Casă și grădinăCare este cea mai bună plintă de parchet pentru locuința ta?

Care este cea mai bună plintă de parchet pentru locuința ta?

Plintele sunt elemente decorative și produse concepute pentru oamenii care doresc să-și finiseze interiorul casei într-un mod estetic, foarte frumos. Producătorii oferă o gamă variată de tipuri de plinte, care sunt realizate din materiale diferite, sunt simple ori îmbogățite cu diverse tehnici decorative și au o multitudine de aplicații.

Care sunt cele mai bune plinte pentru locuința ta? Merită să iei în considerare caracteristicile acestor elemente de finisare, pentru a face o selecție bună înainte de a le cumpăra.

Plinta MDF

Plintele MDF sunt foarte populare, ele pot fi laminate, lăcuite sau furniruite. Pentru parchetul laminat sunt recomandate plintele MDF cu laminat, care pentru a avea o rezistență și mai bună la apă ar trebui să fie lăcuite. Prin procesul de lăcuire, rezistența la umiditate poate crește cu până la 30%.

Plinta MDF albă se potrivește perfect în interioarele clasice și moderne, este perfectă pentru living. Deși are un aspect elegant, ea nu se potrivește prea bine cu pardosela întunecată. Ca element important de finisare pentru parchet și perete, plinta albă poate forma un întreg coerent și armonios împreună cu amenajarea interioarelor specifice.

Dacă este și vopsită, plinta MDF poate arăta modern, mai ales dacă este și o plintă decorativă cu un design deosebit.

Plinta din lemn

Plina din lemn pentru parchet

Există plinte din lemn masiv, cum sunt de exemplu cele din stejar, care  pot fi lăcuite sau vopsite. Cele mai folosite sunt plintele albe din lemn natural, care au o eleganță deosebită.

În prezent se folosesc și plinte din lemn furniruit, care sunt mai convenabile ca preț. Pentru a avea un design frumos în locuință, poți alege dintr-o gamă largă de modele și culori de plinte, precum și dimensiuni ce apar în colecțiile din magazinele online cu plintă parchet. Aici găsești și panouri de parchet laminat și parchet stratificat, accesorii, plinte din materiale diferite și plinte pentru gresie.

Dacă vrei o plintă mai ieftină, ai putea alege plinta PVC care are prețul cel mai mic în magazinele online. Aceasta este mai puțin estetică, comparativ cu alte modele de plinte, dar poate fi o soluție temporară pentru locuință. Plinta din PVC se potrivește pentru un stil de interior scandinav, modern, industrial sau modern.

Alte aspecte

Foarte importantă este și alegerea culorii plintei, pentru că aceasta poate ajuta la schimbarea proporțiilor camerei. Plinta face legătură între perete și podea, ea este amplasată în locul unde aceste suprafețe se întâlnesc. Drept urmare, culoarea plintei contează, ea poate modela optic și cromatic interiorul.

Și dimensiunea plintei poate influența aspectul camerei. De exemplu, plintele înalte care sunt în același ton cu podeaua pot face camera să pară mărită optic. Dacă se alege o plintă în contrast cu pereții, atunci camera va părea mai mică. Plintele de 10 cm sau de dimensiuni mai mari sunt recomandate în camere înalte, care sunt mai spațioase. Pentru încăperi mici sunt perfecte plintele de 4-6 cm înălțime. Pentru încăperi standard, pot fi utilizate plinte de dimensiuni de 6-8 cm.

3. Plinta din duropolimer și poliuretan

Plinta parchet din duropolimer și poliuretan

Plintele din materiale tip duropolimer și poliuretan sunt interesante și folosite în mod frecvent pentru uz casnic, în case, vile și apartamente. Cele din duropolimer sunt de cea mai înaltă clasă, au caracteristici deosebite și anume:

  • Sunt rezistente la impact și durabile în timp
  • Au rezistență bună la abraziune
  • Sunt ușor de asamblat
  • Sunt insensibile la umiditate, atacurile ciupercilor, bacteriilor și mucegaiului
  • Au greutate specifică scăzută.

Plintele din poliuretan pot fi dure și flexibile și au rezistență la umiditate și deteriorare. Avantajul oferit de alegerea unei plinte din poliuretan este acela că oferă posibilitatea de a fi pictată în orice culoare. De asemenea, plintele din poliuretant au diferite modele și profile decorative.

Alegerea plintei determină în mod clar aspectul interiorului și stilul acestuia. Dacă în locuință ai un decor clasic sau glamour, atunci ar merita să alegi plinte decorative, care au un model atractiv. Pentru o locuință în care decorul este minimalist, modern sau industrial, ar fi recomandate plintele simple, drepte, netede, care nu au decorațiuni suplimentare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.