Sarcină & BebeCum poate fi partenerul femeii însărcinate un sprijin pentru aceasta și ce...

Cum poate fi partenerul femeii însărcinate un sprijin pentru aceasta și ce ajutor trebuie să ofere?

Cum poate fi partenerul femeii insarcinate un sprijin pentru aceasta, cum o poate ajuta in cele 9 luni lungi de sarcina? In primul rand, fiindu-i alaturi, bineinteles, incercand sa o ajute atat practic, cat si emotional. Femeile insarcinate care au avut de-a lungul sarcinii un partener implicat si atent au trait o experienta in mare pozitiva si s-au confruntat cu mult mai putin stres si anxietate.

Adevarul este ca partenerul femeii insarcinate – care e in general si viitorul tata al copilului – o poate ajuta cu mult, facand experienta sarcinii una pozitiva; sau o poate stresa si intrista mult, fiind prea putin atent si implicat in experienta. Sentimentul ca sunteti o echipa, ca esti impreuna cu ea, ca traiesti emotii similare o face pe femeia insarcinata sa treaca mai usor peste provocarile sarcinii si sa se bucure de aceasta schimbare.

Exista parteneri implicati si entuziasmati, care duc pana acolo implicarea lor alaturi de femeia insarcinata, incat experimenteaza prin transfer simptome similare cu ale femeii: emotii, dureri, pofte, ingrasare (este ceea ce se numeste sindromul „couvade”); si exista parteneri care doresc sa fie alaturi de femeia insarcinata, insa care inteleg prea putin experienta traita de catre aceasta. Insa oricat de putin inteleg ei prin ce trece viitoarea mama, pot totusi sa-i fie un sprijin real in timpul celor 9 luni de sarcina si sa-i ofere practic si emotional ajutorul atat de necesar.

Cum poate fi partenerul femeii insarcinate un sprijin pentru aceasta?

Sarcina poate fi o experienta impartasita in doi. Ofera-i partenerei sentimentul ca formati o echipa si ca, in calitate de viitor tata al copilului vostru, vrei sa fii implicat activ in experienta. Vorbeste mereu folosind cuvantul „noi”: bebelusul nostru, sarcina noastra; cand ea iti spune ca nu poti intelege prin ceea ce trece ea, spune-i ca da, are dreptate, insa ca in acelasi timp vrei sa intelegi cat poti si sa fii parte in aceasta experienta.

Invata impreuna cu ea despre sarcina si nastere. Astfel ii arati implicarea ta reala: cititi impreuna carti si articole despre sarcina, urmariti impreuna filmulete si mai ales, ofera-te sa mergi impreuna cu ea la cursurile prenatale, in cadrul carora amandoi aveti ce invata! Nu o lasa singura in acest lung drum – ambii veti deveni parinti.

Fi-i alaturi la controalele medicale prenatale. Aceste controale constituie deseori un motiv de stres si frica pentru femeile insarcinate: daca ceva va fi in neregula? Asadar, mergi impreuna cu ea la controale si sprijin-o.

Spre sfarsitul primului trimestru, vei putea in sfarsit sa auzi bataile de inima ale fatului, apoi in trimestrul doi sa vezi o poza a acestuia dupa ecografie – impartaseste cu partenera aceste frumoase clipe.

Incurajeaza stilul de viata sanatos al femeii insarcinate. Incearca sa respecti si tu un regim alimentar echilibrat, fara sa o tentezi cu gustari si mancaruri nesanatoase. Nu o tenta nici cu alcool sau cu tigari (daca ea era fumatoare, nu risca sa o tentezi fumand in casa – oricum, nu fuma niciodata langa ea). O poti sprijini si in adoptarea miscarii fizice, facand impreuna cu ea plimbari cat de des aveti timp, plimbari care fac bine atat in plan fizic, cat si emotional.

partener sprijin pentru gravida

Ajuta la treburile casnice – da, esti ocupat, insa femeia insarcinata trebuie sa se menajeze si sa evite oboseala si eforturile prea mari. In special spre finalul sarcinii, partenera ta va avea nevoie de odihna si de ajutor, caci nu va fi in stare sa faca prea multe treburi. Asadar, ajuta cum poti si nu-i cere sa faca multe treburi casnice.

Daruieste-i cate un masaj relaxant. Pentru o femeie insarcinata, un masaj bland este raiul pe pamant, relaxand si diminuand durerile. Asadar, ofera-te sa o masezi la umeri, spate si la picioare macar din cand in cand, ceea ce ii face bine atat fizic, cat si emotional, diminuand nivelul de stres.

Incearca sa ii intelegi emotiile. Si vorbeste-i! Atat de simplu: incearca sa ii vorbesti zi de zi, intreband-o cum se simte si daca are nevoie de ceva. Daca o vezi trista sau, dimpotriva, furioasa, nu spune oftand „hormonii”, ci incearca sa-i fi alaturi, sprijin emotional, intreband-o daca o poti ajuta. Nu o critica daca se poarta cam ciudat – aceasta este situatia. Nu-i spune ca nu ar trebui sa se simta cum se simte – emotiile contradictorii si intense sunt normale pe perioada sarcinii.

Ceea ce poti face este sa stai langa ea, sa-i vorbesti si sa te oferi sa o ajuti. Nu o lasa sa se izoleze – este un prim semn de depresie! Si ai grija la propriile tale emotii – sarcina poate fi stresanta si pentru tine; insa nu te descarca niciodata pe o femeia insarcinata, tipand sau criticand; stresul face foarte mult rau femeii si copilului!

Fa-o sa se simta frumoasa. Multe femei nu sunt deloc fericite cu schimbarile fizice prin care trec. Tu, ca partener al femeii insarcinate, ii poti alunga teama ca a devenit un balon dezagreabil, spunandu-i cat de frumos o implineste sarcina si cat de frumoasa este inca. Nu te teme chiar sa-i arati ca inca o doresti fizic: partidele de dragoste nu sunt de obicei deloc riscante in timpul sarcinii; asadar, atat timp cat ea vrea, puteti ramane intimi, ceea ce o ajuta sa nu se considere urata si grasa.

Fii un tata implicat chiar din timpul sarcinii. Fa planuri impreuna cu partenera despre cum veti creste bebelusul si chiar impartaseste-ti visele cu privire la viitorul sau. Ajuta sa achizitionati lucruri pentru bebe si sa aranjati camera sau locul unde vor fi asezate lucrurile bebelusului. Pune mana pe burtica partenerei, asteptand sa simti miscarile micutului; vorbeste-i sau canta-i micutului – el te aude foarte bine si chiar iti va recunoaste vocea!

Stabiliti daca vei fi un sprijin activ si in timpul nasterii. Daca ambii vreti aceasta, poti fi un real ajutor pe parcursul travaliului si a nasterii – poti invata cum sa o ajuti pe femeia insarcinata din carti si la cursurile prenatale. A asista la nasterea copilului tau este o experienta de neuitat – desi pentru unii, este prea mult.

Partenerul femeii insarcinate poate fi un real sprijin pentru aceasta – niciodata nu trebuie sa se simta exclus doar pentru ca nu el poarta sarcina! Si trebuie sa fie implicat in experienta, sa formeze o echipa cu viitoarea mama, caci ambii vor fi parinti, iar din momentul aflarii sarcinii, prioritatile se schimba: familia trebuie sa fie pe primul loc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.