Când te gândești la gadget-uri pentru monitorizarea sănătății, primul lucru care îți vine în minte probabil este un ceas sport ultraperformant. În ziua de azi, producătorii și-au îmbogățit gama de ceasuri cu multe funcții pentru urmărirea sănătății corpului nostru și acestea au devenit foarte apreciate, deși nu sunt considerate dispozitive medicale. De ce este bine să faci sport zilnic și să-ți monitorizezi sănătatea?
Navigare rapidă în articol:
1. Sport în timpul liber – beneficii
Statisticile arată că doar 23% dintre oameni au obiceiul de a face sport ori suficiente exerciții fizice. Acesta este un obicei bun pentru sănătate și deci merită aplicat. Mulți oameni consideră sportul prea greu și dureros (pentru că provoacă febră musculară) și recunosc că nu fac deloc exerciții fizice.
Ei găsesc mereu scuze pentru a se apuca de sport, preferă să aibă o viață comodă și uită de efectele sedentarismului. În realitate, sportul nu este o muncă grea, nu trebuie să provoace durere și transpirație, el poate fi chiar distractiv, oferă beneficii și o stare de bine.
Poți face sport pentru a te menține în formă și a-ți îmbunătăți sănătatea. Sportul îți oferă multe avantaje și te scapă de consecințele unui stil de viață sedentar. Pentru asta, poți începe cu un antrenament de dimineață (să alergi, să faci genuflexiuni, fandări, exerciții de înviorare sau să mergi puțin cu bicicleta) pentru a te simți mai bine, înainte de a pleca la muncă.
Care sunt beneficiile sportului în viața de zi cu zi?
Sportul face parte din stilul de viață sănătos, alături de alimentație. Sportul te ajută să-ți îmbunătățești sănătatea și chiar să-ți schimbi viața.
Exercițiile fizice se adresează persoanelor care vor să fie sănătoase, care vor să prevină bolile grave, complicațiile diabetului, bolile de inimă, osteoporoza, cancerul, etc. Chiar și persoanele mai în vârstă trebuie să facă puțin sport pentru a-și menține masa musculară și a-și îmbunătăți sănătatea metabolică. Despre sănătatea metabolică precară se spune că este o cauză a unor boli dificil de tratat, precum: diabet zaharat de tip 2, demență, boli de inimă, anumite tipuri de cancer.
Ei trebuie să aleagă un exercițiu potrivit pentru vârsta lor, care nu le produce durere sau febră musculară. De exemplu, pot merge zilnic pe jos pentru că asta le oferă beneficii mari:
- Le îmbunătățește sănătatea metabolică
- Le schimbă în bine starea de dispoziție
- Le menține sănătatea organismului.
De ce trebuie să faci sport în timpul liber?
Sportul trebuie să facă parte din rutina ta zilnică, sau măcar să fie practicat în timpul liber. Sportul te scapă de anxietate și depresie și îți oferă și alte beneficii:
- Te menține în formă, te ajută să scapi de kg în plus și să previi obezitatea
- Îți menține sănătatea psihică, îți îmbunătățește calitatea somnului
- Are un impact pozitiv asupra stării de dispoziție
- Îți creează un tonus bun și încredere în forțele proprii
- Îți oferă o stare de fericire prin creșterea producției de serotonină și îți stimulează sistemul imunitar al organismului.
2. Monitorizarea sănătății cu un ceas inteligent
Dacă îți dorești să ai un pulsiometru la ceas, alege un huawei watch 3 pro care are TruSeen 4.5+ cu tehnologie avansată, care monitorizează cu precizie nivelului de SpO2 în timpul zilei, măsoară nivelul de oxigen al capilarelor din piele. Acest ceas poate detecta moleculele de oxigen din sânge și deci este un indicator bun pentru tine, dacă ești pasionat de drumeții la munte, sau de sporturi precum alpinismul.
Ceasul este și un detector bun al temperaturii, îți arată valoarea acesteia și în plus, oferă și alte avantaje: monitorizarea nivelului de stres, a numărului de pași, a caloriilor arse (în timpul odihnei sau a activității fizice), a pulsului sau a ritmului cardiac (ce oferă o imagine de ansamblu asupra sănătății inimii), etc.
Prin aceste informații ai posibilitatea de a afla dacă ești într-o condiție fizică bună sau dacă trebuie să mergi la un medic când apar anumite abateri ce indică o schimbare a stării de sănătate.