Rețete culinare de post, din orez, pe care familia ta le va iubi

0
2

Aceste rețete cu orez sunt foarte ușor de realizat și perfecte pentru această perioadă de post, înainte de Sărbătoarea Crăciunului. Dacă nu știi ce să gătești de post, încearcă aceste preparate culinare din orez care sunt foarte delicioase. În plus, sunt și hrănitoare și ușor de digerat.

Navigare rapidă în articol:

  1. Mâncare de post din orez, mazăre și chimen
  2. Mâncare de post din orez cu prune
  3. Rețete de post – Orez cu ciuperci și mazăre
  4. Mâncare de post – Orez cu roșii și măsline
  5. Mâncare de post – Orez cu praz
  6. Rețete culinare de post – Orez cu varză albă
  7. Mâncare de post din orez și spanac

1. Mâncare de post din orez, mazăre și chimen

Se folosesc următoarele ingrediente: 200 g orez cu bobul rotund sau lung, 5 linguri de ulei, 100 g mazăre, o linguriță de semințe de chimen, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se spală orezul în mai multe ape și se pune la scurs
  • Se prăjește puțin chimenul în ulei încins, apoi se adaugă orezul și dacă este nevoie se mai adaugă și puțină apă pentru a fierbe la foc mic
  • Apoi se pune mazărea și se mai fierbe mâncarea timp de 5-10 minute, iar la final se adaugă sarea, piperul și pătrunjelul.

2. Mâncare de post din orez cu prune

Se folosesc următoarele ingrediente: o cană de orez, 200 g prune, sare și zahăr după gust.

Se procedează astfel:

  • Se spală orezul în mai multe ape și se pune la scurs
  • Se pune orezul la fiert în apă cu sare, la care se adaugă și prunele
  • Se fierb ingredientele foarte bine, iar apoi se adaugă și puțin zahăr, după gust.

3. Rețete de post – Orez cu ciuperci și mazăre

Se folosesc următoarele ingrediente: 200 g mazăre, 500 g ciuperci, o cană cu orez, 2 ardei grași sau capia, 2 cepe, 5 roșii, puțin ulei, o legătură de mărar, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa și ardeii și se spală cu apă, iar apoi se taie mărunt și se pun la undit în ulei
  • Se curăță roșiile și se taie cubulețe
  • Se spală orezul în mai multe ape și se pune la fiert în apă cu sare
  • Se curăță ciupercile, se spală și se pun la fiert în apă cu sare
  • După ce au fiert ciupercile, se adaugă roșiile tăiate mărunt, ceapa și ardeii, orezul și se dă un clocot
  • La final se pune mărarul tocat mărunt, sarea și piperul.

4. Mâncare de post – Orez cu roșii și măsline

Se folosesc următoarele ingrediente: 5 roșii, 100 g măsline, 500 g orez, 3 căței de usturoi, puțin ulei, 2 ardei grași sau capia, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se spală orezul în mai multe ape
  • Se spală roșiile, se decojesc de pieliță și se taie mărunt
  • Se curăță usturoiul și se taie mărunt
  • Se unge o tavă cu ulei, se pune un strat de roșii, apoi se presară sare și piper, se adaugă ardeii, pătrunjelul, usturoiul, orezul, măslinele și pătrunjel
  • Se dă la cuptor timp de 40 de minute, până fierbe orezul
  • Se servește cald.
Citește și:  Supă de mazăre cu galuște - o rețetă ce nu necesită foarte multe ingrediente

5. Mâncare de post – Orez cu praz

Se folosesc următoarele ingrediente: 400 g orez, 2 cepe, 2 dovlecei, 1 kg praz, 3-4 linguri de ulei, 100 ml suc de roșii, cimbru, o legătură de mărar, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în ulei
  • Se spală orezul în mai multe ape
  • Se curăță dovleceii, se spală, se taie în cubulețe, iar apoi se pun la fiert în apă cu sare, timp de 20 minute; după ce au fiert, se pun la scurs
  • Se spală prazul, se taie în bucăți potrivite și se undește în ulei
  • Se pune orezul la fiert, se adaugă sucul de roșii, prazul, sarea și piperul
  • La final se adaugă și dovleceii, cimbrul și mărarul tăiat mărunt și se mai dă un clocot.

6. Rețete culinare de post – Orez cu varză albă

Se folosesc următoarele ingrediente: 200 g orez, 2 cepe, 2 dovlecei, 1 kg varză albă, 3-4 linguri de ulei, 100 ml suc de roșii, cimbru, o legătură de mărar, un ardei iute, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în ulei
  • Se spală orezul în mai multe ape
  • Se curăță dovleceii, se spală, se taie în cubulețe, iar apoi se pun la fiert în apă cu sare, timp de câteva minute; după ce au fiert, se pun la scurs
  • Se spală varza, se taie fideluțe și se călește în ulei
  • Se pune orezul la fiert, se adaugă sucul de roșii, varza, sarea și piperul
  • La final se adaugă și dovleceii, cimbrul și mărarul tăiat mărunt și se mai dă un clocot
  • Se servește cu ardei iute.

7. Mâncare de post din orez și spanac

Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g orez, 2 cepe, 2 dovlecei, 1 kg spanac, 3-4 linguri de ulei, 100 ml suc de roșii, cimbru, o legătură de mărar, un ardei iute, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în ulei
  • Se spală orezul în mai multe ape
  • Se curăță dovleceii, se spală, se taie în cubulețe, iar apoi se pun la fiert în apă cu sare timp de 15 minute; după ce au fiert, se pun la scurs
  • Se spală spanacul, se fierbe în apă, se scurge și apoi se taie mărunt
  • Se pune orezul la fiert, se adaugă sucul de roșii, spanacul, sarea și piperul
  • La final se adaugă și dovleceii, cimbrul, mărarul tăiat mărunt și se mai dă un clocot
  • Se servește cu ardei iute
  • În loc de spanac se pot folosi și alte ingrediente, cum ar fi de exemplu frunze de urzică, varză sau ștevie.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.