În fiecare zi, copiii intră în contact cu factori care pot avea un efect negativ asupra organismului lor, ce pot contribui la scăderea sănătății și la apariția unor afecțiuni sau boli. Copiii sunt protejați împotriva acestor factori prin imunitatea lor naturală, prin mecanisme de apărare.
Imunitatea organismului depinde de calitatea alimentației, stilul de viață și activitatea fizică. Cu cât imunitatea corpului este mai sensibilă, cu atât corpul este mai susceptibil la boli.
Pentru creșterea imunității contează diversificarea dietei copiilor și odihna. Dieta echilibrată ajută la creșterea imunității, ea trebuie să includă vitamine, minerale, grăsimi, proteine și carbohidrați. Dieta trebuie să fie cu produse care conțin zinc și alte minerale, produse bogate în vitamine, mâncăruri care au proteine, etc. Odihna are un efect benefic asupra celulelor sistemului imunitar și asupra creșterii rezistenței organismului la boli.
Activitatea fizică moderată este importantă pentru creșterea imunității copiilor. Exercițiile fizice contribuie la accelerarea circulației sângelui, la îmbunătățirea sănătății organismului. În timpul lor, metabolismul se accelerează și asta este un lucru care contribuie la detoxifierea corpului, la stimularea proceselor de regenerare în țesuturi.
Activități fizice care întăresc imunitatea copiilor
Activitatea fizică la copii stă la baza construirii unui organism sănătos și îmbunătățește funcționarea celulelor imune înnăscute. Prin întărirea imunității se îmbunătățește migrarea neutrofilelor către locurile de infecție, iar asta susține lupta împotriva agenților patogeni. Activitatea fizică reduce și riscul de inflamație, pentru că ea scade nivelurile markerilor inflamatori din sânge.
Prin activitate fizică se accelerează regenerarea corpului și a sistemului imunitar al copilului. Ea stimulează producția de globule albe din sânge, care sunt responsabile pentru funcțiile sistemului imunitar.
Prin activitate fizică se reduce stresul, se îmbunătățește sănătatea corpului și calitatea somnului. Un somn bun este esențial pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.
Mersul pe jos
Plimbările pe jos sunt foarte plăcute pentru copii și reprezintă o investiție uriașă pentru sănătatea acestora. O plimbare ajută la oxigenarea organismului, astfel creierul se dezvoltă mai bine. Plimbările ajută copiii să-și dezvolte un ritm zilnic, să aibă o activitate în aer liber ușoară și relaxantă. Această mișcare în aer liber îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile motorii și să doarmă noaptea mai bine.
Alergarea
În acest caz este vorba despre un antrenament excelent pentru imunitatea copiilor. Alergarea va îmbunătăți semnificativ sănătatea fizică și psihică a copiilor. Ea este o formă de exercițiu aerobic, prin care se reduce stresul și se atenuează simptomele depresiei.
Mersul pe role
Plimbarea cu rolele în parc este o activitate fizică iubită de mulți copii. Acest antrenament ajută la tonifierea unor mușchi, precum cei din partea inferioară a corpului și trunchiului. Rolele pentru copii sunt special concepute pentru aceștia pentru ca mișcarea să fie simplă și sigură. Pe lângă role, copiii trebuie să aibă și mănuși, cască, apărători pentru coate și genunchi, apărători pentru încheieturile mâinilor.
Dansul
Aceasta este o formă de activitate distractivă și relaxantă pentru copii. Prin dans se obțin mari avantaje, precum: se reduce tensiunea și stresul, se favorizează relaxarea mentală, se elimină stările de anxietate și frustrare. Dansul are efect bun și asupra memoriei, asupra corpului, se tonifică picioarele, se corectează postura corpului. În plus, această activitate dezvoltă improvizația motrică, modelează concentrarea, răbdarea, perseverența, crește rezistența la oboseală și efort.
Ciclismul
Ciclismul la copii este o oportunitate distractivă de a petrece timp în mod activ. Mersul pe bicicletă pe cont propriu îi oferă oricărui copil sentimentul de libertate. Prin ciclism se obțin o serie de beneficii: se eliberează tensiunea, se tonifică mușchii abdominali, ai picioarelor și feselor, se menține corpul în formă fizică bună. Prin ciclism cu familia, copiii pot câștiga experiențe noi și pot explora locuri interesante, pe care nu le-au mai văzut. Prin ciclism și călătorii, părinții pot avea o relație mai frumoasă cu copiii lor.
Jocul cu mingea
Activitățile cu mingea susțin coordonarea motorie generală a copilului și antrenează reflexele. Copilul învață să respecte regulile jocului și în plus, își descoperă și își îmbunătățește abilitățile.
Mișcarea și activitatea fizică sunt și o modalitate de a întări legăturile familiale și sociale. Aceste activități pot fi realizate împreună cu familia și prietenii și pot fi distractive mai ales dacă vor implica și adulți și copii.