Sarcină & BebeApetitul bebelușului variază zilnic! - Introducerea mâncării solide după vârsta de 6...

Apetitul bebelușului variază zilnic! – Introducerea mâncării solide după vârsta de 6 luni

Bebelușii învață multe lucruri urmărind oamenii din jurul lor. Ei au nevoie de timp pentru a-și dezvolta abilitățile, de aceea părinții au nevoie de multă răbdare.

Majoritatea bebelușilor încep să fie atenți la ceilalți din jur cum mănâncă, începând cu vârsta de 6 luni. Ei întind mâna după mâncare și astfel arată că sunt gata să mănânce alimente solide. Ei copie tipare și obiceiuri alimentare mai ales de la părinți.

Introducerea alimentelor solide la bebeluși

Oferirea de alimente solide bebelușului înainte de 6 luni nu este indicată pentru că poate duce la un aport scăzut de lapte matern și la supraalimentare.

După vârsta de 6 luni el trebuie să fie învățat cu diferite gusturi și texturi ale mâncării. Prin urmare, alimentele solide se introduc în alimentația bebelușului începând cu vârsta de 6 luni, nu după un an, spun medicii pediatri.

Copilul se pregătește pentru orele de masă astfel:

  • Se pune pe un scaun înalt, pentru a sta drept; eventual scaunul trebuie să aibă o centură de siguranță
  • El trebuie lăsat să ia inițiativa, să deschidă singur gura pentru a primi mâncare; bebelușului îi place să atingă mâncarea, așa că este posibil să facă mizerie, pentru că va mânca cu degetele; el de fapt se joacă cu mâncarea, ceea ce nu este o problemă
  • Nu trebuie forțat, el va mânca încet, cât dorește, va ști singur cât să mănânce, cât îi cere stomacul
  • El trebuie să stabilească ritmul pentru a mânca și este posibil să respingă anumite alimente, care nu-i plac și pe care le gustă pentru prima dată
  • Când arată semne de plenitudine, atunci trebuie lăsat în pace pentru că s-a săturat deja, astfel nu va mânca prea mult
  • Părinții ar fi bine să aibă încredere și să respecte semnele bebelușului prin care el le arată că îi este foame, îi este sete, că s-a săturat.

Părinții sunt responsabili pentru calitatea alimentelor, pentru hrana solidă oferită copilului. Bebelușul este responsabil doar pentru cât mănâncă.

Diversificarea la bebeluși

Potrivit medicilor, până la vârsta de 6 luni, bebelușul are nevoie doar de lapte matern. Dacă nu este alăptat, el va avea nevoie de o formulă pentru sugari care este îmbogățită cu fier. Băuturile cu soia nu trebuie să înlocuiască laptele matern.

După 6 luni, sistemul digestiv al bebelușului este pregătit să digere alimentele solide. Apetitul acestuia variază zilnic. Vor fi zile când el va mânca mai puțin și zile când va mânca mai mult. Chiar și după 6 luni el poate fi hrănit și cu lapte matern și cu alimente solide.

Planificarea orelor de masă pentru un bebeluș arată astfel:

  • La vârsta de 6-8 luni, bebelușul ar trebui să aibă 3 mese pe zi
  • La vârsta de 9-11 luni, bebelușul are nevoie de 2-3 mese pe zi și 2 gustări între mese
  • După vârsta de 11 luni, el poate avea 3 mese pe zi și 2-3 gustări între mese.

După 7 luni, bebelușul are tendința de a se hrăni singur, iar părinții trebuie să-l încurajeze să facă asta. Dacă el manifestă interes pentru mâncare, este bine să fie ajutat să învețe să mănânce. La vârsta de un an el va ajunge să mănânce cu familia și să se bucure de o varietate de alimente sănătoase.

Ce alimente are nevoie un bebeluș?

După 6 luni se spune că organismul bebelușului are nevoie de alimente bogate în fier și vitamina C, pentru creștere și dezvoltare. Toate alimentele trebuie să fie tocate, făcute piure. Surse de fier sunt: cereale, gălbenuș de ou, linte, fasole, carne de pui. Surse de vitamina C sunt: dovlecei, cartofi, broccoli, mango, fasole verde.

Alimentația beblușului poate cuprinde:

  • Piure din fructe și legume – dovlecei, morcovi, banane, mere, avocado și altele
  • Brânză mărunțită, carne fragedă care a fost gătită
  • Fructe moi, coapte bine, care au fost tocate fin – prune, piersici, pere, banane, kiwi
  • Cereale care sunt nesărate și care se înmoaie sau se dizolvă în gură
  • Legumele trebuie fierte și pasate, indiferent dacă este vorba despre dovlecei, morcovi, cartofi dulci, broccoli.

Bebelușul are nevoie de multe alimente pentru creștere și dezvoltare, dar și de grăsimi din lapte, brânză, iaurt, carne, avocado. Dacă are deja vârsta de 9 luni, atunci alimentația sa în cursul unei zile poate arăta astfel:

  • La micul dejun, bebelușul poate mânca un gălbenuș de ou, cereale înmuiate și 2-3 linguri de piersici
  • La prânz poate fi hrănit cu piure de legume și pâine, iar ca desert poate primi câteva felii de banane sau de alte fructe
  • Gustarea între mese poate conține brânză, cereale, apă
  • Masa de seară poate include piure de morcovi, paste și 1-2 linguri carne de pui gătită și mărunțită.

Setea la un bebeluș ce are vârsta peste 6 luni poate fi potolită cu apă, ceai, limonadă, sucuri care sunt neîndulcite și naturale 100%.

Părinții nu trebuie să pregătească cantități mari de hrană piure pentru bebeluș. El va dori să mănânce variat și să se bucure să stea la masă cu cei din familie. Desigur mâncarea poate fi făcută din timp și depozitată la frigider sau la congelator.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.