Pisicile sunt considerate animale crepusculare – Ele dorm mai mult în timpul zilei

0
373

Pisicilor le place în general să doarmă în pat, sau în orice caz într-un loc confortabil și cald. Mai presus de toate, au obiceiul să doarmă lângă stăpân, mai ales dacă se atașează de acesta și li se acceptă acest capriciu încă din momentul în care sunt adoptate. Specialiștii au spus despre pisici că sunt de fapt crepusculare, au obiceiul de a deveni active când lumina este slabă – seara și dimineața. Află cum se poate dresa o pisică să doarmă noaptea și care ar trebui să fie locul ei potrivit pentru odihnă, pentru a avea un somn odihnitor și o intimitate totală.

Navigare rapidă în articol:

 1. Principalele motive pentru care pisicile dorm mult în timpul zilei
 2. De ce pisicile sunt mai active seara și dimineața

1. Principalele motive pentru care pisicile dorm mult în timpul zilei

blank

Proprietarii de pisici știu deja că aceste animale de companie dorm foarte mult în timpul zilei. Iată care sunt motivele pentru care pisicile fac asta:

 • Prin instinctul lor, aceste animale sunt mai active pe timp de noapte, când ar trebui să meargă la vânătoare pentru a-și găsi hrana
 • Ca animale de companie au tot ce le trebuie, nu duc lipsă de mâncare, deci nu mai trebuie să vâneze
 • Pisicile au nevoie de 12-15 ore de somn zilnic; pe măsură ce trec anii dorm mai puțin; când încep să îmbătrânească au tendința de a dormi iar mai mult, pentru a-și conserva energia
 • Pisoii dorm mai mult decât pisicile adulte, uneori le trebuie și 20 de ore de somn pe zi; pisoii au nevoie de a fi într-un loc sigur, ferit de prădători, în care să doarmă liniștiți; în timp ce dorm, corpul lor produce hormoni de creștere, de aceea ei au nevoie de multe ore de somn
 • Specialiștii spun despre pisici că dorm mai mult când este frig, pentru a-și economisi energia și a-și folosi căldura corpului atunci când este nevoie
 • Pisicile sunt mai active atunci când vremea este confortabilă, decât pe vreme rece sau când plouă
 • Aceste animale au o capacitate instinctuală de a-și conserva energia, de a o folosi în mod echilibrat și de asta profită de orice moment liniștit pentru a se odihni.

2. De ce pisicile sunt mai active seara și dimineața devreme

Despre pisici s-a spus că nu sunt animale nocturne, ci crepusculare. Ele devin mai active seara și dimineața, chiar înainte să răsară soarele. S-a observat că sunt active atunci când lumina este slabă, de aici și denumirea de animale crepusculare.

Multe pisici își deranjează stăpânii noaptea, pentru că încep să se joace, sau să caute mâncare prin casă. Datorită instinctului lor natural de vânătoare pe care îl au, aceste animale au obiceiul să exploreze casa și să fie deosebit de active noaptea. Ele sunt active și dimineața devreme, chiar înainte să se lumineze afară; de aceea oamenii spun despre ele că ar fi animale nocturne.

Citește și:  Imagini cu animale sălbatice rătăcind pe străzile orașelor pustii, afectate de coronavirus

Cum îți poți dresa pisica să doarmă noaptea?

Unii oameni au reușit să-și dreseze pisica să doarmă noaptea, prin câteva metode simple, care se pare că au funcționat:

 • O pisică care locuiește în interiorul casei are nevoie de mai mult spațiu pentru a alerga, de exemplu ar putea face asta într-un hol sau într-un living mai mare. Activitatea sa poate fi stimulată fizic și mental printr-o mulțime de jucării, care să fie destul de interesante. În acest fel, ea poate avea parte de mai multă activitate ziua, iar noaptea fiind mai obosită, va prefera să doarmă, decât să exploreze casa în care se află. Stăpânul îi poate înlocui din când în când jucăriile pentru a-i stârni interesul, sau chiar se poate juca și el cu ea.
 • Hrănirea pisicii seara, chiar înainte de culcare, este o ideea bună; astfel ea va fi sătulă și nu va mai avea nevoie să caute hrană în timpul nopții. De regulă, o pisică are tendința să aibă mai multe mese pe zi, în loc de două; asta probabil din cauza comportamentului său natural de a vâna.

Pisica are nevoie de un loc moale și cald unde să doarmă

Pentru ca pisica să doarmă mai bine, în ideea de a avea și somnul mai liniștit, este indicat să aibă un loc confortabil, doar al ei, de exemplu o pernă pe care să stea. În acest fel ea nu va mai deranja somnul stăpânului atunci când se trezește de câteva ori pe noapte; nu va mai sări pe pat ori de câte ori îi place.

S-a dovedit științific faptul că somnul prost poate afecta și starea de sănătate a animalului și cea a stăpânului. În concluzie, nu este indicat să dormi cu pisica în pat, dacă vrei să te odihnești cu adevărat și să ai un somn de calitate. Orice pisică oricât de cuminte ar fi, are anumite obiceiuri prin care devine fără să vrea destul de zgomotoasă. Cel mai bine este să-i faci un culcuș pentru somn, separat, doar pentru ea, care să-i placă. Asta înseamnă să fie un loc confortabil, poate fi o salteluță sau un coș cu o pernă, unde pisica va avea desigur plăcerea să se așeze.

Un alt lucru esențial de știut este că în timpul iernii, pisica simte nevoia de căldură, de aceea îi poți amenaja un loc de dormit ferit de curenți de aer, departe de gresia din casa ta, care este rece. Dacă locuiești într-o casă care se răcorește mai mult decât altele în timpul iernii, ar fi bine să-i pui pisicii și o păturică, pentru a avea un loc mai cald pentru a dormi.

S-ar putea să te intereseze și articolul – Ce spun cercetătorii despre comportamentul pisicilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.