Chefirul este o băutură fermentată din lapte, cu o textură uniformă și un gust plăcut și ușor acidulat. El are numeroase beneficii pentru sănătate, nu este indicat la bebeluși, dar este o mâncare ce se poate da unui copil cu vârsta peste 2-3 ani. Chefirul conține probiotice, care au efect benefic asupra sistemului imunitar. Acestea mențin echilibrul florei intestinale și susțin imunitatea organismului.
Chefirul are tulpini de Lactobacillus kefiri care sunt antimicrobiene, inhibă dezvoltarea infecțiilor cu bacterii patogene. Cercetătorii au spus despre chefir că are activitate antimicrobiană, ajută în metabolismul colesterolului, crește imunitatea, are efecte antidiabetice, antialergice și antioxidante, ajută la suprimarea tumorilor.
Probioticele din chefir ajută în stimularea celulelor sistemului imunitar, mai ales a limfocitelor T și macrofagelor. Acest lucru este foarte important, pentru că ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Prin consumul de chefir se reduc inflamațiile, infecțiile și se previne scăderea imunității.
Beneficiile consumului de chefir
Chefirul este obținut prin fermentarea laptelui, prin folosirea de culturi de bacterii lactice și drojdii.
Principalele beneficii ale chefirului sunt:
- Crește imunitatea organismului
- Creează o microfloră benefică în intestine
- Ajută în prevenirea bolilor virale
- Îmbunătățește absorbția nutrienților
- Este benefic pentru tractul gastrointestinal
- Elimină toxinele din intestine
- Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv
- Ajută în combaterea alergiilor și bolilor de piele.
Chefirul conține calciu, vitamine, grăsimi care cresc rezistența osoasă. Probioticele din chefir descompun lactoza și astfel ajută la digestia laptelui la copil. Prin aportul de vitamine, chefirul ajută la absorbția fierului, combaterea anemiei, dezvoltarea creierului și menținerea sănătății organismului.
Probioticele Lactobacillus kefiri se găsesc în chefir și au beneficii pentru sănătatea intestinală. Aceste bacterii probiotice ajută în menținerea echilibrului florei intestinale la adulți și copii, reduc simptomele tulburărilor intestinale, cum ar fi balonarea, flatulența, diareea și alte stări produse de sindromul de intestin iritabil. Probioticele Lactobacillus kefiri au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar al organismului, cresc rezistența organismului, reduc riscul de dezvoltare a infecțiilor.
În prezent, Lactobacillus kefiri se utilizează în chefir, dar și în alte băuturi probiotice, cum sunt anumite iaurturi și suplimentele alimentare.
Valori nutriționale importante pentru sănătate
Chefirul are o compoziție unică, care include:
- O mare varietate de vitamine B (B1, B2, B12)
- Foarte multe minerale, mai ales de calciu, magneziu, fier, fosfor
- Exopolizaharide cu proprietăți imunomodulatoare
- O serie de probiotice, tulpini de bacterii și drojdii.
Laptele bătut este și el destul de valoros din punct de vedere nutrițional, însă el are o floră bacteriană mai puțin diversă față de chefir; el nu oferă un spectru atât de larg de compuși bioactivi precum chefirul.
Gustul chefirului este mai bun, textura mai subțire în comparație cu laptele bătut sau cu iaurtul. Chefirul are o consistență mai uniformă și un gust plăcut și răcoritor.
Chefirul este un probiotic mai puternic decât iaurtul
Unii ar spune că iaurtul și chefirul sunt similare, dar din punct de vedere microbiologic nu este așa. Iaurtul are probiotice și un efect nutrițional benefic al culturilor starter specifice Lactobacillus, care ajută la buna funcționare a tractului gastrointestinal.
Iaurtul este din bacterii lactice Lactobacillus care ajută la transformarea lactozei în acid lactic. Chefirul este creat de un ecosistem mai complex de microorganisme ce sunt în granulele de chefir. Acestea au bacterii lactice (ex. Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus), bacterii cu acid acetic, drojdii care fermentează lactoza.
Prin urmare, chefirul este un probiotic mai puternic decât iaurtul. Probioticele pot îmbunătăți sănătatea, ajută digestia, previn afecțiunile psihice, mențin greutatea corporală normală. Chefirul este o sursă de nutrienți și bacterii benefice, este o sursă probiotică bogată și diversă.
În plus, chefirul are și proprietăți antibacteriene puternice, astfel protejează organismul împotriva infecțiilor.
Un studiu realizat de cercetători arată că:
- Chefirul are probiotice care pot inhiba creșterea unor agenți patogeni, precum Salmonella, E.coli și Helicobacter pylori
- Chefirul are un tip de carbohidrat cu proprietăți antibacteriene.
Potrivit cercetătorilor, lactobacilii sunt utili pentru organismul unui adult, dar și pentru intestinul delicat al copilului. Desigur, chefirul nu este indicat copiilor cu alergie la produse lactate, sau care au probleme cu digestia la această băutură. Cel mai bine este de consultat un medic pediatru cu privire la consumul de chefir și alte alimente, mai ales dacă există anumite probleme de sănătate.