Exista antidot pentru gelozie? Unii ar spune ca nu – o persoana geloasa este geloasa, indiferent de ce face ea sau partenerul de cuplu! Insa aceasta emotie uneori atat de intensa si irationala, nejustificata de realitate, poate fi tinuta sub control si chiar combatuta cu succes, atat timp cat exista vointa si motivatie.
De ce ne intrebam daca exista antidot pentru gelozie si care ar putea fi acesta? Deoarece aceasta emotie, atunci cand nu este controlata, atunci cand este nejustificata, atunci cand provoaca reactii exagerate, afecteaza mult o relatie de cuplu si pe partenerii cuplului. Persoana geloasa se confrunta cu temeri, dubii, insecuritate ce ii afecteaza calitatea vietii, iar persoana ce traieste alaturi de un partener gelos este nevoita constant sa raspunda suspiciunilor, sa se apere, sa isi reasigure partenerul de sentimentele si fidelitatea sa. Gelozia poate fi prea mult pentru o relatie – oricat iubesti partenerul, uneori pur si simplu nu mai poti suporta sa fi banuit pe nedrept, controlat, suspectat…
Cand discutam despre un antidot pentru gelozie, in primul rand e normal sa diferentiem intre gelozia justificata si cea nejustificata! Ce inseamna gelozia justificata? Inseamna ca emotia nu este constanta, ca partenerul gelos este asa odata ce e provocat. Cu alte cuvinte, are o motivatie in realitate – poate ca partenerul flirteaza cu altii, poate ca este prea apropiat de o alta persoana de sex opus, poate ca este prea distant in relatie. Cand exista o astfel de baza in realitate, gelozia este un raspuns normal si este problema ambilor parteneri, a cuplului – doar impreuna pot rezolva situatia.
Insa uneori, gelozia nu e justificata, partenerul celui gelos nu face nimic pentru a naste aceasta emotie negativa, nu face nimic pentru a merita dubii si suspiciuni. Persoana geloasa este pur si simplu geloasa, fara motive concrete – si a fost asa mereu, inclusiv in relatii de cuplu trecute. Cum putem lupta impotriva acestei emotii atat de intense?
Exista antidot pentru gelozie, insa insasi persoana geloasa trebuie sa doreasca sa se „vindece”!
Primul pas. Cand vorbim despre diminuarea si tinerea sub control a geloziei, primul si cel mai important pas este ca persoana sa recunoasca faptul ca e geloasa, sa recunoasca faptul ca gelozia sa uneori este o emotie irationala si nejustificata, sa recunoasca faptul ca uneori reactioneaza exagerat! Daca isi spune „sunt gelos/geloasa din cauza partenerului”, nu se ajunge nicaieri. Nu aruncati responsbilitatea pe umerii celuilalt – chiar daca el/ea va provoaca gelozia, recunoasteti fata de voi insiva: „da, sunt o persoana geloasa si uneori exagerez”.
Al doilea pas – tu. Daca ai recunoscut ca esti pur si simplu gelos/geloasa, uneori fara motive, este timpul sa te gandesti la tine, la viata ta si sa cauti radacina emotiei. De ce te simti asa, ce crezi ca te-a facut o persoana geloasa? Ai fost asa si in alte relatii sau doar in relatia actuala – cu alte cuvinte, ai o teama generala de a pierde persoana iubita, te simti constant nesigur si in pericol sau doar in relatia actuala?
Daca este vorba doar de relatia ta din prezent, cauta sa distingi de ce te simti nesigur, de ce ai dubii – nu iti arata destul partenerul ca te iubeste, nu merita partenerul incredere? Analizeaza-te cu grija si afla de ce si cand apare gelozia. Te simti nesigur in relatie, crezi ca ai putea fi inselat sau parasit – de ce?
De foarte multe ori, insecuritatea da nastere geloziei, iar insecuritatea poate fi combatuta doar prin increderea in tine – invata sa te respecti si apreciezi! Realizeaza ca partenerul te iubeste, ca il/o meriti si ca nu vei fi parasit sau inselat asa, deodata (gelozia nu te apara de infidelitate)! Gelozia face rau relatiei, insa o poti analiza si odata ce iti dai seama de ce si cand esti gelos, vei putea incerca sa tii sub control emotia. Inca o data: nu te grabi sa pui totul pe umerii celuilalt, ci gandeste-te la tine; tu esti cel gelos, deci in tine trebuie sa cauti in primul rand radacinile…
Al treilea pas – gelozia in sine. Acum, cand te intrebi daca exista antidot pentru gelozie, intreaba-te de fapt ce este gelozia si cum afecteaza aceasta emotie relatia, pe tine si pe celalalt. Daca emotia aceasta face rau, de ce o accepti? A spune „nu pot sa ma controlez” sau „asa sunt eu, gelos” nu duce nicaieri – vointa este cheia. Convinge-te ca poti sa te controlezi, acum ca realizezi cat de negativa si periculoasa e aceasta emotie uneori complet irationala.
Gandeste-te la atatea dezavantaje ale geloziei in cuplu: te prostdispune, nu te lasa sa gandesti lucid si calm, creeaza in mintea ta imagini si scenarii ireale, te infurie, te intristeaza (gelozia naste alte emotii negative), te face sa iti inchipui lucruri ce nu sunt acolo, iti afecteaza increderea in tine si increderea in partener; pentru partener, gelozia ta il/o raneste, ii arata ca nu ai incredere, il/o infurie atunci cand este exagerata, ii arata ca esti nesigur si temator… Si pentru relatie, gelozia creeaza un intreg climat negativ ce afecteaza comunicarea sincera, increderea, respectul.
Gelozia irationala si excesiva nu are nici un beneficiu – unii spun ca asa te asiguri ca nu esti inselat – mare greseala! Pentru ca daca arati mereu ca esti gelos, arati de fapt ca nu ai incredere in tine si in celalalt, ca nu esti sigur pe tine, il intristezi si infurii pe celalalt. Te asiguri ca nu esti inselat nu fiind gelos, ci acordand atentie, afectiune si sprijin partenerului. Unii spun ca gelozia e semn al iubirii – desi gelozia moderata e, intr-adevar, semn al iubirii, gelozia nejustificata si exagerata este de fapt semn al insecuritatii, temerii, al nevoii de control.
Al patrulea pas – cuplul. Acum, gandeste-te si analizeaza-ti si cuplul. Este ceva care favorizeaza emotia sa apara? Poate ca celalalt este prea deschis si apropiat de altii, poate iese des fara tine, poate ca este prea inchis in sine si distant cu tine, poate nu iti arata destul ca te iubeste si apreciaza. Toate acestea provoaca gelozia, desi nu constituie in sine motive justificate sa reactionezi gelos. Relatia ta poate fi armonioasa, insa pot fi asemenea mici inconveniente care pentru o persoana geloasa ajung mai importante decat sunt. Este momentul pentru o discutie cu partenerul: spune-i ce te afecteaza sincer si recunoaste ca desi nu ai de ce sa fii asa gelos, dar ca nu te poti abtine daca nu te ajuta si el/ea! Spune-i ca vrei sa nu mai fi atat de gelos, insa ca nu poti face asta de unul singur si cere deschis ceea ce ai nevoie de la partener.
Al cincilea pas – control. Desi nu poti scapa total de gelozie, vei putea, odata ce ai trecut prin pasii anteriori, sa incerci treptat sa controlezi emotia si mai ales reactiile tale. Nimeni nu spune ca este usor; te ajuta sa cauti si aplici treptat tehnici de calmare si meditatie (respiratie, vizualizare a unei imagini pozitive). A-ti contola imaginatia e important – caci atunci cand mintea ta incepe sa creeze scenarii ireale in care partenerul te insala (de exemplu) gelozia scapa de sub control.
Invata sa limitezi si controlezi imaginatia – tocmai prin recunoasterea emotiei: „simt gelozie”; dupa ce ai recunoscut ca simti gelozie, te vei intreba de ce – exista cu adevarat un motiv concret sau nu?; apoi, vei pune in practica o tehnica de relaxare prin respiratie si vizualizare a unui scenariu pozitiv, fericit si vei evita sa actionezi in orice fel negativ; odata calmat, te vei intreba inca o data „a meritat si era justificat sa simt asa?”. Odata ce realizezi cat rau iti poate face gelozia, a o controla devine mai usor, in timp: esti stapanul mintii tale!
Asadar: exista antidot pentru gelozie? Da – insa nu exista vreo metoda magica si imediata, ci antidotul sta tocmai in tine, in controlul si vointa ta de a diminua emotiile negative si a scapa de reactii exagerate.