Nutriția adecvată este esențială pentru sănătatea unei persoane și performanța ei la locul de muncă. Într-un context profesional, alimentația săracă în nutrienți esențiali poate avea un impact mare asupra performanței unei persoane. Ritmul rapid de lucru asociat cu responsabilitățile zilnice se poate reflecta și asupra alimentației.
De ce este esențială alimentația bună la muncă? Pentru că petrecem multe ore din zi acolo! Impactul unei diete bune sau rele asupra stării noastre de spirit și asupra emoțiilor este mare și se reflectă și asupra stării noastre de sănătate. Cu o alimentație adecvată putem vorbi despre o productivitate mai bună și despre o modalitate de a fi mai fericiți zi de zi.
O dietă rea este un factor de epuizare!
Alimentația necorespunzătoare poate avea un impact negativ asupra muncii și sănătății, ea afectează nivelul de energie și capacitatea de concentrare.
Dacă ai o dietă săracă în nutrienți la locul de muncă, sau o dietă bogată în alimente procesate, riști să te confrunți cu anumite probleme care te împiedică să-ți îndeplinești sarcinile la muncă. În acest caz efectele pot fi:
- Ai o stare de oboseală din cauza dietei dezechilibrate, bogate în zaharuri rafinate, grăsimi saturate, alimente procesate
- Aportul mare de zahăr îți declanșează procese inflamatorii în organism și asta are consecințe nedorite asupra sănătății mintale
- Simți că ai un nivel scăzut de energie pe tot parcursul zilei, ceea ce îți va afecta motivația și concentrarea
- Deficitul de nutrienți esențiali are un impact negativ asupra funcției cognitive, astfel poți avea probleme de memorie și în luarea deciziilor asertive
- Lipsa de nutrienți și excesul de cofeină duc la dezechilibre emoționale, la apariția stresului, a crizelor de anxietate și scăderea capacității de a face față provocărilor de la locul de muncă.
Mulți oameni nu au o dietă adecvată din cauza unor factori precum:
- Nu sunt informați cu privire la alegerea alimentelor sănătoase
- Au un stil de viață agitat, sunt prea ocupați și uită să acorde atenție și alimentației
- Din lipsă de timp și comoditate, preferă să cumpere alimente procesate, care se găsesc la fast-food-uri și care sunt nesănătoase
- Au probleme cu banii și nu-și permit să cumpere alimente bio, care sunt mai costisitoare.
Cum te poate ajuta un meniu sănătos și echilibrat într-o zi aglomerată, la muncă?
Pentru a evita dependența de alimente procesate la locul de muncă, ai putea alege un mic dejun rapid care să includă gustări sănătoase.
Dieta trebuie să fie bogată în alimente sănătoase deoarece ea afectează performanța în orice activitate. Prin urmare, trebuie să fii conștient de obiectivele tale nutriționale, să alegi o strategie alimentară pentru a-ți atinge scopurile, de a obține sănătate și bunăstare.
Nevoile individuale de nutrienți se schimbă în timp, de aceea trebuie să fii flexibil în alegerea alimentelor, pentru a obține cantitatea potrivită de energie și a rămâne sănătos.
Mai multe studii ale oamenilor de știință sugerează că:
- Prea multe grăsimi scad performanța și cresc riscul de boli
- O cantitate mai mare de lichide este bună pentru a asigura o hidratare optimă organismului
- Aportul de carbohidrați este important pentru o persoană care face efort de intensitate mai mare la muncă
- Alimentele bogate în proteine sunt recomandate pentru construirea masei musculare
- Oamenii au nevoie de o alimentație bogată în nutrienți (de minerale și vitamine), care să le satisfacă nevoile energetice ale organismului și să le întărească imunitatea.
De asemenea, sunt recomandate și suplimentele alimentare, dar acestea trebuie consumate cu atenție și moderație.
Mănâncă sănătos și la intervale regulate!
Nutriționiștii spun că mâncatul neregulat asociat cu graba și stresul de la locul de muncă poate face mai mult rău decât bine. Ei explică modul cum acest stil de alimentație dezordonat poate afecta concentrarea, nivelul de energie și starea de spirit.
Nu este bine de gustat în continuu alimente diferite pe tot parcursul zilei, trebuie de urmat un program de masă. Aceste gustări ocazionale nu permit hormonilor apetitului și insulinei să se regleze optim, să funcționeze normal.
De asemenea, contează enorm și hidratarea organismului pentru prevenirea stresului și promovarea circulației sângelui. Nutriționiștii spun că deshidratarea este pentru organism un factor de stres și produce simptome precum:
- Durere de cap, iritare
- Lipsă de energie și de concentrare
- Poftă pentru băuturi ce au cofeină și alimente nesănătoase – chipsuri, carbohidrați rafinați.
Alcoolul nu este indicat pentru că reduce funcția cognitivă.
Cea mai bună soluție este să ai o dietă mai sănătoasă care să fie bogată în fructe, legume, pește, cereale integrale și care să ofere organismului necesarul de nutrienți.