Alaturi de boli si ciuperci, buruienile crescute in gradina reprezinta o adevarata problema care poate pune in pericol orice cultura. “Cum scapam de buruieni?” este o intrebare pe care si-o pun foarte des agricultorii. In randurile care urmeaza va vom prezenta cateva metode eficiente cu ajutorul carora puteti scapa de nedoritele buruieni.
Pentru a avea parte de o cultura sanatoasa dar crescuta in mod natural, cele mai multe persoane, pentru a scapa de buruienile nedorite din gradina personala, aleg sa foloseasca produse naturale. Pe langa faptul ca buruienile crescute in gradina personala pot afecta intr-o mare masura cresterea plantelor cultivate, acestea ofera si un aspect inestetic gradinii, mai ales in cazul in care gradina dumneavoastra este una de flori.
Plantele cultivate in gradina sunt diferite si au nevoi speciale, insa acest lucru este valabil si in cazul buruienilor. Unele dintre acestea sunt perene, altele anuale, iar daca unele ierburi daunatoare pot fi starpite prin anumite metode, in cazul altora metodele respective pot da gres. Daca va intrebati care sunt cele mai des intalnite buruieni, ei bine, cele care dau cele mai mari batai de cap sunt pirul, cicoarea, volbura, ciulinul si trifoiul. Acestea sunt plante perene, ceea ce le face mult mai rezistente.
Orice gradinar responsabil ar trebui sa acorde o importanta sporita gradinii sale, iar eliminarea buruienilor reprezinta un pas mai mult decat important. Din popor se spune ca este mai bine sa previ decat sa tratezi, fapt care poate fi aplicat si in privinta gradinaritului. Exista cateva metode pe care le puteti aplica pentru a evita aparatia buruienilor. Una dintre acestea este acoperirea pamantului dupa cultivarea plantelor cu plante acoperitoare. O alta metoda este acoperirea solului cu scoarta, frunze, iarba taiata si paie. Folia antiburuieni este, de asemenea, o solutie la indemana in cazul unei gradini de flori.
In cazul in care gradinarii doresc sa elimine buruienile existente, acestia trebuie sa identifice tipul acestora dupa care sa puna la punct un plan bine organizat pentru eliminarea si tinerea lor sub control.
Inainte de a folosi substante menite sa distruga buruienile, trebuie sa le indepartati pe cele existente care ingreuneaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantelor pe care le detineti. Aceasta metoda este considerata cea mai ecologica deoarece buruienile sunt scoase din pamant cu mana, fara ca restul plantelor sa aiba de suferit. Pentru ca eliminarea mecanica a buruienilor sa se realizeze cu o mai mare usurinta, este de preferat ca acestea sa fie udate in prealabil, sansele de a indeparta definitiv radacinile fiind mult mai mari.
Este bine ca buruienile sa fie taiate atunci cand sunt foarte mici, pentru ca in acest fel plantele din gradina dumneavoastra vor avea mai putin de suferit. Mai mult decat atat, atunci cand sapati gradina, semintele buruienilor vor incepe sa se dezvolte, ceea ce constituie un avantaj pentru ca in cateva saptamani buruienile crescute vor putea fi eliminate.
Aveti mare grija unde aruncati buruienile proaspat scoase fin gradina. Niciodata nu le puneti in lada de compost sau in locul in care tineti ingrasamantul deoarece veti avea surprize neplacute.
In unele cazuri, eliminarea mecanica nu este de ajuns. In aceste situatii se poate apela la ierbicide naturale, iar daca situatia este intr-adevar dificila se vor utiliza substante chimice. Aplicarea ierbicedelor se realizeaza primavara, inainte ca semintele buruienilor atat de distrugatoare sa incolteasca.
Otetul reprezinta una dintre metodele naturale care ajuta la eliminarea buruienilor. Folositi otet nediluat si unul cu o concentratie mai mare in cazul in care buruienile sunt deja mature. Otetul poate fi pulverizat sau aplicat pe planta daunatoare cu o pensula. Daca alegeti sa il pulverizati, alegeti o zi calma, lipsita de vant, deoarece acesta poate duce picaturile de otet pe alte plante din gradina. Pentru un efect mai puternic puteti folosi un amestec de sare cu otet (o cana ½ sare la 1 litru de otet).
Lamaia este un alt produs natural care poate fi utilizat cu succes pentru eliminarea ierburilor din gradina dumneavoastra. Folositi sucul de lamaie pentru a stropi plantele nedorite. Chiar daca aceste metode naturale par sa actioneze intr-un mod pozitiv pentru culturile dumneavoastra, trebuie sa aveti foarte mare grija si sa nu le folositi in exces deoarece pot dauna culturilor.
Exista situatii in care buruienile au crescut prea mult sau zona este prea mare pentru a exista o alta solutie impotriva lor, asa ca in acest caz sunt necesare ierbicidele. Acestea vor fi procurate din magazinele de specialitate sau din farmaciile veterinare. Cele mai multe ierbicide se folosesc primavara, insa utilizarea lor este influentata si de tipul buruienilor. Cititi cu atentie instructiunile de utilizare inainte de a aplica aceste substante.
Asadar, raspunsul la intrebarea care ii nelinisteste pe foarte multi gradinari poate fi aflat daca puneti in aplicare sfaturile pe care vi le-am oferit. In acest fel, va veti putea bucura de o gradina deosebita, iar plantele pe care le indragiti cel mai mult se vor dezvolta intr-un mod cat se poate de armonios.