Natura oferă numeroase beneficii copiilor, în primul rând îi scapă de stres, ea reprezintă un antidot împotriva oboselii și a deziluziei, îi învață să aprecieze lucrurile reale și să nu devină obsedați de lucrurile artificiale, ca în cazul unor adulți. Părinții ar trebui să le ofere copiilor oportunități de a interacționa cu natura, încă de la vârstă fragedă.
Navigare rapidă în articol:
1. Plimbarea în natură reduce stresul la copii
Și copiii se confruntă cu stresul din ziua de azi, nu doar oamenii maturi. Acest lucru este deja cunoscut de părinți și de aceea, ei încearcă să-și ajute copiii să facă față stresului. O soluție ar fi plimbarea în natură.
Stresul poate apărea la copii din diverse motive, unele aparent banale, altele destul de serioase (ca în cazul știrilor rele cu privire la pandemia de coronavirus). Instinctiv, părinții sar în ajutorul copiilor și fac tot posibilul să-i protejeze.
Copiii sunt mai stresați acum, ca niciodată
Cercetătorii au ajuns la concluzia că la copii, stresul este generat de o mulțime de factori, ce includ:
- Presiunile legate de sistemul de învățământ
- Examenele, testele, activitățile extracurriculare
- Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor gadget-urilor (computer, laptop, smartphone)
- Stările de anxietate și depresie, etc.
Copiii pot scăpa de stres în natură
Prin plimbarea în natură, copilul se distrează, se joacă și face un fel de terapie senzorială, pentru că imaginile sunt combinate cu sunete și mirosuri. Acest antrenament al simțurilor îl scapă de stres și îi aduce și alte beneficii, precum:
- Îi dezvoltă memoria de scurtă durată
- Timpul în aer liber și mișcarea îi ajută să se dezvolte cât mai sănătos
- Îi oferă o stare de bine, pentru că are contact cu un mediu senzorial bogat, ce include foșnetul frunzelor, atingerea vântului, privitul unor peisaje bogate în nuanțe de culori și multe altele
- Prin joaca în aer liber, în natură, copilul își antrenează simțul echilibrului.
Contactul cu natura reduce nivelul de cortizol din organism (care este hormonul stresului), spun cercetătorii. În natură copiii pot scăpa de stres și pot deveni mai rezistenți la situațiile provocatoare din viața lor. De asemenea, contactul cu natura îi ajută pe copii să iubească animalele, să fie mai dezinvolți, mai sociabili, mai comunicativi cu semenii lor.
2. De ce este bine pentru copii să interacționeze cu natura
Nu există o modalitate mai bună de a deschide fantezia unui copil, ca plimbarea în natură. Prin contactul cu natura se obțin următoarele avantaje:
- Copilul devine mai sănătos, va avea o imunitate mai bună (desigur dacă are și îmbrăcămintea adecvată, în fiecare anotimp)
- Prin mișcare, el își dezvoltă organismul, își îmbunătățește rezistența sistemului osos, a oaselor, ligamentelor și articulațiilor
- Copilul se joacă, aleargă, își dezvoltă creativitatea, imaginația și își hrănește curiozitatea în natură
- Are mai multă încredere în sine, își construiește conștiința de sine și are somnul mai odihnitor noaptea
- El învață să ia decizii, face lucruri diferite, experimentează, sare, aleargă, descoperă și întreabă pentru a-și satisface curiozitatea
- Contactul cu natura este excelent pentru copiii distrași, pentru că îi ajută să se concentreze mai bine și să aibă o stare fizică și psihică mai bună.
Cum se pot bucura copiii de natură?
Orice copil poate avea un hobby legat de natură, cum ar fi de pildă să devină un culegător de sunete din pădure. El poate face o plimbare cu cei din familie sau cu prietenii la pădure, pentru a înregistra sunete specifice: ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor copacilor, zgomotul făcut de apa unui izvor, etc.
Folosirea unui binoclu în natură este o idee bună, pentru că acesta îi permite copilului să privească păsările de aproape, să le studieze mișcările, etc.
Conceperea unui ghid de drumeție cu părinții este de asemenea o idee grozavă. Alegerea unui traseu care va fi realizat la pas, în weekend, într-o pădure din apropierea orașului, este recomandată copiilor, pentru a se bucura astfel cât mai mult de natură. Ei pot analiza toate particularitățile traseului și apoi își pot nota ceea ce au descoperit interesant, începând de la păsările pe care le-au văzut și până la diferite specii de plante.
Pentru unii oameni, natura înseamnă totul, este un paradis care merită explorat la orice vârstă. Copiii pot învăța multe lucruri din natură, explorarea ei poate deveni pentru ei o activitate fascinantă. Părinții trebuie să-i plimbe pe copii în natură, să le ofere oportunități de a avea astfel de experiențe în fiecare anotimp.
Primăvara, anotimpul perfect pentru o drumeție
Primăvara este un anotimp minunat pentru plimbări în pădure, mai ales atunci când spectacolul naturii începe. Sub căldura razelor soarelui, în păduri apar flori de primăvară și albinuțe care se trezesc devreme pentru a zbura să adune polenul. În locurile însorite din pădure, copiii pot găsi diverse flori de primăvară, care merită să fie studiate de aceștia. Varietatea de flori de pădure este impresionantă, ea include: toporași, viorele, ghiocei, lăcrămioare, bumbișori, brândușe, mierea-ursului, rușcuțele, narcise și multe altele.
Primăvara este și anotimpul plantelor sălbatice, dar și a unor specii de plante comestibile, folosite în gastronomie. De exemplu, leurda și urzica se pot introduce în salate, pentru că sunt pline de vitamine și minerale.
Măcrișul (sau ștevia sălbatică) are un gust plăcut și se utilizează în preparate culinare. De asemenea hațmațuchiul este o plantă comestibilă, care se aseamănă cu pătrunjelul, dar este mai aromat și cu miros de anason. El se poate recunoaște și după miros, nu doar după gustul deosebit.
O altă plantă care apare în mod frecvent în păduri, în anotimpul de primăvară și merită cunoscută de copii, este untișorul. Planta are frunzele lucioase, sub formă de inimă și se consumă în salate. Este cunoscută și cu denumirea de grâușor. De preferat, untișorul se culege înainte de înflorire, în luna martie sau începutul lui aprilie.
Păpădia este o plantă de primăvară, de la care se consumă în acest anotimp frunzele verzi, în salate, care au gust de rucola și sunt bogate în vitamine și minerale.