Germania are nevoie de forță de muncă în diferite domenii, dar mai ales în agricultură, construcții și serviciile de curierat. Guvernul din această țară consideră că românii ar putea lucra în Germania, dacă nu găsesc locuri de muncă în țară.
Navigare rapidă în articol:
- Ce locuri de muncă sunt disponibile pentru români în Germania
- Care sunt regiunile din Germania cu lipsă de muncitori
1. Ce locuri de muncă sunt disponibile pentru români în Germania
Germania preferă est-europenii în multe locuri de muncă, precum sunt cele de curierat. În această perioadă de sfârșit de an, transportatorii de colete nu au șoferi, ceea ce va fi o problemă mai ales că în perioada Crăciunului tot mai multe colete sunt trimise în Germania.
În această țară, economia este în plină expansiune, iar tranzacționarea online înflorește.
Autoritățile germane au anunțat că în următorii 5 ani, pentru serviciile de curierat este nevoie de un număr de 40.000 de angajați noi.
Specialiștii au spus că expeditorii de mărfuri Hermes, sau de la alte branduri, găsesc de obicei angajați la salariile actuale. Asta înseamnă că salariile negociate sunt mai mari pentru șoferii care livrează coletele.
Germanii vor să angajeze români sau polonezi sau în general est-europeni, însă nu sunt mulțumiți de faptul că aceștia vorbesc cu dificultate limba germană sau uneori deloc.
Conform datelor statistice relatate de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, în primele 7 luni din acest an, numărul de angajați a crescut cu 700.000 în Germania, comparativ cu anul 2019. Dintre aceștia, 330.000 de angajați erau germani, iar 370.000 erau străini – români, polonezi și oameni din alte țări est-europene.
În Germania sunt mai mulți angajați din România și Polonia, decât din alte țări din Europa. Numărul angajaților include și un număr mai mic de străini din Bulgaria, Croația și Europa de Est.
Locuri de muncă în construcții
Anul 2020 se prefigurează, în această țară, ca un „Boom” în construcții. Asta se datorează mai multor factori, din care cei mai importați sunt:
- Rata dobânzii este mai scăzută
- Oamenii vor să-și construiască case noi
- Unii proprietari preferă să-și renoveze locuința sau să-și facă una cu suprafață mai mare.
Companiile mici de construcții din Germania preiau lucrările de construcții și renovare pentru clienți obișnuiți, dar nu și pentru școli, instituții sau clădiri de birouri, probabil din lipsă de muncitori. De aceste proiecte se ocupă în general marile companii de construcții din Germania, care au nevoie de muncitori străini în continuare.
În acest context este nevoie de mulți români, sau străini europeni, care să lucreze ca muncitori pe șantierele mari de construcții.
Muncă temporară, în agricultură
Un alt segment al economiei cu lipsă de personal în Germania este cel agricol, sau munca prestată de un salariat temporar. Autoritățile caută lucrători est-europeni – mai ales români, polonezi, bulgari, ucraineni – pentru a ocupa aceste locuri de muncă.
Pe șantierele de construcții, majoritatea muncitorilor sunt practic români, iar maiștri sau electricieni sunt tot români. În Germania aproape toate casele și apartamentele se construiesc sau se renovează cu muncitori români. Dacă aceștia s-ar întoarce în țară și ar renunța la aceste job-uri, probabil că pentru asemenea proiecte ar fi o lipsă mare de forță de muncă și multe nu s-ar mai realiza la timp.
Se caută muncitori și în industria de construcții metalice, dar și alte domenii.
2. Care sunt regiunile din Germania cu lipsă de muncitori
Germania are nevoie de muncitori practic în toată țara, dar mai ales în anumite regiuni precum sunt:
- Bavaria în sud-estul țării
- Baden-Württemberg în sud-vestul țării
- Eifel, zonă montană cu pensiuni din Germania
- Emsland, district din Saxonia Inferioară
- Hessa, land al Germaniei cu capitala Wiesbaden
- Saxonia Inferioară sau Niedersachsen în nord-vestul Germaniei
- Schleswig-Holstein în nordul Germaniei.
În aceste regiuni sunt preferați ca muncitori tot românii și polonezii, pentru că germanii nu sunt interesați să-și găsească un loc de muncă (probabil din cauza salariilor sau a condițiilor de muncă).
Foarte mulți români și-au părăsit țara și în continuare se întâmplă asta. Potrivit datelor statistice, au plecat din țară cam 4 milioane de români, dar probabil că numărul lor este mult mai mare în realitate.
Imigrația are un efect pozitiv asupra economiei Germaniei
Economia în Germania crește datorită imigrației. Dacă străinii ar ocupa aceste locuri de muncă atunci economia ar crește cu siguranță mai mult. Experții au constatat, în urma analizei datelor statistice, că în statele germane cu o proporție ridicată de lucrători străini, șomajul este mai redus.
Imigrația are un efect pozitiv asupra economiei Germaniei. De asemenea, diversitatea culturală a acestei țări este un factor important care contribuie la succesul ei economic. Rata imigrației în Germania este destul de mare, iar asta înseamnă că există și un număr mare de specialiști străini în principalele industrii din această țară, ce includ mulți români.
Germania dorește să atragă și oameni talentați, cu experiență în profesia lor, din străinătate, din Polonia, România, Croația, dar și din Grecia.
De ce pleacă românii la muncă în străinătate?
De foarte mulți ani, oamenii cu sau fără studii pleacă din țară să-și caute un loc de muncă în alte țările ale UE, în speranța că vor avea salarii mai mari, condiții mai bune de muncă și securitate socială.
Germania oferă câteva avantaje, de aceea probabil românii preferă să lucreze în această țară. Le vine greu însă să învețe limba germană și de asta întâmpină probleme din acest punct de vedere, printre altele. Sunt situații în care românii care pleacă din țară își pot permite o viață decentă datorită muncii în străinătate.
Nu doar tinerii își doresc o muncă mai bine plătită, ci și românii care sunt mai maturi, care au deja o experiență profesională bogată și care au decis să-și încerce norocul și în altă țară, cum este de pildă Germania, pentru că s-au săturat de nivelul de trai din România.
Germania oferă locuri de muncă bine plătite și uneori mai atractive și deci câștiguri mai mari. Cunoașterea limbii germane este un avantaj pentru a găsi un loc de muncă mai bun, în care condițiile de muncă sunt la un nivel mai ridicat (ca în serviciile de curierat).