de acum foarte puternice, usor de confundat cu cele autentice – ele trebuie cronometrate, caci daca devin regulate poate fi vorba de travaliu). Orice efort crescut poate cauza contractii – insa de cele mai multe dati, nu este vorba deocamdata de un travaliu autentic (totusi, a se evita efortul mare si calatoriile lungi, ce pot cauza nasterea prematura).
Miscarile bebelusului
Este bine ca femeia insarcinata sa monitorizeze miscarile bebelusului in luna a opta – el se va misca mai putin energic, insa este bine sa se urmareasca daca are inca un program de somn si unul de miscare (cand nu se mai simt deloc miscari o perioada de cateva ore, este necesar sa fie anuntat medicul). De asemenea, la controalele medicale, trebuie verificata pozitia bebelusului – acesta se va pozitiona prin luna a opta cu capul in jos, pregatit sa iasa in lume (daca nu isi va schimba pozitia, poate fi impusa o nastere prin cezariana).
Starile de ameteala
Care in luna a opta de sarcina se pot intensifica. Femeia insarcinata trebuie sa evite orice efort, sa faca miscare fizica cu precautie (de acum, plimbarile si exercitiile usoare de intindere a muschilor sunt singurele adecvate), sa evite aglomeratiile, dar si locurile izolate (caci poate avea stari de lesin).
Incontinenta urinara
Este o neplacere frecventa in special spre sfarsitul sarcinii – presiunea marita asupra vezicii cauzeaza scaparea picaturilor de urina (de obicei la fortarea usoara a muschilor, la tuse, stranut, ras). Exercitiile Kegel si vizita frecventa la toaleta pot diminua aceasta mica problema.
Arsurile si aciditatea stomacului
Pot deveni extrem de iritante – singura cale de a diminua pe cat se poate aceste senzatii neplacute este luarea unor mese mici si dese; desi multi ii spun femeii insarcinate ca are nevoie sa manance mult acum spre sfarsit, pentru un bebe sanatos, ea trebuie sa manance putin, dar frecvent. Atentie la ceaiurile pentru calmarea aciditatii (este bine sa fie intrebat medicul cat de adecvate sunt).
Ultimele detalii despre nastere
Femeia insarcinata trebuie sa decida impreuna cu medicul cum se va desfasura nasterea (optiunea pentru un tip de nastere ar trebui sa fie deja facuta, insa intotdeauna pot sa apara schimbari si intotdeauna se poate discuta despre detalii). In anumite situatii, se va decide ca este necesara nasterea prin cezariana (pozitia inadecvata a bebelusului, preeclampsie, greutatea prea mare a bebelusului, un travaliu mult prea lung si lent) – important este ca micutul sa ajunga pe lume sanatos; in cazul nasterii naturale, trebuie discutat despre proceduri precum metodele de diminuare a durerii – naturale sau artificiale, epidurala; despre epiziotomie (de evitat daca nu este obligatorie) si alte interventii ce pot fi considerate necesare.
Trebuie stabilit cine va asista femeia la nastere, cine dintre cei dragi va fi alaturi de ea (daca ea doreste ca sotul sau o alta ruda sa fie acolo) si ce obiecte poate lua cu ea la maternitate.
Nerabdarea creste
Mai este atat de putin pana ce mamica isi va tine in brate bebelusul! Anxietatea este normala, mai ales daca femeia se afla la prima sa sarcina. In plus, oricat se insista pe faptul ca ea trebuie sa fie pregatita, nu exista asa ceva – nu te poti simti cu adevarat pregatita. Insa a alunga temerile si a se axa pe gandirea pozitiva este important: femeia insarcinata trebuie sa se bazeze pe cei apropiati si sa isi ocupe timpul cu activitati relaxante. Si de ce nu, o idee ar fi o linistita petrecere pentru bebelus („baby shower”), cu invitati apropiati (mai nou, se fac astfel de petreceri in cupluri)!