Generalitati ale plantei de apartament ricinul fals
Acesta planta este cultivata in locuinte inca din epoca victoriana, fiind foarte apreciata pentru frunzele sale mari si mai putin pentru flori. Desi daca este cultivata intr-o gradina poate ajunge la inaltimi chiar si de patru metri, in interior inaltimea ei poate fi controlata prin taierile tulpinilor si a ramurilor. Are frunze mari, late de 4-5 cm, de un verde lucios si infloreste in perioada august-octombrie, avand niste inflorescente de culoare alba, care cresc ca o umbrela.
Specii inrudite cu planta de apartament ricinul fals
Genul Fatsia cuprinde doar doua specii, care isi au originile in tari ca Japonia, Coreea si Taiwan. Sunt arbusti verzi tot anul, care ajung la inaltimi impunatoare. Cea mai cunoscuta specie este Fatsia japonica sau Fatsia sieboldii, care poate atinge o inaltime de 4,5 metri daca nu este taiata in permanenta.
Frunzele sunt de culoare verde inchis pe partea superioara, iar pe partea inferioara de un verde mai deschis. Sunt lucioase si ajung la o latime de 30 de cm, in timp ce florile sunt de culoare alba. De la ea s-au obtinut hibirdul “Moseri”, o planta mai mica cu aspect de tufa, si “Variegata” care are, asa cum ii sugereaza si numele, frunze in doua culori, alb si crem.
Cultivarea plantei de apartament ricinului fals
Substratul in care sta planta trebuie sa fie pe baza de pamant, iar transplantarea ei se face primavara, dar poate fi evitata daca se schimba doar substratul de la suprafata. Tot primavara este momentul in care, in cazul in care cultivatorul nu vrea o planta de dimenisuni prea mari, se taie ramurile mai lungi si i se da un aspect uniform.
Trebuie sa stea intr-un loc luminos, dar care sa fie si un pic umbrit si in niciun caz nu trebuie pusa vara in soarele arzator. Temperatura ideala este de 16º, maxim 18º C in perioadele mai calduroase, in timp ce iarna nu trebuie sa scada sub 7º C. Daca se intampla sa creasca temperatura, mutati ghiveciul intr-un loc descoprit si umbrit sau aerisiti camera.
In timpul verii ricinul fals trebuie udat des, astfel incat pamantul sa fie mereu umed, dar nu trebuie sa ramana imbibat cu apa. O data la doua zile stropiti frunzele cu apa, iar la doua saptamani administrati un ingrasamant lichid. Frunzele, daca se murdaresc, se sterg cu o carpa sau un burete umed si nu se apeleaza la un spray pentru redarea luciuului, pentru ca substantele din el nu-i fac deloc bine.
Toamna si iarna are nevoie de lumina indirecta, udarea se face in acelasi mod, cat sa ramana pamantul umed, dar nu se mai uda daca temperatura creste mai mult de 10º C. In fiecare saptamana trebuie stropita cu apa, iar hibrizii vargati trebuie sa stea neaparat la umbra. Daca sunt respectate toate conditiile importante (lumina, apa, intretinerea frunzelor si tulpinilor), sunt sanse foarte mari ca planta sa traiasca multi ani.
Pericole la care planta de apartament ricinul fals poate fi supusa
Aceasta planta prefera incaperile racoroase, cum ar fi balcoane inchise sau verande, pentru ca atunci cand este prea cald frunzele si tulpinile, care in mod normal sunt lucioase si ascutite, devin moi si se lasa in jos, devenind foarte sensibile si mult mai la indemana daunatorilor paraziti. Atunci cand temperaturile sunt mai scazute, planta are o crestere normala, iar frunzele sunt asa cum ar trebui, adica pieloase, de culoare verde si de latime chiar si pana la 40 de cm.
Dar se poate intampla si cazul opus, atunci cand sta intr-un loc unde este prea frig, iar acest lucru va determina aparitia putregaiului cenusiu. Acesta se inlatura prin indepartarea partilor afectate, tratarea plantei cu un fungicid si mutarea ei intr-un loc adecvat. Daca frunzele de la baza se ofilesc si cad, nu este nicio problema, pentru ca acest lucru se intampla la multe plante care au devenit mature.
Verificati deseori daca nu cumva au aparut paduchi lanosi, afide, cosenila fainoasa sau paianjeni rosii. In cazul in care si-au facut aparitia, tratati corespunzator – cosenilele, care lasa pete pufoase pe frunze, pot fi indepartate cu o carpa inmuiata in alcool, iar paianjenii rosii se inlatura cu ajutorul unui acaricid specific, care trebuie folosit pana cand planta isi revine si are aspect sanatos.
Reproducerea plantei de apartament ricinul fals
Se inmulteste prin butasi, care se preleveaza primavara ori de la baza plantei, ori din ramurile laterale. Dupa ce i-ati taiat, presarati putin praf cu hormoni rizogeni pe locurile taiate, iar butasii trebuie pusi undeva unde e cald si umezeala. Alternativa e rasadnita, un ghiveci mic, cam de 7 cm, care sa fie acoperit apoi cu o folie de plastic sau intr-un ghiveci care sa fie pus intr-un loc in care stiti sigur ca temperatura se mentine la 25º C. Substratul din ghiveci sau rasadnita trebuie sa fie alcatuit din cantitati egale de nisip si turba.