Rețete culinareSmochine proaspete sau uscate – Rețete culinare festive

Smochine proaspete sau uscate – Rețete culinare festive

Smochinele sunt fructe bogate în vitamine, antioxidanți și alte elemente nutritive. Gustul lor este foarte bun, mai dulce dacă sunt uscate. Smochinele sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă deosebită. Aceste fructe se pot consuma proaspete sau uscate, în tarte, prăjituri, sau gătite mai ales cu carne de pui și carne de porc.

Rețete culinare festive cu smochine

Smochinele uscate sunt o gustare sănătoasă, au puține grăsimi, sunt bogate în minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu), vitamine și fibre. Ele pot fi o garnitură unică pentru mesele festive, în perioada sărbătorilor de iarnă.

1. Smochine umplute cu brânză feta și rozmarin

Se folosesc următoarele ingrediente: 14-18 smochine, 300 g brânză feta, 7 linguri ulei de măsline, 60 g migdale, 4 linguri de oțet balsamic, o lingură de cimbru uscat, puțin oregano uscat, o lingură de rozmarin uscat, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală și se usucă smochinele, se scoate o parte din pulpa lor cu o lingură fără a le deteriora forma sau coaja
  • Se taie brânza feta în cubulețe și se condimentează cu oregano, cimbru și rozmarin, apoi se asezonează cu puțin ulei de măsline
  • Se combină pulpa de la smochine cu migdale și brânza feta, se adaugă puțină sare și piper, se amestecă
  • Se umple interiorul smochineor cu amestecul realizat
  • Se pun smochinele pe o foaie de pergament în tavă și se dau la copt, în cuptor, timp de 10 minute, la 180 de grade Celsius
  • Se scot smochinele din cuptor și se servesc calde.

2. Smochine cu brânză cu mucegai albastru și miere

Această gustare bine echilibrată este perfectă pentru masa de sărbători. Pentru ea se folosesc 6 smochine bine coapte și alte ingrediente precum: 100 g de brânză cu mucegai, o lingură ulei de măsline, o lingură de miere, puțin cimbru proaspăt, sare și pier după gust.

Se realizează astfel:

  • Se taie în cruce smochinele, astfel încât fiecare să fie împărțită în 4 felii
  • Se pune puțină brânză și miere pe smochine
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade Celsius
  • Se pun smochinele pe o tavă și se țin la copt în cuptor, timp de 8-10 minute, până ce brânza s-a topit puțin
  • Se scot smochinele din cuptor și se presară pe ele puțină sare și piper
  • Se asezonează cu ulei de măsline și puțin cimbru
  • Se servesc calde.

3. Praline din ciocolată cu alune și smochine uscate

Se folosesc următoarele ingrediente: 150 g ciocolată neagră (cu 95% cacao), o mână de alune, o mână de smochine uscate, 50 ml lapte, aromă de portocale, o lingură de miere.

Se procedează astfel:

  • Se pune laptele într-o oală, se încălzește la foc mic, se adaugă ciocolata bucățele și se amestecă până se topește
  • Se adaugă alunele, aroma de portocale și smochinele tăiate
  • Se amestecă bine până ce compoziția se omogenizează
  • Se întinde ciocolata obținută pe o hârtie de copt, într-o tavă, se dă la frigider timp de 2 ore
  • După ce s-a întărit, se taie bucățele și astfel se obțin praline ca desert.

4. Smochine cu mușchi de porc

Se folosesc următoarele ingrediente: 10 felii de mușchi de porc, 5-6 smochine, 100 ml suc de mere, o linguriță muștar, o linguriță oțet de mere, 5 crenguțe rozmarin, puțin unt, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se asezonează mușchiul de porc cu sare și piper, apoi se pune la prăjit într-o tigaie cu unt
  • Se scoate carnea pe o farfurie, se adaugă suc de mere, muștar, oțet și rozmarin, apoi se amestecă bine
  • Se pune carnea la prăjit în cuptor, într-o tavă, timp de 6 minute
  • Se adaugă smochinele taiate peste carne, se mai ține carnea în cuptor timp de 6 minute, până ce este suficient de fragedă
  • Se transferă carnea, smochinele și sosul pe un platou și se servește imediat.

5. Dulceață din smochine fără zahăr

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g smochine proaspete, decojite, 100 ml apă, 2 linguri de miere, un praf de sare, 3-4 linguri de oțet balsamic, puțin cimbru pudră opțional.

Se procedează astfel:

  • Se pun smochinele la fiert, în apă, timp de 10-15 minute
  • Se adaugă mierea, oțetul, sarea și cimbrul
  • Se omogenizează toate ingredientele cu un blender
  • Se gătește la foc mic timp de 20 minute până ce dulceața s-a legat
  • Se pune dulceața în borcane, se închide ermetic, se păstrează la frigider.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.