Copii & adolescențiCum se manifestă râia la copii și ce fel de tratament este...

Cum se manifestă râia la copii și ce fel de tratament este prescris?

Raia la copii (sau scabia) este o boala dermatologica ce apare sub actiunea unor acarieni (paraziti) ce infesteaza pielea copilului, facand mici tunele pe sub piele care rareori sunt vizibile, in care isi depun ouale; acesti acarieni iubesc caldura trupului uman. Raia poate afecta atat copiii, cat si adultii, insa copiii ce merg la cresa/gradinita/scoala sunt mai expusi riscului de a lua scabie, deoarece au contact aproape zilnic cu multe persoane – boala se transmite in medii aglomerate.

Raia la copii este o boala contagioasa – se transmite prin contact direct sau, mai rar, indirect cu o persoana infestata. Prin contactul cu persoana afectata sau cu locul in care a stat aceasta, acarienii se deplaseaza incet la copil (sau adult), atrasi de caldura emanata de trup si patrund in piele prin zonele uscate sau cu pliuri – coate, genunchi, incheieturile degetelor. Sub stratul superior al pielii, acarianul va sapa mici tunele in care isi va depozita cam 15-20 de oua, care in trei zile devin larve.

Larvele se vor deplasa pe piele ajungand la maturitate cam in doua saptamani, iar de aici incepe iarasi depunerea oualor, pana ce raia este depistata si acarienii eliminati. De la infestare vor trece cateva saptamani pana ce apar simptomele, asadar nu se poate depista imediat raia.

Cum recunoasteti raia la copii

Mancarimi ale pielii. Raia la copii afecteaza pielea si deseori primul simptom este aparitia unor mancarimi intense la suprafata pielii copilului – aceasta mancarime este de fapt reactia alergica a organismului la prezenta straina a acarienilor si a oualor.

Iritatii ale pielii. Odata cu sau dupa aparitia mancarimilor, veti observa pe pielea copilului anumite iritatii, eruptii (pielea rosie si bubite rosii). In unele zone puteti vedea chiar linii serpuite, ca niste santuri, de abia vizibile – acarienii sapa in piele tuneluri in care isi depoziteaza oua. La bebelusi, pielea va fi inflamata si rosie, aparand si mici besici, bubite (in general pe cap, fata, gat). Uneori se pot oberva niste puncte negre mici pe piele, la capatul unui sant, unui tunel – acestia sunt chiar acarienii. Zonele cele mai predispuse la aparitia iritatiilor pielii sunt abdomenul, fesele, cotul (interior si exterior), pieptul, palma, interiorul incheieturilor, spatele genunchilor si intre degete. Pentru bebelusi, iritatiile se pot manifesta si pe pielea capului, a fetei si a gatului.

Piele uscata, rosie si solzoasa. Netratata imediat, raia la copii va cauza intensificarea mancarimii, dar si agravarea afectiunilor pielii, ce devine deseori rosie, foarte uscata si solzoasa. In plus, pot sa apara mici noduli maronii (interiorul cotului, fese, zona genitala la baieti), noduli care dau mancarime – apar cel mai des la bebelusi, care sunt mai sensibili si la care raia poate fi diagnosticata intial gresit. Rareori, pielea devine ingrosata si foarte scuamoasa – vorbim atunci de o infectie bacteriana, o complicatie a scabiei.

Raia la copii – o boala contagioasa

Raia la copii (sau scabia) este o boala care se transmite prin contact direct cu o persoana care sufera (des fara sa stie) de scabie. Contactul trebuie in general sa fie prelungit (a sta langa cineva mai mult timp) deoarece acarienii se deplaseaza lent. Insa acarienii pot ramane rar si in locul unde sta persoana (canapea, scaun), supravietuind cateva zile fara a se atasa unui om, pana ce isi gasesc o gazda. Asadar, raia se poate lua prin contact direct sau mult mai rar, chiar indirect – cu locul unde a stat persoana sau printr-un obiect personal al acesteia (prospop, lenjerie, haine).

Este bine de stiut ca acarienii ce afecteaza omul nu sunt aceeasi ca cei ce afecteaza animalele domestice – nu puteti lua scabie decat de la un om, acarienii de la animale putand sa irite cateva zile pielea, insa fara a putea sa supravietuiasca. In general, daca un copil sau parinte ia scabie, aceasta se va transmite la toti din casa.

Raia la copii – tratament medical

Este important de stiut ca raia nu se vindeca fara tratament medical! Nici tratamentele pe care le gasiti fara prescriptie medicala nu sunt eficiente pentru combaterea bolii, iar cu cat se asteapta mai mult, cu atat se intensifica simptomele si se transmite boala la altii. Asadar, atunci cand credeti ca un copil (sau altcineva din casa) ar putea avea scabie, trebuie dus cat mai repede la medic; in plus, toti cei din casa si care au avut contact cu persoana trebuie consultati si ar trebui sa urmeze tratamentul; de aceea, raia aduce cu sine dificultati pentru copilul ce este la cresa/gradinita/scoala, pentru ca exista sansa sa fi transmis boala la toti colegii.

In primul rand, este recomandat ca persoana cu raie sa nu se scarpine – scarpinatul contribuie la infestarea altor zone ale corpului. Medicul va recomanda pentru tratamentul scabiei o anumita crema ce se aplica de la gat in jos (pentru bebelusi si pe cap, fata, gat), cu atentie in zonele cu pliuri, timp de cateva zile. Crema actioneaza conform timpului indicat – intre 10 si 14 ore, apoi este curatata. Cand se termina tratamentul, medicul va consulta copilul si va decide daca a avut succes – in perioada tratamentului, copilul va sta acasa. Se indica un consult chiar dupa cateva saptamani de la incheierea tratamentului, pentru a verifica succesul sau.

Pe langa tratamentul principal, daca exista complicatii precum infectia bacteriana, aceasta se va trata cu antibiotic. In plus, se pot folosi lotiuni pentru combaterea mancarimilor, care dureaza un timp si dupa incheierea tratamentului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.