Părinți și copiiStrategii de succes cu probiotice pentru boli inflamatorii intestinale la copii

Strategii de succes cu probiotice pentru boli inflamatorii intestinale la copii

Părinții trebuie să știe că una dintre cele mai întâlnite boli inflamatorii intestinale la copii este sindromul intestinului iritabil. Această boală a tractului gastrointestinal produce simptome precum: constipație, diaree, flatulență, dureri abdominale.

În perioada copilăriei, sindromul de colon iritabil apare pe fondul unei stări psiho-emoționale negative a copilului. Asta înseamnă că boala apare din cauza stresului, a defectelor de creștere, a unei atmosfere negative sau traumatice în familie, etc. În plus, medicii asociază boala cu imaturitatea tractului gastrointestinal, a sistemului nervos central, a sistemului enzimatic la copil.

În unele cazuri, simptomele pot fi mai complexe și pot indica și alte boli. Acestea pot include:

  • Giardioză, infestări cu viermi intestinali
  • Tulburări ale florei intestinale sau disbacterioză
  • Colită ulcerativă
  • Alergii alimentare, intoleranță congenitală, insuficiență de lactoză sau la gluten
  • Afecțiuni ale organelor tractului gastrointestinal, cum ar fi la pancreas, la stomac, la vezica biliară.

La apariția primelor simptome (ex. diaree, scaune instabile, constipație, dureri abdominale, balonare, mișcări ineficiente de defecare), copilul trebuie dus imediat la medic. În general, se recomandă consultarea unui medic de familie, a unui medic pediatru, a unui medic gastroenterolog pediatru sau chiar a unui medic psihoterapeut.

Alte boli inflamatorii intestinale

Despre bolile inflamatorii intestinale se spune că sunt boli cronice caracterizate prin inflamația distructivă a peretelui intestinal. Din categoria lor fac parte: boala Crohn, colita ulcerativă nespecifică. Acestea se manifestă prin accese cronice sau repetate de inflamație la tractul digestiv.

La copii, aproximativ o treime dintre cei diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale suferă și de sindrom articular, sub formă de artralgie. Aceștia au simptome de sensibilitate articulară, disfuncție articulară, umflare și alte semne ale artritei.

Metode de tratament – Cum se menține un microbion intestinal sănătos?

Cel mai simplu tratament la copiii diagnosticați cu o boala inflamatorie intestinală este cu probiotice sau prebiotice. Asta ajută la obținerea unui microbiom intestinal sănătos.

Tratamentul trebuie să aibă drept scop reducerea simptomelor și mai ales a inflamației.

Mucoasa intestinală îndeplinește un rol important, acela de a opri pătrunderea bacteriilor și toxinelor dăunătoare în sânge. Prin promovarea unui microbiom sănătos se îmbunătățește starea acestei mucoase intestinale, care astfel va reuși să stopeze bacteriile dăunătoare, facilitând absorbția normală de nutrienți. Bacteriile benefice ce fac parte din microbiom creează un mediu intestinal sănătos, care reduce inflamația și ajută la îndepărtarea toxinelor și a bacteriilor dăunătoare.

Un microbion sănătos ajută mucoasa intestinală să producă suficient mucus care să oprească bacteriile dăunătoare. De asemenea, el produce anumite substanțe ce hrănesc celulele care protejează colonul, astfel se stopează pătrunderea bacteriilor dăunătoare în pereții acestuia. Un microbion sănătos ajută și la reducerea inflamației, el interacționează cu celulele sistemului imunitar din intestin.

Care sunt consecințele unui microbion dezechilibrat?

Dacă microbiomul intestinal este dezechilibrat, atunci mucoasa intestinală nu mai este puternică, ea devine mai permeabilă și va apărea riscul ca bacteriile potențial dăunătoare să ajungă în țesutul intestinal și în fluxul sanguin. Asta va duce la apariția inflamației și la declanșarea unor boli intestinale.

Un microbiom dezechilibrat va produce procese inflamatorii și boli intestinale inflamatorii.

Pentru a preveni astfel de boli sunt necesare tratamente cu probiotice naturale.

Probioticele provin din iaurt, chefir, chișleag, varză murată. Consumul de aceste alimente poate ajuta la menținerea unui microbion echilibrat, la reducerea inflamației și îmbunătățirea barierei intestinale.

O dietă bogată în fibre este de asemenea indicată în astfel de cazuri, pentru că va crește numărul acestor bacterii benefice, ce reduc inflamațiile. Dieta trebuie să conțină cereale integrale, legume bogate în fibre, leguminoase.

Probioticele se găsesc în multe alimente, dar și în suplimente. În cazul copiilor, aceste substanțe joacă un rol important în sănătatea microflorei intestinale. Ele pot fi prescrise de către medic și se găsesc și la liber în farmacii (fără rețetă).

De asemenea și aportul de prebiotice ajută în prevenirea și combaterea acestor boli intestinale inflamatorii. Acestea pot fi: inulină, pectină, lactuloză, pantotenat de calciu, fibre alimentare, acid para-amino benzoic. Unele substanțe precum aminoacizii, antioxidanții, acizii grași nesaturați, extractele vegetale (din orez, morcov, porumb) pot avea efect prebiotic.

Prebioticele nu sunt digerate în tractul gastrointestinal, ele intră neschimbate în intestinul gros și creează condiții favorabile pentru microflora benefică. În intestinul gros, ele sunt fermentate de bacterii benefice, iar asta duce la îmbunătățirea absorbției vitaminelor și a microelementelor. În plus, este redus timpul de trecere a fecalelor prin colon, se elimină mai rapid toxinele și deșeurile din intestine, crește numărul de bifidobacterii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.