Iarna, tulburările gastrointestinale sunt cele mai frecvente probleme care apar la copii. Dintre acestea, cele care pot duce cel mai mult la complicații semnificative, sunt diareea și constipația. În cele mai multe cazuri, durerile de stomac nu sunt grave și se pot ameliora cu puțin tratament. Cauzele durerii de stomac la copii pot varia de la intoxicații alimentare, infecții banale, la diaree, reflux acid sau constipație.
Gastroenterita poate provoca dureri de stomac la copii și poate fi cauzată chiar și de un virus. Boala include vărsături, diaree, stări febrile scăzute. Boala de reflux esofagian este frecventă la copii și bebeluși, nu doar la adulți. Boala se manifestă prin simptome de vărsături, durere în abdomenul superior, gust acru în gură și altele.
Diareea cronică rămâne o problemă mai mare, mai ales în rândul copiilor preșcolari și mici. Medicii spun că aproximativ 20% dintre cazurile de diaree acută pot deveni cronice la copii. Această afecțiune apare în mod frecvent la copii și poate avea consecințe severe. Ea este considerată o cauză principală a întârzierii dezvoltării fizice și a distrofiei la copii. Diareea poate afecta negativ microflora intestinală și imunitatea organismului.
La copiii mici pot apărea multe boli ce produc diareea cronică. Dintre acestea fac parte:
- Sindromul de malabsorbție
- Gastroenterita, boala celiacă, fibroza chistică
- Intoleranță la lapte de vacă sau la proteine din soia.
La unii copii există și alți factori de risc care duc la diaree cronică, cum ar fi: deficitul de zinc, infecțiile bacteriene, greutatea mică la naștere, carența de vitamina A și infecțiile virale. Alte cauze ale diareei la copii sunt: intoleranța la lactoză, excesul de băuturi carbogazoase, consumul prea mare de sucuri de fructe, alergia la proteinele din laptele de vacă.
Tratamentul diareei cronice include:
- Eliminarea din dietă a produselor care provoacă diaree
- Corectarea modificărilor metabolice
- Normalizarea microflorei intestinale
- Folosirea de medicamente pentru combaterea acestui simptom
- Folosirea ceaiurilor din plante medicinale, precum cel din frunze de mentă și flori de mușețel.
Constipația la copii
La copii, apariția constipației este afectată de: stres, inactivitate fizică, deshidratare, dieta nesănătoasă, probleme emoționale, luarea unor medicamente ce au efecte secundare. Majoritatea copiilor mici nu înțeleg când le este sete și de aceea părinții trebuie să aibă grijă de ei, să le ofere în mod constant apă plată. Sedentarismul poate duce la constipație la copii. Exercițiile fizice și mișcarea promovează motilitatea intestinală normală.
Durerea de stomac apare mereu din cauza constipației. Aceasta se poate calma cu ceaiuri din plante medicinale și adăugarea mai multor fibre în dietă. Dacă constipația se datorează unor afecțiuni medicale grave (precum boala celiacă), atunci copilul necesită un tratament medical suplimentar.
Constipația poate duce la dezvoltarea diferitelor boli, asociate cu deteriorarea pielii din cauza modificărilor microbiomului intestinal. Simptomele sunt:
- Balonare, scaune dure și uscate
- Mai puțin de 2-3 mișcări intestinale pe săptămână
- Senzație de durere în timpul mișcărilor intestinale
- Senzație de mișcare incompletă a intestinului
- Retenție de scaun pentru mai mult de 7 zile.
Copiii pot avea și alte probleme: stare de spirit rea, greață, iritabilitate, scăderea apetitului, durere abdominală.
În tratamentul constipației la copii, medicii recomandă laxativele osmotice. Această abordare se bazează pe înțelegerea fiziologiei intestinului, pe atragerea apei în lumenul intestinal, crescând volumul și fluiditatea conținutului intestinal și ajutând la inmuierea și evacuarea scaunului, deci la tratarea constipației.
Durerea bruscă în abdomenul inferior, drept, al copilului poate fi și un semn de apendicită. Durerile de burtă recurente pot fi și un semn al bolii inflamatorii intestinale. În astfel de cazuri, copilul trebuie dus de urgență la un medic de familie.
7 tulburări gastrointestinale la nou-născuți și sugari
Există 7 tulburări gastrointestinale care pot afecta nou-născuții și sugarii și care pot fi considerate urgențe medicale, precum:
- Refluxul gastroesofagian
- Sindromul dopului de meconiu
- Stenoza hipertrofică de pilor
- Ileus meconial (o formă de obstrucție intestinală)
- Colestază neonatală
- Invaginația intestinală
- Enterocolită necrozantă.
Unele afecțiuni pot fi și mai grave, pot deveni urgențe chirurgicale. Acestea includ: perforația gastrică , perforația ileală, ocluzia arterei mezenterice, hernia inghinală.
Cea mai întâlnită afecțiune gastrointestinală la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani este gastroenterita infecțioasă. În SUA apar în fiecare an peste 350 de milioane de cazuri de gastroenterită infecțioasă la copii.