Sarcină & BebeCând să îți faci griji în cazul diareei la bebelus și ce...

Când să îți faci griji în cazul diareei la bebelus și ce să faci atunci când bebelușul tău suferă de diaree

Diareea la bebelus poate aparea din diverse cauze: o modificare a dietei alimentare, o infectie, o afectiune sau chiar cresterea dentitiei. Ceea ce trebuie sa stii este ca de obicei diareea poate fi gestionata si tratata la domiciliu, fara a avea efecte negative asupra micutului – cu mici exceptii in care diareea indelungata cauzeaza deshidratarea severa a organismului.

Este, in schimb, destul de dificil, in cazul micutului care are o varsta sub un an, sa depistezi diareea la bebelus! Pentru ca in mod normal, bebelusii (mai ales cat timp sunt alaptati) au scaune foarte moi si frecvente. Asa ca, doar pentru ca are trei scaune moi intr-o zi, nu trebuie sa iti faci probleme. Diareea apare odata cu repetarea acestei intamplari: daca are in jur de patru sau mai multe scaune moi timp de cateva zile, doua-trei, atunci este vorba de diaree.

Totusi, poti depista diareea si in functie de frecventa scaunului, mai exact, de modificarea acesteia. Fiecare micut are propriul program si frecventa: unii o data pe zi, altii de doua-trei ori pe zi. Daca apare deodata o schimbare in acest program, poate fi vorba de diaree la bebelus. In plus, daca intr-o zi observi marirea numarului de scaune, a doua zi ai putea sa urmaresti densitatea: daca e vorba de diaree, scaunul va fi mai lichid decat in ziua precedenta.

Alte simptome care pot acompania diareea la bebelus: de obicei, diareea apare datorita unei raceli, a unei infectii cu un virus sau bacterie, astfel, va fi de multe ori insotita de putina febra, mucozitati, tuse si refuzul mancarii. Dar diareea poate fi si o reactie la digestia dificila, cauzata deci de o schimbare a alimentatiei mamei – in cazul bebelusului alaptat, sau a alimentatiei bebelusului. In acest caz, nu vor aparea alte simptome.

Ce sa faci

Diareea la bebelus nu este de obicei o afectiune grava, insa trebuie sa urmaresti cu atentie aparitia acesteia si evolutia sa, raspunsul la tratament, caci, din pacate, chiar si astazi un numar prea mare de copilasi cu varste sub sase luni mor din cauza acestei afectiuni ramase netratate!

Deci, cel mai important: cum observi un numar mai mare de scaune sau o consistenta mai moale decat in mod normal (chiar din prima zi, cand inca nu esti sigura daca este sau nu vorba despre diaree), trebuie neaparat sa previi deshidratarea – bebelusul va avea probleme nu direct din cauza diareei, ci din cauza pierderii lichidelor necesare supravietuirii. Astfel, continua alaptatul si adauga sucuri naturale de morcov (evita fructele) in dieta. Chiar daca diareea la bebelus a fost cauzata tocmai de laptele matern (atunci cand mama a mancat ceva care i-a daunat), continuarea alaptatului va ajuta la rezolvarea problemei. In plus, gandeste-te ce ai fi putut consuma daunator si evita alimentul respectiv!

Exista si solutii orale pentru prevenirea deshidratarii pe care le poti achizitiona la farmacie – contin glucoza, sare, minerale si potasiu, toate eficiente in mentinerea hidratarii. Ii administrezi micutului aceste solutii in functie de varsta si greutatea sa (gasesti instructiuni in cutia solutiei si poti sa iti suni si medicul). Vei continua administrarea de solutii pana ce scaunul se intareste.

Daca micutul a fost hranit cu lapte formula bazat pe laptele de vaca, aceasta ar fi putut provoca diareea bebelusului – in acest caz, schimba formula si treci pe lapte de soia.

Tot pentru a preveni deshidratarea, mareste cantitatea de lapte pe care il dai la o masa sau frecventa alaptarilor/meselor. In jur de sase mese mici pe zi ar trebui sa fie asigurate.

Daca micutul poate ingurgita mancaruri sub forma de terciuri sau piure, poti sa ii dai orez, cereale, cartofi fierti, morcovi – acestea combat in mod normal diareea.

In cazul unei diaree care persista mai mult de o zi-doua, ai grija – pot aparea iritatii in zona anusului, deci schimba des scutecele si sterge-l cu servetele umede cu grija. Foloseste neaparat si o crema speciala pentru ingrijirea pielii sensibile din aceasta regiune, chiar daca iritatia inca nu s-a manifestat.

Ai grija la igiena – spala-te pe maini des si spala si micutul;

NU ii oferi alimente grase sau dulci (inclusiv sucuri sau ceaiuri dulci)! Evita si sucurile de mere, caise, prune!

NU ii trata diareea prin medicamente de orice tip sau ceaiuri naturale (in nici un caz nu ii da ceai de menta) pana ce medicul nu te sfatuieste in aceasta privinta.

Cand sa iti faci griji in cazul diareei la bebelus

In urmatoarele situatii:

Diareea nu raspunde la masurile luate in alimentatia si hidratarea micutului;

Apare febra (peste 38 de grade Celsius) care se mentine timp de mai multe zile (doua-trei);

Diareea se inrautateste (scaunele devin din ce in ce mai moi sau mai frecvente);

Apar dureri intense sau sangerari odata cu scaunul;

Apar episoade de voma combinate cu diareea;

Refuza mesele si este foarte nervos;

Observi deshidratarea – lipsa sau diminuarea urinarii, buze uscate;

Diareea se mentine timp de o saptamana.

In special, daca bebelusul are varsta sub sase luni si unul sau mai multe din aceste situatii apar, mergi imediat la medic. Daca bebelusul este sub trei luni, poti merge doar daca observi ca diareea nu trece si nu se imbunatateste dupa trei zile.

Pentru ca medicul sa realizeze un diagnostic corect si sa ofere un tratament eficient, tu trebuie sa fi fost atenta la urmatoarele aspecte: de cand are diaree, cate scaune zilnice a avut si schimbarea frecventei, cum aratau scaunele (daca a aparut vreo schimbare), daca ati facut vreo calatorie, daca a fost in preajma unui adult cu diaree, daca s-a schimat cumva alimentatia, daca s-a mai confruntat cu alte simptome. Ajutat de toate aceste informatii, medicul va putea trata eficient diareea la bebelus si va putea evita deshidratarea sa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.