După cum probabil deja ai observat, supermarketurile reacționează imediat la cele mai actuale tendințe în materie de plante în ghiveci (ex. plante de grădină, plante verzi de apartament). Nimeni nu mai este surprins să vadă plante vii chiar și la hipermarketuri, nu doar la pepinierele speciale. Moda plantelor de interior a reînviat probabil și din cauza stresului creat de știrile negative legate de pandemia de COVID-19.
Chiar și oamenii care stau în apartamente cumpără plante din supermarketuri sau din centre de bricolaj, pentru balcon. Aceste plante arată grozav, mai ales dacă sunt sănătoase și crescute frumos și deci sunt destul de tentante. Cum alegem plantele din supermarket?
Navigare rapidă în articol:
- La ce trebuie să fii atent când alegi plantele
- Ce specii de plante să alegi
- De ce cumpără oamenii plante vii
1. La ce trebuie să fii atent când alegi plantele
În supermarketuri poți găsi diferite plante la prețuri de chilipir, dar trebuie să le alegi cu atenție, pentru că de multe ori acestea pot avea anumite probleme, nu doar simplul fapt că sunt cam uscate. Majoritatea plantelor din supermarketuri sunt uscate, probabil nu sunt udate și îngrijite corespunzător din lipsă de personal. În concluzie, este bine să arunci o privire atentă la plante, să le analizezi puțin, înainte de a le cumpăra.
Când alegi o plantă trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Să fie o plantă ferită de boli și dăunători
- Să nu aibă frunzele uscate sau pline de dăunători
- Dacă frunzele sunt cu pete albe sau maro, înseamnă că au deja boli fungice
- Să nu aibă boli ascunse pe flori și frunze, de care îți vei da seama abia acasă, după câteva zile
- Să nu fie plante slăbite și care au tendința de a se ofili rapid
- Să nu aibă buruieni, pentru că asta arată că planta a stat acolo mult timp și nu a fost îngrijită.
Alte lucruri de examinat:
- Dacă sunt trandafiri, trebuie să fii atent să nu aibă afide
- Dacă planta are frunzele lăsate, înseamnă că este uscată, nu a fost udată la timp; dacă are frunzele încrețite, asta poate fi un semn că planta se va usca în scurt timp
- Dacă o plantă are frunzele cu pete, sau deteriorate, asta arată faptul că planta nu a fost hidratată corespunzător; de asemenea, suprafața frunzelor nu trebuie să fie acoperită cu praf sau o substanță cleioasă.
Rădăcinile plantelor
Când alegi o plantă, contează foarte mult ca aceasta să aibă rădăcini puternice, pentru că astfel ea va prospera după ce o vei planta în jardinieră sau în grădina ta.
De exemplu dacă alegi un bonsai, trebuie să fii atent ca acesta să nu fie într-o stare rea. Se poate întâmpla de pildă să cumperi un bonsai care să aibă lăstarii și rădăcinile puternic tăiate pentru ca acesta să încapă în ghiveciul ornamental, sau să aibă forma dorită, iar asta va face ca micul copăcel să moară repede, atunci când este adus acasă.
Cât de mare trebuie să fie o plantă?
Dacă ai decis să cumperi plante pentru balcon, nu este neapărat nevoie să alegi plante mari, pentru că acelea mici, dacă sunt sănătoase și bine îngrijite, vor crește și le vor ajunge din urmă pe acelea mari. În plus, poți face economie la bani, dacă decizi să alegi plante mici, pentru că acestea sunt mai ieftine. Important este să îți alegi plantele care îți plac.
De regulă, florile mici sunt mai ușor de transportat și mai ușor de plantat, comparativ cu acelea mari.
2. Ce specii de plante să alegi?
Astăzi, la supermarketuri și centre de bricolaj există o gamă largă de plante, care arată senzațional. Sortimentul devine din ce mai atractiv, odată ce se apropie primăvara.
Unele specii de plante se vând mai iefin, altele sunt chiar scumpe. Trebuie evaluată fiecare plantă individual, pentru a vedea soiul și a decide dacă merită investiția.
Cele mai populare plante din supermarketuri sunt acelea anuale, precum plantele aromatice: salvie, oregano, mentă, cimbru, etc. Alte plante folosite în mod frecvent în apartamente sunt acelea ușor de cultivat: cactuși, mușcate, plantele cu frunze suculente și altele.
Dacă ești dispus să faci o achiziție mai scumpă, atunci poți alege și din gama de arbuști ornamentali în ghivece, sau poți cumpăra un bonsai, care arată senzațional și este mereu în trend. Un bonsai are nevoie de un ghiveci din lut și deci trebuie mutat neapărat, dacă este adus acasă în ghiveciul din plastic.
Recomandat este să alegi plante care au boboci, pentru că acestea suportă destul de ușor transplantarea, ceea ce nu se poate spune despre plantele care deja au înflorit.
3. De ce cumpără oamenii plante vii
Oamenii sunt tentați să cumpere plante vii pentru simplul fapt că acestea le oferă o stare de bine. Experții spun despre valorile pozitive ale plantelor vii în casă. Ele înfrumusețează locuința și de asemenea însuflețesc spațiul. Aceste motive sunt cele mai importante care determină oamenii să cumpere plante vii pentru propria locuință.
Mirosul de plante vii, cum ar fi cel al unei zambile sau al unui trandafir, ne face să ne simțim mai bine. Oamenii adoră plantele care au o mulțime de parfumuri, cum ar fi: crinii, freziile, narcisele, trandafirii, etc. Mirosul florilor le oferă o experiență plăcută și le îmbunătățește starea de spirit.
Plantele de interior sunt cel mai bun mod de a curăța aerul din casă.
Nu atât mirosul delicat, cât și culorile frunzelor și ale florilor le schimbă starea. Plantele alungă stresul și purifică aerul din casă. Ele absorb compușii toxici și curăță aerul de poluanți. Prin urmare, merită de cumpărat plante, pentru a ne bucura de aerul de bună calitate în casă.
Unele plante au și o putere magică, ele aduc liniște, echilibru și sănătate, deci sunt recomandate pentru locuințele oamenilor.
Plantele vii, cum sunt acelea aromatice, pot fi ținute și în bucătărie, pentru a fi folosite în gastronomie. De exemplu, busuiocul proaspăt merge bine la spaghete.
În general, plantele calmează și te scapă de stres. Este suficient să le admiri, să dai atenție la detalii, la culorile frunzelor și cu siguranță vei simți un sentiment de liniște care îți va reduce stresul și tensiunea acumulată. Dacă ești pasionat de plante, merită să le ai cât mai aproape de tine, în propria casă.