Drumețiile pe munte sunt foarte distractive, pline de satisfacții și foarte bune pentru sănătate. Ele ajută la reducerea riscului de boli de inimă, scad nivelul de colesterol din sânge, reduc tensiunea arterială, ajută în prevenirea diabetului de tip 2. Drumețiile induc o stare de bine și un sentiment de fericire și în plus mersul pe jos îmbunătățește calitatea somnului. Conform studiile cercetătorilor, oamenii care petrec mult timp în natură sau fac drumeții pe munte au o memorie mai bună și un risc mai mic de a suferi de anxietate, depresie și stres.
Drumețiile de vară prezintă provocări unice și te pot face să fii mai bucuros, mai plin de emoții pozitive, de recunoștință față de natură, mai plin de compasiune, mai generos și mai bun.
Când te pregătești pentru o aventură cu un rucsac pe munte este important să creezi un plan de antrenament, care să fie adecvat nivelului tău de fitness și obiectivelor tale. Ar trebui să iei în calcul: distanța pe care o vei parcurge, zona respectivă, nivelul de dificultate, greutatea rucsacului, numărul de zile pe care le vei petrece pe traseu.
În timpul drumeției, trebuie să incluzi și zile de odihnă, deoarece astfel vei permite mușchilor să se recupereze. Dacă vei sări peste zilele de odihnă apare riscul de supraantrenament și accidentare, ce poate reduce mult antrenamentul.
Pregătirea fizică pentru drumeție
Pentru a-ți optimiza mersul pe munte, trebuie să-ți îmbunătățești rezistența corpului. Prin urmare, pentru o drumeție ușoară sau moderată trebuie o pregătire fizică minimă. Asta înseamnă să îți creezi un plan de antrenament, la sală, sau în natură, undeva la pădure. Poți face exerciții de rezistență, de agilitate și forță. Poți începe cu o drumeție scurtă și cu un rucsac mai ușor, apoi să crești treptat distanța de mers pe munte și greutatea rucsacului.
Antrenamentul trebuie să fie de rezistență și de forță, cum ar fi ridicarea diferitelor greutăți sau realizarea de exerciții prin care să-ți dezvolți puterea și nivelul de fitness. Ar trebui să faci exerciții care lucrează mușchii spatelui, ai picioarelor, care cresc forța corpului. În drumeție sunt utile și exercițiile de echilibru și de stabilitate, care cresc capacitatea corpului de a menține stabilitatea pe terenuri denivelate. În acest sens ajută foarte mult exercițiile pilates sau alte exerciții care îmbunătățesc echilibrul și stabilitatea.
Exercițiile de fitness de forță au ca scop dezvoltarea musculaturii, menținerea corpului în formă adecvată. Poți face și exerciții aerobice – precum alergare, sărituri cu coarda și altele – care ajută la creșterea rezistenței organismului, la accelerarea proceselor metabolice, întărirea stării sistemului respirator și cardiovascular, la arderea intensivă a excesului de calorii.
Printr-un antrenament de forță se crește masa musculară, se elimină kg în plus. Pentru a accelera procesul de pierdere în greutate poți combina exercițiile de fitness de forță cu exercițiile aerobice. Acestea intensifică metabolismul, ajută la creșterea țesutului muscular și la arderea mai rapidă a caloriilor.
Hidratarea în drumeție
Ține cont și de hidratare pentru că asta este foarte important pentru a avea o experiență de succes. Bea multă apă plată și mai ales apă de izvor pentru a rămâne bine hidratat. Acest lucru este esențial mai ales în timpul drumețiilor de vară, când zilele sunt caniculare și uscate.
Contează și nutriția, să ai ceva de mâncare adecvat. Poți include în dietă carne, în general proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați.
Ghetele pentru drumeție
În drumeție ai nevoie de ghete ușoare și respirabile, respectiv de bocanci de drumeție. Bocancii au o durabilitate mai mare decât încălțămintea obișnuită și oferă o protecție foarte bună picioarelor împotriva intemperiilor. Cele mai bune ghete de drumeție trebuie să îndeplinească anumite condiții și anume:
- În general trebuie să fie confortabile, să ofere degetelor suficient spațiu pentru a se mișca
- Să aibă o amortizare bună care susține forma piciorului
- Să fie mai respirabile, să nu creeze vezicule și probleme ale picioarelor
- Să aibă o flexibilitate adecvată în partea superioară, astfel încât să se miște piciorul
- Să fie mai ușoare, astfel încât să nu producă oboseală musculară
- Să nu creeze probleme la genunchi sau la mușchii flexori ai șoldurilor
- Să fie robuste și durabile
- Să fie impermeabile, rezistente la zone umede și noroioase.
Cele mai bune ghete de drumeție sunt acelea impermeabile, respirabile, care au un stil adaptabil cu o croială care se potrivește picioarelor. Căptușeala acestora este bine să fie din poliester, să elimine umezeala și să mențină picioarele uscate în interior. Șosetele de drumeție trebuie să se potrivească bine cu înălțimea ghetelor alese, să protejeze pielea de frecarea de materialul ghetelor. Ele trebuie să fie de calitate, să ofere suficientă amortizare, să ajute la îmbunătățirea echilibrului și a stabilității, să prevină formarea de beșici, vezicule la picioare.
Nu uita nici de ochelarii de soare, care trebuie să aibă lentile polarizate, ce reduc strălucirea soarelui și protejează ochii de razele ultraviolete.
Un stil de viață sănătos implică un echipament corespunzător și o adordare inteligentă a antrenamentului.