Sarcină & BebeCum se face trecerea la hrana solidă pentru bebeluș, ce trebuie să...

Cum se face trecerea la hrana solidă pentru bebeluș, ce trebuie să știe orice mămică?

Despre trecerea la hrana solida pentru bebelus – un pas important in viata micutului si o sarcina provocatoare pentru parinti. Unii bebelusi vor manca fara probleme de timpuriu alte alimente, altii insa pot avea dificultati cu aceasta schimbare… Pentru ca nu exista o varsta anume la care sa se inceapa diversificarea alimentatiei – aceasta poate varia intre 4 si 6 luni – ramane in sarcina parintilor de a hotari cand poate fi un moment potrivit – bineinteles, si medicul pediatru al micutului poate oferi sfaturi pretioase.

Trecerea la hrana solida pentru bebelus poate fi incercata inca de la o varsta de 4 luni in special pentru micutii hraniti cu lapte praf; in schimb, pentru bebelusii hraniti cu lapte matern, se recomanda ca aceasta schimbare sa fie facuta pe la 6 luni, caci laptele de la san este tot ceea ce are el nevoie. O regula orientativa ne spune ca diversificarea alimentatiei micutului va fi facuta atunci cand micutul isi dubleaza greutatea de la nastere si, bineinteles, cand poate sa stea in pozitie dreapta in fundulet.

Despre trecerea la hrana solida pentru bebelus

A introduce doar cate un nou aliment la o perioada de aproximativ 10 zile este foarte important – stomacul micutului va trebui sa digere noul aliment. Aceasta este foarte important in evitarea indigestiilor. In plus, i se da timp bebelusului sa se obisnuiasca cu schimbarea si astfel veti putea observa daca apare o intoleranta alimentara la un aliment specific.

Desi unii parinti sunt mandri ca bebelusul lor de 4-5 luni mananca cu pofta carnita, nu este indicat sa se inceapa cu carne! Primele alimente oferite trebuie sa fie semi-solide, mai usor de digerat: cerealele imbogatite cu fier cu lapte si piureurile din fructe si din legume.

Trecerea la alimente mai consistente, precum carnea, branza si ouale, trebuie incercata dupa o perioada cam de o luna-doua in care bebelusul mananca (mesteca si inghite fara aparitia refluxului gastric) fara probleme cereale si piureuri. Dupa 7 luni puteti incerca sa ii dati carne de pui. Aceste prime alimente mai consistente for trebui taiate marunt – americanii le numesc „finger foods”. Si acum se pastreaza regula introducerii treptate a cate unui nou aliment – nu ii oferiti multe noi gusturi deodata si nu solicitati stomacul bebelusului cu multe noi alimente.

Retineti ca, oricat de mandri sunteti ca micutul mananca cu pofta noile alimente, a-i oferi prea multe, prea rapid este o greseala: contribuiti fara sa doriti la numarul extrem de mare de copilasi supraponderali (in afara de riscul indigestiilor)! Asadar, fara graba!

Oricat de bine merge trecerea la hrana solida pentru bebelus si oricat de bine mananca micutul, nu renuntati la mesele cu lapte pana la varsta de un an!

mancare solida

Daca bebelusul refuza de multe ori cate un aliment, nu insistati – si bebelusii au gusturi personale! Este foarte posibil ca o anumita mancare pur si simplu sa nu ii placa!

Trecerea la hrana solida pentru bebelus poate fi la unii micuti greoaie – va veni si momentul in care va manca alimente noi, nu incercati sa il grabiti daca refuza, isi intoarce capul, scuipa mancarea sau plange! Cand refuza, aveti rabdare si incercati inca o data dupa cateva zile (incercati de cateva ori cu acelasi aliment, apoi daca tot este refuzat, incercati cu altceva).

Incepeti intotdeauna diversificarea alimentatiei hranind bebelusul cu o lingurita si nu punand mancarica semi-lichida in biberon! Va fi destul de greu sa il invatati sa manance cu lingurita, insa oricum primele dati, este bine sa ii oferiti doar cateva guri din mancarea noua, pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu gustul nou. Daca ii oferiti altceva in afara de lapte cu biberonul, micutul va refuza – in plus, el trebuie sa se invete cu lingurita!

Odata ce bebelusul mananca alimente solide, instituiti o rutina: orele de masa si locatia unde se ia masa. Obisnuiti-l sa manance doar intr-un loc anume si de preferat in scaunelul sau special.

Asteptati-va la „razboaie” – mult timp, bebelusul poate sa scuipe mancarea atunci cand se satura si sa arunce cu ea si cu tacamurile peste tot! Incercati sa nu va lasati enervati – el nu face asta din rea-vointa! Este doar curios…

Oricat de pofticios si precoce este bebelusul, oricat este interesat de mancarurile pentru adulti, nu ii oferiti din acestea in special in primul sau an! Retetele pentru adulti sunt mult prea greoaie pentru bebelus (grasimi, condimente). Este de preferat ca micutul sa nu stea langa adulti cand acestia mananca! Feriti-va si de la a ii oferi gustari precum chips sau dulciuri.

Nu uitati, odata ce bebelusul incepe sa aiba mese cu mancare solida, trebuie sa ii oferiti putina apa dupa masa, indiferent daca continuati si mesele cu lapte.

Aceste reguli generale despre trecerea la hrana solida pentru bebelus nu sunt doar vorbe in vant! Puteti auzi de la diferite persoane – mamici care au crescut copii – lucruri de tipul: „eu i-am dat scumpului carne de la 3 luni si sa vezi cum o infuleca” sau „toate regulile astea sunt scornite, nu are ce sa ii faca rau, doar asta am mancat si eu cand eram de varsta sa” sau „bebelusul si copilul trebuie sa fie mai grasuti ca sa fie sanatosi, deci hraneste-l, uite ce slab e saracul” sau „tu mancai incontinuu, bebelusul asta e mai slab decat erai tu” si altele asemenea.

Nu ascultati de astfel de sfaturi si nu incercati doar pentru ca a incercat altcineva si, aparent, „nu i-a facut nici un rau bebelusului”! Si retineti – oricat de nerabdatori, entuziasti si mandri sunteti ca micutul pare sa accepte de la varste mici mancare, nu ii dati prea mult prea brusc; un bebelus sau un copil grasut (in sensul de un numar de kilograme peste limita normala) nu este nici pe departe sanatos, orice ar spune lumea! Este un bebelus cu sanse mari sa devina un copil grasut, cu problemele implicate de supraponderalitate…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.