A refuza ca părinte să-i cumperi unui adolescent un model nou de smartphone în 2022, este o decizie foarte grea, sau aproape imposibilă. Conform statisticilor, atât adulții cât și adolescenții au devenit dependenți de smartphone-uri. Aceștia sunt chiar ahtiați după aceste gadget-uri și le iau cu ei peste tot.
Navigare rapidă în articol:
1. Dependența de smartphone-uri la adulți
Statisticile arată că aproximativ 40-60% dintre utilizatorii de smartphone, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, au recunoscut că folosesc smartphone-ul prea mult, zilnic.
Oamenii din întreaga lume utilizează smartphone-ul în mod excesiv și acest lucru a fost asociat cu dependența lor de telefonul mobil. Conform datelor statistice:
- 69% dintre utilizatori au spus că primul lucru pe care îl fac dimineața, imediat ce se trezesc, este să își verifice smartphone-ul
- 87% dintre utilizatori au spus că nu se culcă până nu-și verifică smartphone-ul
- 75% dintre adulți au recunoscut că folosesc smartphone-urile și în mașină
- 45% dintre adulți utilizează smartphone-ul când sunt în baie
- 12% își iau smartphone-ul chiar și la duș.
Cercetătorii au analizat dependența de smartphone și au ajuns la concluzia că:
- 86% dintre oameni își verifică smartphone-ul când sunt în conversații cu cei din familie sau cu prietenii
- 44% dintre adulți își verifică e-mail-urile, ce au legătură cu job-ul, chiar și în vacanță.
- 71% dintre oameni dorm cu smartphone-ul lângă ei în timpul nopții
- 84% dintre adulții din SUA folosesc smartphone-ul în timpul orelor de muncă, la job
- Oamenii își deblochează smartphone-ul chiar și de 150 de ori pe zi.
Statisticile mai arată că 58% dintre utilizatori recunosc că încearcă să folosescă mai puțin smartphone-ul, însă doar 41% au reușit să facă asta.
Nomofobia – Teama oamenilor de a fi departe de smartphone
Statisticile arată că aproximativ 66% dintre oameni suferă de nomofobie – teama de a pierde conexiunea la smartphone, sau de a fi departe de telefonul mobil. Mulți oameni au această frică, deși nomofobia nu este considerată o boală mintală.
Cercetătorii sugerează că namofobia apare și din cauza anxietății, depresiei, a fricii de izolare și a lipsei de comunicare. Oamenii pot avea stări negative sau anumite simptome când sunt departe de smartphone. Disconfortul creat poate duce chiar și la atacuri de panică la unii oameni care sunt dependenți de smartphone.
Persoanele cu dependență de smartphone se comportă adesea astfel:
- Vorbesc des și mult la telefonul mobil și au tendința de a trimite foarte multe mesaje la diferiți oameni
- Dacă nu au smartphone-ul în apropiere, intră în panică și îl caută
- Se simt inconfortabil dacă nu au mereu smartphone cât mai aproape
- Le este frică să comunice direct și de asta folosesc în mod excesiv mesajele trimise pe telefon
- Își verifică mereu telefonul și au obiceiul de a suna pe smartphone chiar și persoanele care stau în aceeași locuință, în camere separate
- Uneori se ascund de cei din familie pentru a vorbi la telefon sau a trimite mesaje.
Uneori, pentru a se vindeca de nomofobie, oamenii au nevoie de ajutorul unui terapeut.
2. Dependența de smartphone-uri la adolescenți
Tinerii din ziua de azi – copiii și adolescenții – preferă adesea să stea mai mult pe smartphone, pe computer și pe rețelele de socializare, decât să-și petreacă timpul liber afară, la plimbare în natură. La ei se poate vorbi despre dependența de Internet și de smartphone. Aceste dependențe comportamentale grave ar trebui tratate, uneori chiar și cu ajutorul unui specialist, pentru că ele au un impact negativ asupra bunăstării vieții și sănătății lor.
În caz contrat, acești tineri dependeți de gadget-uri vor avea un comportament agitat, irascibil, combinat cu pierderea controlului. Ei vor ajunge să nu mai poată face față unor emoții negative (cum sunt frica, mânia, furia, singurătatea), spun cercetătorii.
Tinerii ajung în ziua de azi să compenseze adesea frustrările pe care le au (cum ar fi acelea legate de lipsa comunicării armonioase sau a legăturilor cu părinții) prin petrecerea timpului în mod excesiv pe laptop, computer ori smartphone.
Mulți adolescenți se simt anxioși fără smartphone. Ei nu pleacă de acasă fără telefon mobil și dacă îl uită, simt mediat nevoia de a se întoarce, pentru a-l recupera. Prin urmare, am putea spune că și asta este un semn de nomofobie, deci această problemă apare și la adolescenți, nu doar la adulți.
Simptomele de namofobie sunt: anxietatea, obsesia, nervozitatea, stresul simțit atunci în momentele fără smartphone, dorința exagerată de a folosi telefonul mobil zilnic.
Și rețelele sociale pot aduce anumite avantaje la adolescenți, dacă aceștia devin dependenți de ele. Tinerii care stau excesiv de mult timp pe rețelele de socializare, pot avea stări negative și astfel, în timp nu se vor simți tocmai bine.
Cum poți scăpa de nomofobie sau de dependența de smartphone?
Experții au câteva recomandări pentru utilizatorii de smartphone, pentru ca ei să scape de această dependență și anume:
- Să-și închidă telefonul mobil în anumite momente ale zilei, cum ar fi de exemplu atunci când iau masa, când sunt la volan și conduc mașina în trafic, când sunt în compania copiilor sau se joacă cu animalele de companie, în timpul liber
- Chiar dacă telefonul este plin de masaje, acestea nu trebuie citite imediat, pentru că cel mai probabil, oamenii care le scriu sunt preocupați mai mult de ei înșiși și de problemele lor
- Să utilizeze smartphone-ul doar atunci când este neapărat nevoie, pentru activități serioase
- Să închidă smartphone-ul din când în când și să aibă alte activități mai interesante, pe care nu le-au făcut de mult timp, cum ar fi de exemplu să meargă la o expoziție, la teatru sau la un film la cinema
- Să evite să-și țină smartphone-ul în pat, în timpul somnului, noaptea; pot înlocui alarma de la smartphone cu un ceas deșteptător clasic, iar telefonul mobil să-l lase în altă cameră până dimineață
- Să petreacă timpul liber și cu prietenii, fără a-și verifica telefonul mobil prea mult, pentru a aprecia mai mult comunicarea reală, decât cea virtuală
- Să elimine toate aplicațiile inutile de pe smartphone, pentru că astfel telefonul va necesita mai puțină atenție din partea lor
- Să folosească mai puțin rețelele de socializare – precum Facebook – și să le acceseze doar de pe laptop, nu și de pe smartphone.