Cum își educă câinele puiul să se controleze, să nu aibă porniri involuntare ce duc la hiperactivitate?

0
464
Femela și puiul, Foto: dogtime.com
Femela și puiul, Foto: dogtime.com

Etologii, psihologii au studiat comportamentul câinilor, al acestor animale de companie preferate de mulți oameni. Câinii trebuie să învețe de mici să se controleze și acest lucru poate fi o combinație de ereditate și învățare, deci de autocontrol și formare. Controlul la câini presupune încetarea unui anumit comportament, al mușcăturilor, al mișcărilor, al agresiunii.

Cei care au câini ca animale de companie cu siguranță au observat un fel de aparentă violență care se manifestă între un câine (femelă) și pui (care poate fi un cățel de câteva săptămâni). Prin aceasta mama ia o poziție superioară asupra puiului și printr-un ritual în joacă îi inhibă pornirile involuntare (ce îl fac să devină hiperactiv) și îl calmează.

Cățeii mici sunt foarte energici, alergă în toate direcțiile, latră, țopăie, prind cu gura diferite lucruri, etc. Ce face mama acestora pentru a-i tempera? Alege momentul potrivit, își îndreaptă atenția spre unul din pui, se apropie de el, apoi se apleacă deodată și se preface că vrea să-l atace. Comportamentul ei este ca un joc. Îl prinde de gât, de urechi sau în general de cap cu botul și îl strânge foarte puțin astfel încât puiul schelăie. Rămâne deasupra puiului și îl ține astfel până ce acesta se calmează, iar când nu se mai zbate imediat îl eliberează, la final puiul se scutură și strănută. Jocul pe care îl face femela este de a-i controla mișcările involuntare pe care le are puiul la vârsta de 5 săptămâni. Acum este momentul când femela realizează aceste jocuri cu fiecare din puii ei, pe care treptat îi determină să se oprească din activitatea lor energică, să ia poziția culcat sau pe burtă și să o mențină timp de cel puțin jumătate de minut. Fiecare pui va fi educat astfel de mama sa. Atracția lor către mamă îi va face să nu simtă agresivitate din partea ei și deci să nu le fie teamă, ei vor încerca emoții și vor lua totul ca pe un joc.

Citește și:  Rase de câini nordice - Buhund norvegian folosit pentru paza turmelor de oi

Acest tip de autocontrol trebuie învățat de fiecare pui în parte, de la vârsta de 5 săptămâni până la 3-4 luni. În caz contrar câinele va ajunge mai târziu să fie hiperactiv, să aibă mișcări energice, exagerate. Acesta este motivul pentru care unele animale sar pe oameni și chiar reușesc să-i trântească, se mișcă în continuu și la un moment dat se opresc brusc din cauza acumulării oboselii exagerate.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.