Semințele de chia se folosesc în diferite rețete culinare și sunt bogate în proteine și acizi grași Omega-3. Ele conțin mai mult calciu decât laptele și mai mulți antioxidanți decât afinele. Semințele de chia au grăsimi sănătoase și nutrienți importanți pentru sănătatea organismului. Ele conțin: fibre, fier, calciu, zinc, fosfor, magneziu, vitamine B1, B3, acid alfa-linolenic.
Rețete culinare cu semințe de chia
1. Dulceață din semințe de chia, miere și zmeură
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g zmeură, 2 linguri de semințe de chia, o lingură de miere, o lingură zeamă de lămâie.
Se procedează astfel:
- Se pun toate ingredientele (zmeura, mierea, zeama de lămâie) la fiert într-o oală, la foc mediu
- Se gătesc timp de 7 minute
- Se adaugă semințele de chia și se mai lasă la fiert timp de 5 minute
- Se răcește dulceața puțin, apoi se pune într-un borcan
- Se păstrează la frigider.
2. Salată cu brânză feta, roșii, quinoa și semințe de chia
Se folosesc următoarele ingrediente: 100 g brânză feta, 50 g semințe de chia, 100 g quinoa, 25 g semințe de floarea-soarelui, 120 g roșii cherry, zeama de la 2 lime, un avocado, 2 linguri ulei de măsline, o linguriță de miere, puțin ardei iute, un cățel de usturoi, sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se fierbe quinoa în 200 ml apă, până ce devine moale
- Se prăjesc semințele de chia și semințele de floarea-soarelui într-o tigaie, astfel ele vor avea o aromă mai intensă
- Se amestecă quinoa cu semințele prăjite
- Se adaugă ceapă roșie feliată, roșii cherry tăiate în jumătăți, felii de avocado, usturoi pisat
- Se amestecă și se asezonează cu puțină sare, piper, zeamă de lime, ulei și ardei iute
- La final se adaugă brânză feta și se servește alături de alte preparate culinare.
3. Clătite din semințe de chia, lapte, sirop de arțar
Se folosesc următoarele ingrediente: 180 g făină albă, 3 linguri semințe de chia, un praf de copt, o cană de lapte, 3 linguri de sirop de arțar (sau 3 linguri de miere de albine), 5 ml oțet, o linguriță de scorțișoară, sare după gust, ulei de floarea-soarelui.
Se procedează astfel:
- Se amestecă făina, sarea, scorțișoara, praful de copt și semințele de chia într-un bol
- Peste acest amestec se adaugă laptele, oțetul și siropul de arțar
- Se frământă bine aluatul și se lasă să se odihnească timp de 10 minute
- Se formează clătite și se prăjesc timp de 4 minute în ulei, într-o tigaie, la foc mic
- Se lasă la răcit și se servesc cu dulceață.
4. Pâine cu ulei de măsline, făină și semințe de chia
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g quinoa, 100 g făină albă, 60 g semințe de chia, o linguriță de praf de copt, 60 ml ulei de măsline, 2 lingurițe de miere, 120 ml apă fiartă, puțină sare.
Se procedează astfel:
- Se pun semințele de chia în 180 ml apă, timp de 6 ore
- Se amestecă toate ingredientele și se obține un aluat, care se lasă puțin la crescut
- Se toarnă aluatul în tava de corp și se dă la cuptor, la copt, timp de 90 de minute
- Se lasă la răcit și abia apoi se taie felii.
5. Biscuiți cu semințe de chia
Se folosesc următoarele ingrediente: 80 g semințe de chia, 80 g semințe de floarea-soarelui, 80 g semințe de dovleac, 80 g susan, 250 ml apă fiartă caldă, condimente la alegere (coriandru, chimen), sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se amestecă toate ingredientele într-un bol, se lasă timp de 10 minute
- Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius
- Se pune o foaie de copt pe o tavă
- Se întinde compoziția de biscuiți cu o lingură, cât mai unifort pe foaia de copt
- Se coace compoziția de biscuiți timp de 20-25 de minute
- Se scoate tava din cuptor și se taie biscuiții în formele dorite
- Se pun iar biscuiții la copt în cuptor timp de 15 minute sau puțin mai mult, până când aceștia devin rumeni și puțin crocanți.
6. Băutură răcoritoare cu lămâie și semințe de chia
Aceasta se realizează prin înmuierea semințelor de chia în apă cu lămâie. Se folosește 500 ml de apă, 2 linguri de semințe de chia și zeama de la o lămâie.
Un pahar cu apă cu lămâie și semințe de chia ajută la scăderea în greutate, îmbunătățirea digestiei și reducerea inflamației.
Poftă bună!