Ghindele sunt într-adevăr foarte bune pentru cafea. Acestea se culeg când sunt foarte bine coapte și apoi se pun la uscat. Pulberea din ghinde se utilizează la cafea, în combinație cu pulbere din boabe de năut. Cafeaua combate oboseala, are efect energizant de lungă durată.
Cafeaua de ghindă
Unii oameni obișnuiesc să bea o ceașcă de cafea dimineala și una pe parcursul zilei, pentru a scăpa de oboseală, de starea de somnolență. Alții consumă ceai verde care este de asemenea un bun înlocuitor de cafea. Pentru a te simți mai plin de energie, îți sugerăm să bei o cafea de ghindă, care este un bun remediu și pentru dureri de cap, ce apar din cauza surmenajului sau a oboselii.
Cafeaua de ghindă nu are cofeină, dar oferă un plus de energie. În plus, cafeaua naturală este destul de scumpă, deci ar putea fi înlocuită cu pulberea din ghinde (care sunt gratuite).
Rețeta de cafea de ghindă
Rețeta este simplă:
- Se fierb ghindele cu tot cu cochilie în apă, într-o oală, la foc mic, timp de 20 de minute
- Se lasă ghindele să se răcească în acea apă, astfel ele lasă o serie de taninuri din coajă și nu vor mai fi atât de amare
- Ghindele nu se fierb mai mult de 20 de minute
- Apoi ghindele se curață, se elimină coaja și se obține miezul din interior; miezul de la ghinde este puțin fărămicios, făinos, el se rupe destul de ușor, gustul său este puțin mai amar decât cel de la ghindele crude, pentru că prin fierbere au ieșit taninurile din coajă
- Miezul de la ghinde se dă prin blender și se mărunțește, apoi se lasă la uscat pe o tavă (timp de câteva zile) și se prăjește (pe plită sau la cuptor) până are o culoare puțin mai închisă și un miros plăcut de nuci
- Pentru a fi mai fin, miezul se pisează în mojar sau se macină la rășnița de cafea
- Pulberea din ghinde se păstrează într-un recipint din sticlă și se folosește la cafea.
Cafeaua se realizează astfel: se pun 2 lingurițe de pulbere de ghinde într-o cană, se adaugă apă clocotită deasupra, se lasă la infuzat 3-5 minute și se obține cafeaua care se bea caldă.
Rețeta de cafea de ghindă și năut
Această rețetă este de la mănăstiri:
- Se folosesc 20 de ghinde uscate și 20 boabe de năut
- Se prăjesc boabele fără să se ardă, apoi se lasă la răcit
- Se macină boabele într-o rășniță și se obține pulberea de ghinde și de năut
- Se păstrează pulberea într-un borcan din sticlă.
Cafeaua se prepară din 200 ml apă clocotită și o linguriță de pulbere de ghindă; se lasă la infuzat timp de 2-5 minute și se consumă caldă, de preferință fără zahăr.
Ghindele – beneficii
Ghindele sunt mâncarea preferată a veverițelor, căprioarelor, urșilor, rozătoarelor mici. Chiar și șoarecii mănâncă ghinde, ei le adună în vizuini pentru a avea suficientă hrană pentru iarnă. Experții spun că acest lucru ajută la împrăștierea ștejarilor. Și ariciul mănâncă ghinde, dar preferă mai mult insectele. Oamenii care au oi adună ghinde și le dau ca hrană acestora, sau merg cu turma de oi în zonele cu păduri de stejari.
Ghindele sunt bogate în nutrienți și au proprietăți benefice (ex. antibacteriene, antivirale) pentru organism:
- Sunt foarte bune în combaterea diareei, colitei de fermentație, surmenajului, durerii de cap, dizenteriei
- Au compuși care inhibă acțiunea unei enzime (alfa-glucozidază) care previne creșterea nivelului de glucoză în sânge
- Conține fibre, proteine, grăsimi nesaturate, vitamine, minerale care îmbunătățesc sănătatea
- Au antioxidanți puternici, acid elagic, acid galic, acid tanic cu proprietăți antiasmatice și care ajută la scăderea crizelor de astm
- Conțin vitamine B (ex. riboflavină, niacină, tiamină) care reglează activitatea metabolică și îmbunătățesc sănătatea generală a organismului
- Promovează sănătatea inimii
- Au acid galic cu proprietăți protectoare pentru creier
- Au activitate antivirală, antiherpetică, prin aportul de taninuri și flavonoide
- Conțin calciu, fosfor și potasiu care mențin sănătatea oaselor și ajută în prevenirea osteoporozei
- Au taninuri cu efect antibacterian și proprietăți astringente care ajută la vindecarea rănilor
- Au fibre și carbohidrați ce ajută în caz de diabet
- Îmbunătățesc digestia, ajută în controlul metabolismului
- Reduc diabetul și astmul.
Uleiul din ghindă are grăsimi nesaturate care îmbunătățesc nivelul de colesterol din sânge și protejează organismul împotriva bolilor de inimă, respectiv ele scad riscul de ateroscleroză și de obezitate.
Făina din ghindă are multe beneficii pentru sănătate. Ea se folosește în gastronomie și îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv. Fibrele din ghinde ajută la reglarea mișcărilor intestinale, previn diareea, dizenteria, constipația, crampele, balonarea, dar și alte tulburări gastrointestinale.