Părinți și copiiHrănirea copiilor cu alimente vegetale integrale, care promovează sănătatea

Hrănirea copiilor cu alimente vegetale integrale, care promovează sănătatea

Când vine vorba despre hrănirea copiilor, prioritatea părinților trebuie să fie mereu creșterea, bunăstarea și dezvoltarea lor. Alimentația trebuie să fie astfel aleasă încât să promoveze sănătatea, să scadă riscul de îmbolnăvire.

Conform unui studiu realizat de cercetători, dieta pe bază de plante este mult mai sănătoasă decât cea pe bază de carne și ajută în prevenirea bolilor de inimă. Asta înseamnă că ar trebui să se pună accent pe alimente precum: legume, fructe, cereale integrale, semințe, nuci, leguminoase. În dietă ar trebui introduse cât mai multe alimente vegetale integrale și să fie limitate pe cât posibil alimentele puternic procesate.

Dieta pentru sănătatea copiilor

Pentru a îmbunătăți calitatea dietei în familie, trebuie alese alimente neprocesate care sunt proaspete, deci abia culese. Din categoria acestora fac parte: legumele proaspete, cerealele integrale intacte, nucile, semințele, leguminoasele, salatele, fructele. De asemenea, se pot folosi alimente puțin procesate cum sunt: semințele prăjite, nucile, tofu, conservele de fasole și alte leguminoase.

Numeroase studii ale oamenilor de știință arată beneficiile pentru sănătate ale dietelor pe bază de plante. Acestea ajută în prevenirea bolilor cronice, a diabetului, bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale. Condimentele picante (ex. ardei iute, muștar) nu sunt recomandate la copii pentru creșterea poftei de mâncare. Ei pot consuma salate de legume și varză murată care le pot deschide apetitul alimentar. Important este să nu aibă o dietă monotonă, care reduce secreția de sucuri digestive și scade brusc pofta de mâncare.

Dietele pe bază de plante sunt sigure pentru copiii în creștere și mențin sănătatea și bunăstarea acestora. Mai multe studii arată efectul protector al dietelor pe bază de plante asupra sănătății cardiovasculare. Astfel de diete scad hipertensiunea arterială, riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. De asemenea, studiile sugerează că oamenii care au astfel de diete au un risc mai scăzut de boală diverticulară a colonului. În general dieta pe bază de plante și activitatea fizică reprezintă un tratament standard pentru boala ficatului gras non-alcoolic (care este una dintre cele mai întâlnite boli hepatice cronice la nivel mondial).

Vara sunt recomandate dietele care au alimente ce conțin substanțe nutritive ușor digerabile, deoarece medicii spun că activitatea glandelor digestive la copii poate să scadă din cauza căldurii. În plus, vara sunt indicate alimente vegetale care sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, care măresc rezistența organismului și peristaltismul intestinal.

Alte beneficii ale dietei pe bază de plante

Există dovezi care arată că dieta pe bază de plante previne carențele de nutrienți, promovează sănătatea și longevitatea. Descoperirile științifice sugerează că alimentele vegetale sunt bogate în nutrienți, scad riscul de boli cronice, optimizează sănătatea corpului.

Hrana vegetală are carbohidrați și puține proteine. Cunoașterea proprietăților alimentelor îți permite să le utilizezi cât mai rațional posibil. Copiii au nevoie de un mic dejun corect, care să includă cereale (ex. fulgi de avăz), legume proaspete, fructe. Și grăsimile sunt o componentă alimentară necesară pentru a satisface nevoile energetice ale copiilor. Acestea trebuie să fie în pondere de 20-30% din consumul total de energie zilnic. Grăsimile se iau din ouă, brânză, carne.

Copiii au nevoie și de proteine care ajută la funcționarea țesuturilor și organelor. Acestea se găsesc mai ales în ouă, pește, lactate, carne. Pentru copii este recomandată carnea cu un conținut redus de grăsimi. Proteinele au azot și deci, ele nu pot fi înlocuite de grăsimi și carbohidrați. Cei mai importanți carbohidrați pentru organism, cu efect de creștere, sunt lizina, histidina și triptofanul.

Fructele pentru copii

Fructele galbene, portocalii și roșii au foarte mult caroten și acesta este un analog vegetal al vitaminei A. Aceste fructe conțin și multe minerale, precum: magneziu, potasiu, fosfor, zinc. De exemplu, sunt recomandate citricele și bobele de coacăze deoarece sunt bogate în vitamina C și B.

Potrivit medicilor pediatri, fructele trebuie să facă parte din dieta copiilor, dar totuși nu trebuie exagerat; asta înseamnă că părinții nu trebuie să îi pună pe copii să mânânce fructe cu forța. Ei pot respinge fructele dacă acestea le provoacă balonare sau alte tulburări digestive. Prin urmare, fructele trebuie consumate cu moderație.

Conform unui studiu realizat de cercetători, copiii trebuie să fie încurajați de părinți să mănânce mai multe fructe și legume, deoarece acestea au mari beneficii pentru sănătate. Studiul arată că:

  • Fructele și legumele au o gamă largă de micronutrienți vitali
  • Consumul de fructe poate proteja împotriva cancerului la vârsta adultă
  • Dieta pe bază de legume și fructe poate proteja copiii de o gamă de boli ale copilăriei
  • Consumul de legume și fructe poate preveni o serie de boli cronice netransmisibile, cum este cancerul și bolile cardiovasculare.

Copiii au nevoie de o dietă diversă, echilibrată, care include fructe și legume. Aceasta sprijină creșterea și dezvoltarea copiilor și îi ferește de îmbolnăvire.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.