Rețete culinarePrăjituri de Revelion – Rețete de prăjituri festive de Anul Nou

Prăjituri de Revelion – Rețete de prăjituri festive de Anul Nou

Alături de tortul de Anul Nou, pe care probabil unii români îl comandă din oraș, nu trebuie să lipsească platourile cu plăcinte, felii de cozonac și prăjituri pentru meniul pentru masa de Revelion. Cu siguranță există bucătari experimentați care fac prăjituri festive de Anul Nou, dar și rețete simple de prăjituri care se pot realiza ușor acasă, din ingrediente delicioase, care sunt la îndemâna oricui.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cornulețe cu dulceață
  2. Sărățele cu chimen
  3. Mere coapte cu dulceață
  4. Cozonac cu nucă și rom
  5. Plăcintă cu mere

1. Cornulețe cu dulceață

Se folosesc următoarele ingrediente pentru aluat: 500 g făină albă, 12 gălbenușuri, 500 g osânză topită de porc sau unt, zahăr pudră și puțină sare.

Se folosesc următoarele ingrediente pentru umplutura de cornulețe: dulceață sau gem din fructe, rahat, nuci măcinate, albuș de ou, zahăr.

Se realizează astfel:

  • Se face aluatul din făină, gălbenușuri bătute cu telul, puțin zahăr, osânză și sare după gust
  • Se lasă aluatul la rece timp de 5 ore
  • Se face umplura din dulceață în amestec cu nuci frecate cu spumă de albuș de ou
  • Se întinde o foaie subțire de aluat, se taie pătrățele mici cât palma
  • Se pune umplutură și o bucățică mică de rahat pe fiecare pătrățel de aluat, se rulează și se formează mici cornulețe
  • Se pun cornulețe pe o foaie de pergament, în tava de copt
  • Se coc toate cornuțele în cuptorul încins, la foc moderat
  • După ce s-au rumenit, se lasă cornulețele să se răcească și se pudrează cu zahăr.

2. Sărățele cu chimen

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g făină albă, un pachet de unt, 100 ml lapte, un plic de chimen, 4 ouă, 3 linguri de smântână, sare după gust.

Se realizează astfel:

  • Se amestecă făina cu zahărul și cu cele două ouă bătute
  • Se adaugă laptele, smântâna și sarea
  • Se obține un aluat consistent, care se dă o oră la rece, la frigider
  • Se întinde o foaie de aluat subțire, se taie fâșii subțiri, late de 1 cm
  • Se așează fâșiile de aluat pe o foaie de pergament, în tava de copt
  • Se ung fâșiile de aluat cu ou, apoi se presară puțină sare și chimen
  • Se coc în cuptorul încins, la foc moderat, până se rumenesc puțin deasupra.

3. Mere coapte cu dulceață

Se folosesc următoarele ingrediente: 10-12 mere mari și tari (orice soi de mere, dulci sau acrișoare), 50 g unt, dulceață la alegere, puțină scorțișoară, puțin rom, zahăr și frișcă (opțional).

Se realizează astfel:

  • Se spală merele cu apă, se scobesc pe cotor
  • În gropița merelor se adaugă o linguriță de dulceață și puțin rom
  • Se poate pune și puțină scorțișoară
  • Se coc merele în cuptorul încins în tava unsă cu puțin unt
  • Se scot merele din cuptor, se lasă la răcit și se presară zahăr și frișcă deasupra lor.

4. Cozonac cu nucă și rom

Se folosesc următoarele ingrediente pentru aluat: 1 kg de făină albă, 8 gălbenușuri, puțin ulei de floarea-soarelui, 50 g drojdie, puțină esență de rom, 300 ml lapte, un pachet de unt, zahăr vanilat, 2-3 linguri de coajă de lămâie și de portocală.

Se folosesc următoarele ingrediente pentru umplutură: 400 g zahăr, 8 albușuri, esență de rom, 300 g miez de nucă măcinată.

Se realizează aluatul astfel:

  • Se amestecă 3 linguri de făină cu un pahar cu lapte
  • Se adaugă drojdie, o lingură cu zahăr și se amestecă bine
  • Se lasă această maia să crească timp de 30 de minute
  • Se freacă doar gălbenușurile cu zahăr, apoi se adaugă puțin rom, sare, coaja de lămâie, zahărul vanilat, puțin ulei și untul topit
  • Această compoziție se amestecă cu maiaua și apoi se adaugă lapte cald și restul de făină
  • Se frâmântă căteva minute aluatul și se lasă să crească o oră, acoperit.

Se realizează umplutura de cozonac astfel:

  • Se bat albușurile cu telul, apoi se pune zahărul și esența de rom
  • Se adaugă și nucile și se amestecă bine.

Cozonacul se pregătește astfel:

  • Se împarte aluatul în 3 bucăți, se întinde câte o foaie de aluat în formă dreptunghiulară
  • Se adaugă umplutura din nucă la fiecare foaie de aluat, se rulează câte una seaparat
  • Se obțin astfel 3 suluri groase de aluat cu umplutură
  • Se unge tava cu unt, se pune o foaie de pergament
  • Se pune cozonacul în tavă, apoi se dă la copt în cuptorul încins, la foc moderat, timp de o oră, până se rumenește deasupra.

5. Plăcintă cu mere

Se folosesc următoarele ingrediente: 1-2 kg mere, 250 g făină albă, 250 g unt, 100 g pesmet, 250 g zahăr, puțină sare și scorțișoară.

Se realizează astfel:

  • Se face aluatul din făină, puțină apă călduță, unt și sare
  • Se lasă aluatul să se odihnească
  • Se spală merele, se curăță de coajă și de cotor, se dau pe răzătoare
  • Se unge tava cu unt, se pune o foaie de pergament, iar apoi o foaie de aluat
  • Se lasă foaia la copt în cuptor, până ce se coace doar pe jumătate
  • Apoi se scoate tava din cuptor, se presară pesmet pe foaia de aluat, se pune un strat de mere, se presară zahăr și scorțișoară
  • Se pune deasupra merelor o altă foaie de aluat
  • Se dă la copt în cuptorul încins, la foc moderat și se lasă până se rumenește deasupra
  • Se scoate tava din cuptor, se lasă puțin la răcit
  • Se taie plăcita în bucățele potrivite și se pudrează cu zahăr.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.