Casă și grădinăPlantarea usturoiului toamna – Tot ce trebuie să știi pentru o recoltă...

Plantarea usturoiului toamna – Tot ce trebuie să știi pentru o recoltă generoasă

Usturoiul se plantează la sfârșitul sezonului de toamnă, în luna octombrie, într-o locație deschisă și însorită. Dacă acesta se plantează corect, atunci se poate obține o recoltă generoasă primăvara. Usturoiul crește deja bine îndeosebi dacă solul este de tip cernoziom, respectiv argilo-nisipos.

Usturoiul de iarnă este diferit de cel de primăvară. Este mai viguros, are cățeii mai mari și căpățâna alcătuită din 5-8 căței. La cel de primăvară, cățeii sunt mai mici și dispuși în 2-3 rânduri. Prin urmare, soiul de iarnă nu este la fel cu cel de primăvară.

Pentru plantare se aleg în special căței de usturoi care sunt mari, bine dezvoltați, uscați și sănătoși, fără tăieturi și alte probleme. Ei se rup din căpățâni și se sortează întâi după mărime și calitate. Unii consideră potrivită tratarea cățeilor de usturoi cu un fungicid înainte de plantare, în scop preventiv, pentru a-i feri de dăunători. Este important de fertilizat solul (dar nu cu gunoi de grajd), nu ajunge ca acesta să fie doar bine aerat. Poți cumpăra pentru asta și un material săditor de marcă, dacă este necesar.

Plantarea usturoiului toamna

De regulă, usturoiul se plantează în zone însorite, care se încălzesc bine. În absența luminii, la umbră, planta nu se va dezvolta suficient. Solul în care se plantează usturoiul trebuie să fie bine afânat și bine drenat. Pentru usturoi este indicat un sol neutru și puțin acid. Dacă solul este puternic acid, atunci usturoiul nu va crește bine. Usturoiul nu suportă apa stagnată, pentru că este o plantă bulboasă, are nevoie de un sol bine aerat.

Îmbunătățește starea solului!

Înainte de a planta usturoiul, trebuie ca pământul să fie bine săpat, să fie curățat de buruieni. Apoi se adaugă cenușă, îngrășământ cu potasiu și fosfor, compost de grădină. Dacă solul are multe buruieni, atunci este bine de folosit erbicide selective. Unii adaugă în fiecare groapă pentru cățelul de usturoi câte o lingură de nisip, pentru a asigura un drenaj bun al solului, pentru a preveni putrezirea plantei. După plantare nu trebuie apăsat foarte tare pe pământ.

Usturoiul nu are nevoie de condiții speciale, de lux, pentru a crește. Nu este o plantă solicitantă, nici foarte sensibilă, deci poate fi cultivată de oricine.

Un lucru important este ca solul să fie bine afânat și drenat. La fel ca majoritatea plantelor bulboase, usturoiul nu suportă apa stagnată. Cel mai bun sol pentru el este cel neutru și ușor acid; usturoiul crește slab pe solul puternic acid. Un pH între valorile 6,5-7,5 pentru sol va fi ideal pentru usturoi, toamna.

Usturoiul nu se apasă cu forță în pământ, ci cu blândețe, pentru a nu se deteriora. Cățeii de usturoi se plantează la 5 cm adâncime în pământ. Între căței distanța trebuie să fie de 10-15 cm, iar între rânduri distanța ar putea fi de 20-25 cm. După plantare, nu este nevoie ca zona să fie udată, deoarece toamna plouă mai des și pământul va avea suficientă umiditate. Dacă este un an secetos, iar solul este foarte uscat, atunci este necesară udarea pământului înainte de plantarea usturoiului.

Alte aspecte importante

Usturoiul astfel plantat va prinde rădăcini cam în 2-3 săptămâni. Este important ca rădăcinile să se formeze înainte de perioada de îngheț. De asemenea, vremea trebuie să fie suficient de rece, pentru ca partea aeriană a usturoiului să nu se dezvolte, să nu intre în creștere activă. Dacă lăstari verzi încep să crească nu este bine, pentru că ei pot să înghețe iarna și astfel plantele sunt irosite.

Prin urmare, plantarea se face în perioada în care temperaturile nu mai cresc peste 7-10 grade Celsius. Usturoiul poate fi plantat chiar și în luna noiembrie, dacă vremea este adecvată. Unii consideră și luna septembrie potrivită pentru plantarea usturoiului, dacă vremea s-a răcit deja.

Usturoiul este foarte sănătos, crește imunitatea organismului și se folosește în diferite rețete. În amestec cu miere și lapte, usturoiul este bun în caz de răceală, ajută la curățarea tractului respirator. Usturoiul cu ulei de măsline este bun în salate. Usturoiul cu miere ajută în calmarea și tratamentul tusei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.