Epalzeorhynchos bicolor sau rechinul cu coada rosie nu este un rechin in adevaratul sens al cuvantului, ci este un peste a carui forma a corpului seamana cu cea a unui rechin, insa dimensiunile sale sunt mult mai mici. Aceasta specie face parte din familia Cyprinidae, genul Epalzeorhynocs si isi are originile in Thailanda, populand apele dulci. Se considera ca este o specie pe cale de disparitie, insa este din ce in ce mai popular printre acvaristi.
Rechinul cu coada rosie este foarte apreciat pentru aspectul sau unic si deosebit. Pe langa faptul ca pare un adevarat rechin in miniatura, coloritul sau este atragator, corpul fiind negru, iar coada de un rosu aprins.
Dimensiunea maxima pe care acesti pesti o pot avea este de 15 cm, iar femelele pot fi mai mari decat masculii. In plus, femelele au abdomenul putin mai deschis la culoare. In rest, nu exista alte diferente vizibile intre sexe.
Pentru a se dezvolta armonios, acesta specie are nevoie de un acvariu spatios, de aproximativ 200 l. Decorul are o foarte mare importanta deoarece rechinul cu coada rosie prefera locurile cu multe plante, insa trebuie sa aiba si spatiu suficient pentru a inota. Este de preferat ca temperatura apei din acvariu sa fie cuprinsa intre 22-27 ºC, iar PH-ul sa fie cuprins intre 6,5-7,5. Acvaristii trebuie sa creasca grupuri mari de Epalzeorhynchos bicolor, numarul minim fiind de 5.
In cazul in care numarul acestora este mai mic, pestii pot deveni foarte agresivi si se vor lupta intre ei pentru teritoriu.
Rechinul cu coada rosie este un peste agresiv si nu tolereaza alti pesti de acvariu. Cu toate acestea, sunt destul de rare situatiile in care acesti pesti ii musca pe ceilalti din acvariu. Personalitatea acestor pesti difera de la un exemplar la altul; unii pesti pot fi foarte calmi, pe cand altii pot fi foarte agresivi.
Alimentatia nu ridica niciun fel de problema. Sunt pesti omnivori si cu cat dieta este mai diversificata, cu atat ei vor fi mai sanatosi.
Reproducerea este mai dificila si nu se cunosc situatii de reproducere in acvariul personal, ci doar in crescatorii.