Mulți părinți se întreabă: Cum să inspiri copilul să citească? Cea mai simplă metodă ar fi să-l duci la o librărie sau la o bibliotecă, să-i oferi o mare varietate de cărți și alte materiale de lectură interesante.
Navigare rapidă în articol:
- Cumpără cărți de povești online
- Cumpără benzi desenate pentru copii
- Cumpără CD-uri și DVD-uri cu povești pentru copii
- Cumpără atlase și enciclopedii
1. Cumpără cărți de povești online
Acum, există numeroase site-uri online unde poți găsi materiale de lectură pentru copilul tău. De regulă, site-urile oferă detalii despre cărțile afișate. Din gama de materiale poți alege: cărți de povești, basme, enciclopedii, benzi desenate, etc.
Lectura are numeroase beneficii pentru copii:
- Dezvoltă imaginația, este o activitate importantă pentru creierul copiilor
- Stimulează vizualizarea personajelor și a acțiunilor prezentate
- Contactul cu cărțile stimulează plăcerea de a citit
- Îi învață pe copii lucruri noi și să iubească lectura.
2. Cumpără benzi desenate pentru copii
Pe rafturile bibliotecii din camera unui copil trebuie să fie și benzi desenate. Aceste cărți cu personaje desenate au scenarii interesante și culori uimitoare, prin care atrag atenția copiilor și le creează o stare de bucurie. Fără îndoială, benzile desenate pot promova gustul pentru lectură la copii.
De regulă, copiii adoră desenele animate, deci și benzile desenate vor fi pe gustul lor. Ei sunt mereu atrași de cărțile cu desene, de aceea folosirea acestei strategii pentru a le stârni plăcerea de a citit este o idee bună.
În ziua de astăzi, există benzi desenate foarte frumoase și interesante, cu super-eroi dar și cu personaje din desene animate, atât de îndrăgite de copii.
În magazinele online și librării, părinții pot găsi povești grozave create de scriitori din diferite colțuri ale lumii și care sunt interpretate în benzi desenate. Acestea arată senzațional și pot stimula abilitățile vizuale și intelectuale ale copiilor.
Iată câteva exemple de benzi desenate pentru copii:
- „Asterix și cosorul de aur” de Rene Goscinny și Albert Uderzo
- „Poptropica, sfârșitul timpului” de Mitch Krpata și Korry Merrit
- „Marele Nate. Un puști genial” de Lincoln Peirce
- „Strumfii negri” de Yvan Delporte și Peyo
- „Copacul cu 13 etaje”, „Jurnalul unui puști”
- „Asterix și goții”, „Dog Man se dezlănțuie”.
3. Cumpără CD-uri și DVD-uri cu povești pentru copii
Pentru a inspira copilul să citească, îi poți cumpăra cărți cu poezii, povești, povestiri și cântece pentru copii, care sunt însoțite de CD-uri audio. În magazinele online și librăriile din oraș poți găsi CD-uri foarte frumoase, cu:
- „Legende românești”, „Povești pentru virtuți”
- „Cântecele copilăriei, „Cântece pentru cei mici”
- „Povești românești”, „Poeziile copilăriei”, „Povești uitate” și altele.
Acum părinții nu mai trebuie să citească povești copiilor pentru a crea acel ritual de culcare, ce are scopul de a relaxa și pregăti copilul pentru un somn mai odihnitor. Prin intermediul unui CD, copilul va asculta povestea interpretată cu intonația potrivită. Audiobook-urile cu diferite povești devin un suport pentru copiii care vor învăța să citească mai târziu. Ele au sunete interesante și cuvintele sunt frumos pronunțate.
În acest mod, el va fi transportat într-o lume în care imaginația este activată. Acesta este unul din marile avantaje la CD-urilor și DVD-urilor cu povești.
Unii copii vor să asculte o anumită poveste de mai multe ori, tocmai pentru a înțelege mai bine acțiunea și rolul personajelor și deci, prin intermediul unui CD acest lucru este foarte ușor de realizat.
Unele cărți audio pot îmbunătăți capacitatea de ascultare și de concentrare a copiilor. Ele pot conține cursuri de limbi străine, lectură distractivă și educativă, ceea ce ajută și la dezvoltarea abilităților lingvistice și cognitive ale copiilor.
4. Cumpără atlase și enciclopedii
Pentru a-i face pe copii să fie interesați de lumea aceasta (de istorie, de geografie și așa mai departe) le poți cumpăra diverse atlase și enciclopedii. Prin intermediul acestor materiale de lectură, copiii învață lucruri noi, foarte interesante, despre diversitatea lumii. De exemplu, cu ajutorul unui atlas geografic, copiii pot deveni mult mai interesați de mediu, de natură, de diferite țări ale lumii, etc.
Prin astfel de cărți, copiii își doresc să descopere lumea, să ajungă în diferite locuri și zone geografice, să fie curioși cu privire la alte țări de pe planetă. Asta le dezvoltă imaginația și dorința de a explora.
Enciclopediile sunt importante în educația copiilor, pentru că le stârnește curiozitatea și îi face să înțeleagă lumea mult mai bine. Astfel de cărți educative de explorat arată grozav, au și ilustrații senzaționale, sunt de fapt materiale de lectură pe diverse teme, care susțin curiozitatea și stimulează imaginația copiilor. Aceste cărți pot fi cadouri foarte frumoase pentru copii.
Dicționarele
Și dicționarele sunt importante în educația copiilor, mai ales a celor care merg deja la școală. Dicționarele sunt de regulă covârșitor de mari, ele fiind destinate elevilor din școala elementară. Folosirea unui dicționar înseamnă de fapt învățarea unei abilități de bază, aceea de a afla ceea ce nu se înțelege, sensul unor cuvinte sau lucruri.
Un copil care nu cunoaște anumite cuvinte, le poate căuta într-un dicionar al limbii române și astfel își va îmbogăți vacabularul, va deprinde mișcările de bază ale învățării și cercetării. Copiii învață treptat acest comportament și se bucură pe deplin de el.
Dicționarele sunt „un învățător al copiilor”, cu ajutorul căruia ei află ceea ce nu înțeleg și care le stimulează și pofta de viață.
Enciclopedii pentru copii
În prezent, există numeroase atlase și enciclopedii complete, accesibile, moderne, foarte frumos ilustrate, care reprezintă materiale didactice excelente pentru copii. Unele au prețuri destul de mari, dar dacă sunt cumpărate online, părinții pot găsi astfel de cărți la oferte și promoții avantajoase. În plus, pe unele site-uri livrarea este gratuită, iar părinții pot cumpăra ce cărți vor, de pe rafturile virtuale. Cumpăraturile online sunt extrem de simple și deseori și economice, iar aici este vorba și despre timpul petrecut online și despre prețul plătit pentru materialele de lectură alese.
Din gama de atlase și enciclopedii apărute în librării fac parte:
- „Vreau să știu – Stelele și planetele” de Pierre Winters
- „500 de curiozități despre spațiu” de Anne Rooney
- „Atlasul marilor curioși” de Alexandre Messager
- „500 de întrebări și răspunsuri despre dinozauri”
- Enciclopedia comparaților. Măsoară lumea din jurul tău!” de Clive Gifford
- „Prima mea carte despre Lumea în care trăim” de Matthew Oldham
- „500 de curiozități despre animale”
- „Atlasul Dragonilor. Dragonopedia lumii, de la amphipteridae la aripazoni …”
- „Atlas enciclopedic al lumii. Lumea cum nu ai mai văzut-o până acum”
- „Totul despre corpul uman” de Anna Claybourne
- „Primul meu atlas. Natura”, „Vreau să știu despre … Trenuri Formidabile”
- „Enciclopedia vizuală a copiilor. Planeta Pământ”
- „Atlasul copiilor. 15 hărți de dimensiuni mari și peste 300 de fotografii”
- „Descoperim 1000 de cuvinte Larousse”
- „Atlasul ilustrat al animalelor” de Barsotti Eleonora
- „Atlasul Lumii” de Constantin Furtuna.
S-ar putea să te intereseze și articolul: O vară frumoasă, plină de povești! – Cărți pentru copii.