Cum să alegi culoarea plintei pentru parchetul laminat?

0
91
camera cu parchet si plinte albe

Plintele sunt realizate din materiale diferite, din lemn, PVC, polimer dur Videlit sau MDF. Alegerea lor se face în funcție de tipul de pardoseală, de culoarea peretelui și culoarea tocurilor de la uși și este o opțiune destul de dificilă. Asta implică puțină creativitate, bun gust, o soluție individuală de design. Cum alegi culoarea și dimensiunea plintei astfel încât ea să se potrivească în designul de interior al locuinței?

Cum să alegi culoarea plintei

Plinta trebuie selectată astfel încât să se potrivească pardoselii, respectiv parchetului laminat. În acest mod se evită cea mai comună greșeală – aceea de a distruge din punct de vedere vizual și cromatic designul de interior în locuință.

Poți utiliza, de exemplu, o plintă polimer, care se va potrivi perfect cu nuanța pereților. Uneori este posibil să folosești o plintă într-o nuanță mai deschisă sau mai închisă, dar care totuși să se potrivească în mod armonios cu nuanța pereților. O decizie puțin mai îndrăzneață ar fi să alegi o plintă în culori contrastante.  De exemplu pentru o cameră în care parchetul laminat imită foarte bine lemnul natural, ar merge o plintă în ton cu pardoseala sau într-o nuanță care este mai închisă decât podeaua.

Pentru a nu da greș, ar fi bine de ales o plintă albă, elegantă, decorativă, care se asortează perfect cu pereții ce sunt văruiți într-o culoare uniformă. Această opțiune ar putea fi excelentă și în cazul în care pereții sunt acoperiți cu tapet colorat.

Alte sfaturi pentru alegerea plintei

sfaturi pentru alegerea plintei de parchet

Pentru parchet laminat se recomandă plinta din MDF sau plinta din lemn furniruit. Dacă pardoseala este din linoleum sau acoperită cu un covor ori mochetă, atunci ar merge plinta din PVC sau din MDF. Pentru gresie – respectiv pentru hol, baie și bucătărie – se poate alege plinta din ceramică sau plinta din plastic PVC.

Cei care au pardoseala din lemn aleg de obicei și plinta din lemn masiv, care este ecologică și ușor de montat la dimensiunea potrivită. O altfel de plintă este mai puțin recomandată în baie și bucătărie, deci în încăperi cu un nivel de umiditate ridicat.

Citește și:  Cum aranjezi masa pentru o zi romantică de Valentine´s Day? Sfaturi practice pe care trebuie să le iei în considerare

Dacă ai decis să alegi o plintă de acest fel, atunci ar trebui să dai atenție la clasa de lemn și la caracteristicile produsului. Există plinte din lemn de pin, stejar, tei, nuc, fag, frasin, arin, cireș, mesteascăn, etc. Cele mai ieftine sunt plintele din pin, iar cele mai scumpe sunt plintele din stejar. Celelalte tipuri de plinte din lemn sunt de regulă folosite mai rar în amenajări interioare. De regulă plintele din lemn care sunt foarte ieftine nu sunt întotdeauna din lemn masiv.

Cum să alegi dimensiunea plintei

cum alegi dimensiunea plintei

Plinta se alege și în funcție de culoarea tocurilor de la uși, ea ar trebui să se potrivească cu grosimea acestora și cu finisajul ușii. Contează și materialul din care este realizată; acesta se alege și în funcție de tipul de pardoseală: parchet laminat, podea din lemn de esență tare, gresie, linoleum, etc.

Dimensiunea plintei contează în mod categoric, mai ales când vine vorba despre design interior. Plinta se selectează cu atenție, pentru că dimensiunea ei poate influența multe aspecte ale încăperii: înălțimea tavanului, schema de culori a pereților și pardoselii. Există plinte de dimensiuni standard, care se potrivesc în apartamente ce au încăperi standard.

Pentru a nu modifica vizual geometria încăperii, nu ar fi indicat de folosit plinte subțiri și mici într-o cameră mare și înaltă. În acest caz trebuie să folosești o plintă lată care se fixează de perete. Aceasta poate fi albă, pentru că este mereu în trend, sau într-o culoare contrastantă.

De regulă, plintele mici și subțiri se utilizează în camere mai mici, cu tavane false, joase.

Pentru a face o alegere bună, îți sugerăm să comanzi plintele de la același producător de la care ai luat și parchetul laminat, astfel culorile se vor potrivi perfect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.