Animale de companiePisicile sunt animale de companie ideale – Cum le poți asigura o...

Pisicile sunt animale de companie ideale – Cum le poți asigura o viață mai fericită?

Pisicile sunt animale de companie adorabile, de aceea numărul persoanelor care trăiesc cu pisici crește de la an la an. Pisicile au nevoie de atenție, de plimbare, de adăpost, de hrană ca să fie cu adevărat fericite. Află în acest articol câteva aspecte importante cu privire la sănătatea și fericirea pisicilor.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum să menții pisica într-o stare bună de sănătate
  2. Fericirea de a trăi cu o pisică

1. Cum să menții pisica într-o stare bună de sănătate

Pisicile au obiceiuri comune, dar și diferențe individuale în funcție de personalitatea lor. Unele sunt mai blânde, altele mai obraznice, de regulă cele care sunt tinere, sunt mai agitate, mai jucăușe și pline de energie.

Pisicile au nevoie de hrană completă

Starea de sănătate a pisicii depinde foarte mult și de hrana pe care o consumă. Aceasta trebuie să fie bogată în substanțe nutritive, pentru a-i crește imunitatea organismului și a-i oferi și un nivel de proteine care sunt necesare pentru acest animal de companie.

Pisica are nevoie și de hrană umedă (conserve) și de hrană uscată (cranțănele), mai ales dacă este domestică (un animal care stă în apartament și este în mare parte inactiv). O astfel de pisică are nevoie și de hidratare regulată, de apă proaspătă zilnic. Pentru a avea un animal sănătos, este indicat să îți hrănești pisica conform nevoilor pe care le are. Eventual poți cere sfatul unui medic veterinar, mai ales dacă pisica este de rasă.

Pisicile au nevoie de plimbare

Ca orice animal și pisica are nevoie de plimbare, de libertate, este activă și curioasă. Dacă este ținută doar în casă, este posibil să facă multe pozne, pentru că de plictiseală s-ar putea să înceapă să zgârâie mobila – scaunele și canapeaua.

În cazul pisicilor care sunt crescute în interiorul casei, acestea își recunosc teritorul doar aici, chiar dacă privesc des afară pe fereastră. Cu toate acestea, ele sunt curioase și cu privire la zona pe care o văd pe fereastră, afară. Pentru a nu se plictisi în casă, este bine să-i creați un mediu adecvat, să aibă jucării, sau eventual un sistem cu tuneluri în care să-și manifeste instinctul de vânătoare, de a-și prinde singură prada.

Pisicile au nevoie să se joace pentru a-și menține sănătatea, starea psihică bună și agilitatea mintală. Ele sunt interesante de jucării captivante, care sunt atrăgătoare și care le stimulează creierul și legătura cu stăpânul lor.

Periajul pisicii

Toate pisicile se îngrijesc singure, se spală ca să aibă blana curată. Totuși, ele au nevoie și de metode de îngrijire suplimentară, cum ar fi periajul regulat pentru a elimina firele de păr care cad de pe corp și care ar putea forma bile de păr în tractul lor digestiv.

Pisicile sunt ușor de îngrijit, ele se perie la câteva zile, pentru a avea blana curată. În acest mod, ele vor arăta impecabil, în plus, prin acest tratament se poate verifica și blana, pielea animalului, ca el să nu aibă paraziți sau căpușe (mai ales dacă iese și afară din casă).

Mișcările cu peria se fac inițial în sensul de creștere al firelor de păr, iar apoi și în sens invers. Pieptănarea se face mai des primăvara și toamna, când animalul năpârlește.

Baia la pisici

Majoritatea pisicilor nu suportă apa, deci îmbăierea lor este în general dificilă. Pentru baie se folosește apă călduță și un șampon special pentru pisici, cu un pH adecvat pielii și blăniței lor.

Pentru a o calma, trebuie să o mângăi, să-i vorbești, să o speli pe blăniță cu apă, cu mișcări ușoare, evitând nasul, ochii și urechile. La final, după baie, pisica se șterge cu un prosop din bumbac.

Pisicile cu nevoie de disciplină

Pisicile au obiceiul de a-și ascuți ghearele instinctiv, de aceea este bine să le pregătești un obiect pentru asta, cum ar fi o bucată de lemn, pentru a nu vă zgâria mobilierul din apartament. De asemenea, pisicile au nevoie de disciplină trebuie învățate să nu deterioreze obiectele din casă, să nu zgârâie, să nu se urce pe masă și să folosească litiera.

Pisicile sunt considerate animale crepusculare, ele dorm mai mult în timpul zilei și au locuri preferate în care le place să se ascundă.

2. Fericirea de a trăi cu o pisică

Mulți oameni spun că se simt mai fericiți când au o pisică în casă. Pentru ei, prezența unei pisici contează foarte mult, pentru că le aduce bucurie, îi face mai veseli și mai activi. Cercetătorii spun că o pisică poate ajuta în vindecare, pentru că are efect în creșterea cantității de oxitocină, a hormonului fericirii, iar acesta are efect benefic asupra sănătății.

Independența pisicilor

Independența pisicilor este în ochii multor oameni o trăsătură pozitivă de personalitate. Unii oameni însă interpretează sau asociază asta cu înstrăinarea sau cu egoismul, dar acest lucru nu este așa. Pisicile simt nevoia să stea singure destul de des, însă asta nu înseamnă că nu-și iubesc stăpânul. Unii ar crede despre ele că își arată afecțiunea doar atunci când le este foame, însă proprietarii de pisici deja știu că asta este un lucru greșit. Ei știu că relația cu o pisică este la fel de puternică și frumoasă ca o relație cu un câine, ei se atașează de animalul de companie și acesta le oferă afecțiune.

Pisicile sunt foarte empatice și chiar perspicace în a simți starea de spirit a stăpânului, spun cercetătorii, iar asta le place oamenilor care le aleg ca animale de companie. Există studii care au arătat că pisicile sunt sensibile la emoțiile stăpânilor, le citesc starea prin gesturile și expresiile faciale. Aceste animale se comportă diferit atunci când stăpânul le zâmbește sau când se uită cumva urât. Dacă stăpânul este prietenos cu ele, pisicile au tendința de a sta în apropiere. Dacă el este încruntat, atunci pisicile se îndepărtează imediat.

Prin urmare, pisicile pot citit expresiile faciale umane, simt energia și starea emoțională a oamenilor. Ele sunt mai adaptate la emoțiile oamenilor decât aceștia și-ar putea imagina, au abilitatea de a face diferență între zâmbet și recompensă și de a se îndepărta imediat atunci când simt că ceva nu este în regulă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.