Planta de apartament Columnea este originara din America tropicala, iar speciile din genul din care face parte (mai mult de 150 de specii) nu sunt toate potrivite pentru cultivarea in casa. De aceea, nivelul lor de cultivare este dificil, insa nu imposibil. In mediu lor natural cresc pe copacii de langa si se prind de ei cu ajutorul unor radacini provizorii care cresc din tulpinile curgatoare.
Chiar daca sug seva copacului-gazda, nu sunt considerate cu adevarat parazite. Tot in natura supravietuiesc absorband umiditatea din apa, roua si aer. Pentru ca in mediul liber traieste sustinuta pe copacul de langa, ii puteti pune plantei cultivate in apartament un suport pe care sa se dezvolte. Dar ele cresc foarte bine si daca sunt lasate sa curga.
Planta de apartament Columnea se mentine verde pe intreg parcursul existentei sale si se caracterizeaza prin frunze de culoare verde-inchis, carnoase si simetrice. Dar ce este cu adevarat frumos la aceasta planta sunt florile, care apar din noiembrie pana in aprilie si care au culori nuante de portocaliu si rosu. Sunt tubulare, iar petalele superiroare formeaza un fel de gluga.
Printre speciile cel mai putin dificil de cultivat se numara Columnea x banksii, care este si cea mai populara, si este apreciata pentru florile sale de un rosu aprins cu interiorul galben. Frunzele sunt netede, aproape suculente si dispuse de-a lungul tulpinilor cate doua, una opusa celeilalte. Tulpinile cresc pana aproape de un metru, fapt ce favorizeaza cresterea ei in cosulete suspendate. Poate inflori in orice moment al anului, insa in perioada noiembrie-aprilie florile apar dn abundenta.
O alta specie populara este Columnea gloriosa, planta curgatoare, cu frunze acoperite cu puf de culoare maro si cu flori rosu spre portocaliu si galben inauntru. Hibrizii sunt intr-un numar foarte mare, iar printre ei se numara “Mary Ann” (flori trandafiriu-inchis), “Alfa” (flori galben stralucitor), “Stavenger” si “Chanticleer”, ambele cu flori oranj, dar diferite in ceea ce priveste aspectul (prima este stufoasa, in timp ce a doua are flori lucioase si mari).
Pentru a inflori si a-si pastra frunzele, planta de apartament Columnea are nevoie de doua lucruri esentiale: caldura si umiditate mare. Substratul trebuie sa fie pe baza de muschi de turba amestecat cu o cantitate mai mica de nisip grosier, pentru ca acesta va ajuta drenajul. Trebuie sa stea intr-un loc cu lumina buna, dar nu direct in razele soarelui.
Inflorirea poate fi asigurata daca substratul este mentinut umezit, dar si daca o data la doua saptamani ii este administrat un ingrasamant lichid bogat in potasiu. Udati astfel incat o treime din suprafata sa se usuce pana la urmatoarea udare. Pentru a mentine umiditatea, frunzele trebuie in fiecare zi pulverizate cu apa usor calda.
In cazul in care vi se pare ca planta de apartament Columnea creste dezordonat, puteti sa ii taiati din ramuri imediat dupa ce a trecut perioada de inflorire, dandu-i astfel un aspect compact. Daca insa nu deranjeaza prin aspect, mai bine nu o deranjati. Chiar daca ii trebuie multa caldura, temperatura nu ar trebui sa depaseasca 27º C. In orice caz, aveti grija sa aiba destula umezeala. Iarna, temperatura nu trebuie sa scada sub 16º C, pentru ca altfel o sa inceapa sa se ofileasca si in cele din urma moare. Nu trebuie sa stea nici in curent. In cazul in care vreti sa transplantati planta, acest lucru se face primvara, dar numai daca ghiveciul s-a umplut de radacini.
Planta de apartament Columnea nu este deloc ferita de pericole, lucru care face si mai dificila cultivarea. Daca atunci cand pulverizati frunzele cu apa nu prea calda, pe ele vor aparea pete maronii, care vor disparea cu timpul si dupa pulverizari repetate cu apa calduta. Mare atentie si la cantitatea de apa folosita, pentru ca udarea din abundenta favorizeaza aparitia bolii Botrytis sau putregaiul cenusiu si poate duce la moartea plantei daca nu este tratata corespuznator inca din stadiul incipient. Indepartati partile afectate, adica acelea care prezinta un strat cenusiu si pufos de putregai si folositi si un fungicid.
Metodele de inmultire a plantei de apartament Columnea sunt insamantarea si butasirea, ambele procese avand loc primvara. Semintele se pot gasi la magazinele de specialitate sau la furnizori specializati si se pun intr-un substrat alcatuit din cantitati egale de turba si nisip. Cel mai bine ar fi ca ele sa fie puse intr-o ladita speciala, care apoi sa fie lasata la umbra si la o temperatura constanta.
Substratul trebuie mentinut umezit, nu imbibat cu apa, iar dupa aproximativ o luna vor aparea lastarii, care se planteaza in ghivece diferite si se incepe tratarea lor la fel ca plantele adulte. Butasii se iau de la tulpinile neinflorite si care par pline de sanatate. Trebuie sa aiba o lungime de pana la 10 cm si plantati intr-un substrat din nisip grunjos si pamant. Rasadnita in care sunt pusi trebuie mereu incalzita, trebuie sa stea in penumbra si substratul sa fie udat (nu cu multa apa) pana incep sa prinda radacini.