Părinți și copiiCare sunt principalele simptome de autism regresiv la copii?

Care sunt principalele simptome de autism regresiv la copii?

Există diferite tipuri de autism, care au simptome specifice care variază în intensitate și pot afecta oamenii în mod diferit. Conform studiilor cercetătorilor, copiii cu autism regresiv au probleme de vorbire, nu răspund la numele lor, sau încetează să-și manifeste abilitatea de a vorbi. Cercetătorii spun că aceste cazuri de autism apar la 25-30% dintre copiii cu vârsta peste 2 ani.

De asemenea, unele studii sugerează că regresia autismului este legată de disfuncția sistemului imunitar, modificările creierului, tulburările gastro-intestinale și comportamentele repetitive severe. Cercetătorii spun că anomalia imunitară are legătură cu mărirea amigdalei – acea zonă a creierului care are legătură cu emoțiile.

Care sunt simptomele autismului regresiv la copii?

Medicii spun despre copiii diagnosticați cu autism că manifestă o serie de simptome, cum ar fi:

  • Au abilități scăzute, unele chiar reduse la zero
  • Se supără din orice, nu suportă să iasă din zona lor de confort
  • Au tendința de a sta singuri, evită contactul vizual cu alte persoane
  • Nu răspund la numele lor când sunt chemați
  • De multe ori bat din mâini, își leagănă corpul, se mișcă în cerc, au reacții neobișnuite
  • Când vorbesc despre ei spun „tu” în loc de „eu”
  • Au obiceiul de a repeta anumite cuvinte sau fraze pe care le aud la alți oameni
  • Au interese obsesive și sunt hipersensibili la miros, gust, sunete, diferite lucruri
  • În multe situații dau răspunsuri la întrebări care nu au legătură cu ceea ce spun ei.

Alte aspecte importante

Părinții care au astfel de copii spun despre ei că sunt impulsivi, deseori acționează brusc și fără a gândi, au fobii extreme și suferă de anxietate. Copiii cu autism au și obiceiuri neobișnuite de alimentație și somn, au reacții emoționale ciudate și manifestă un comportament hiperactiv.

Părinții care observă astfel de simptome la copilul lor, trebuie să-l ducă la medicul de familie și apoi la un specialist în autism pentru control și diagnosticare. Ei trebuie să aibă răbdare cu copilul lor, pentru că va dura până ce sănătatea acestuia se va îmbunătăți cât de cât.

Unii părinți au tendința de a spune că nu pot face nimic. Totuși soluții există pentru a schimba comportamentul copilului cu autism sau pentru a-l îmbunătăți. Cu siguranță, problemele nu vor dispărea imediat, iar recidivele pot apărea oricând. Ideea este de a discuta cu medicii cu terapeuții, de a găsi cele mai bune soluții de tratament la boala copilului.

Și terapeuții întâmpină dificultăți în timpul sesiunilor de consiliere. Ei se confruntă cu diferite probleme, unele sunt legate și de faptul că terapiile sunt costisitoare pentru părinți, fapt pentru care mulți renunță la ele. Părinții trebuie să înțeleagă însă că terapiile pot ajuta și merită aplicate, chiar dacă unele au prețuri destul de mari. Important este ca ei să aibă grijă de copilul lor și să încerce cu medicii să rezolve probleme acestuia împreună.

Terapii și tratamente pentru autism

În caz de autism, medicii recomandă anumite diete, intervenții medicale, terapii comportamentale și educaționale. Un copil cu autism poate avea probleme senzoriale ce sunt ușoare, medii sau severe, care se pot ameliora prin terapia senzorială. Aceasta se face asupra unor simțuri, cum ar fi: simțul echilibrului, al mișcării, simțul tactil.

O terapie indicată de medici este analiza comportamentală, în care terapeutul lucrează direct cu acel copil cu autism. Este o terapie ABA (sau Applied Behavioral Analyses), care se folosește frecvent în autism. Terapia are rol în modificarea comportamentului autist al copilului.

De asemenea, terapia cu sunete sau terapia auditivă poate îmbunătăți anumite abilități la copil, cum este procesarea auditivă. Un copil cu autism poate avea și probleme de vedere, o mișcare excesivă a ochilor sau dificultăți de urmărire a mișcărilor. El poate fi extrem de prudent când urcă scările, sau poate fi distras atunci când merge la plimbare, pe jos. Se comportă diferit din acest punct de vedere comparativ cu alți copii și deci va avea nevoie de exerciții vizual-motorii.

Un copil cu autism poate purta chiar și ochelari cu lentile speciale dacă prezintă hipersensibilitate la anumite tipuri de iluminat. Medicii spun că autismul la copii se manifestă prin hipersensibilitate la lumina puternică a soarelui și prin dificultăți de citit textele.

Alte terapii

Un copil cu autism este posibil să nu poată comunica prin vorbire sau să aibă dificultăți să țină o conversație. El nu poate să înțeleagă limbajul corpului altor oameni și poate avea expresii faciale ciudate atunci când interacționează.

Pentru a trata dificultățile de auz și de vorbire, copilul cu autism ar trebui să facă o terapie logopedică, cu un specialist în domeniu. Cu această terapie se obțin o serie de beneficii:

  • Copilul va vorbi mai bine, el va fi învățat să-și dezvolte abilitățile de conversație, va învăța când să întrebe, când să răspundă, când să salute
  • Copilul își va extinde repertoriul vorbirii, își va îmbunătăți pronunția sunetelor, va avea vorbirea mai clară, va face exerciții pentru mușchii din zona gurii, maxilarului și gâtului
  • Copilul va fi ajutat să recunoască semnalele corpului altor oameni, ce pot fi destul de subtile
  • Copilul va dobândi abilități sociale, de comunicare și îngrijire de sine
  • Copilul poate scăpa și de anumite stări de anxietate.

Părinții trebuie să înțeleagă că această terapie este extrem de importantă, ea îmbunătățește comunicarea la copil, reduce impactul autismului în viața de zi cu zi a copilului. Prin terapie se corectează și alte probleme, de respirație, înghițire, mestecat, se reabilitează aspecte legate de nutriție, voce și auz. Prin urmare, terapia promovează și starea de sănătate la copil.

Logopedia are un rol important în reabilitarea copiilor cu autism, îi ajută să-și îmbunătățească mult calitatea vieții.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.