Timp liberSpecii de pești de acvariu: Paracanthurus hepatus sau chirurgul regal

Specii de pești de acvariu: Paracanthurus hepatus sau chirurgul regal

Paracanthurus hepatus sau “chirurgul regal” este o specie de pesti de apa sarata originara din zona Indo-Pacificului, Africa de Est, Japonia, Samoa, Noua Caledonie si Marea Bariera de Corali. Face parte din familia Acanthuridae, fiind singura specie care apartine genului Paracanthurus. Numele de “chirurg regal” provine de la faptul ca pe spate sunt prezenti solzi foarte taiosi, iar culoarea acestui peste este de un albastru deosebit.

Acesti pesti au corpul oval. Sunt pesti de mari dimensiuni, ajungand chiar pana la 35 cm, fapt pentru care au nevoie de un acvariu foarte mare pentru a se dezvolta corespunzator. Au un colorit deosebit, albastrul electric al corpului fiind completat armonios de un elegant model galben cu negru.

Chirurgul regal este cunoscut drept unul dintre cei mai frumosi pesti exotici din intreaga lume, insa doar acvaristii avansati se incumeta sa il creasca avand in vedere dimensiunile si faptul ca uneori poate deveni agresiv.

Paracanthurus hepatus

Cum am afirmat si anterior, acvariul in care sunt pusi acesti pesti trebuie sa fie unul mare, unde pestii se pot desfasura in voie deoarece le place foarte mult sa inoate. Temperatura optima a apei din acvariu se incadreaza intre 24-26 ºC. Mai mult decat atat, este necesar ca acvariul sa fie amenajat corespunzator si sa detina cateva ascunzatori unde chirurgul regal prefera sa isi petreaca o parte din timp.

Dieta acestor pesti este in mare parte vegetala, insa pot fi hraniti si cu hrana vie. Este bine ca hrana sa fie diversificata.

Reproducerea poate fi considerata dificila si nu a fost posibila pana acum in captivitate. Pot deveni agresivi si teritoriali, mai ales cu pestii care sunt asezati in acvariu dupa ce ei l-au “stapanit”. Exista posibilitatea ca acesti pesti sa isi foloseasca tepii care le acopera spatele pentru a se proteja de eventualii pradatori. Desi in unele regiuni sunt folositi si pe post de momeala pentru rapitorii mari, nu pot fi consumati de catre oameni deoarece sunt otravitori pentru acestia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.