Animale de companiePeștii de acvariu de apă dulce Heterandria formosa - află caracteristicile acestei...

Peștii de acvariu de apă dulce Heterandria formosa – află caracteristicile acestei specii

Heterandria formosa este o specie de pești din apele dulci cu vegetație acvatică deasă din Florida, Gerogia și Carolina de Sud. Face parte din categoria peștilor ciprinodonți pitici și este cel mai mic vertebrat din lume. Femela are abdomenul bombat și lungimea corpului de 3,5 cm, iar masculul este mai mic, fusiform, poate avea cel mult 2 cm.

Peștele Heterandria formosa este pașnic, sociabil, se hrănește cu alge și alte plante acvatice. Se adaptează foarte bine în acvariu, dacă temperatura apei este de 20-23 grade Celsius, pH-ul de 6,5-8, iar duritatea apei de 10 grade DG.

În perioada de reproducere temperatura apei în acvariu poate fi un pic mai ridicată cu câteva grade. Reproducerea la această specie este vivipară. Femela face zilnic 2-3 pui, timp de 3 săptămâni. În acest fel, o singură femelă poate face până la 30 de pui.

Peștele Heterandria formosa are corpul alungit, fusiform, iar coloritul brun cu reflexii verzui pe parte dorsală. Pe părțile laterale are o bandă neagră, longitudinală și dungi transversale de culori închise. Înotătoarea dorsală este poziționată la mijlocul spatelui, are marginea transparentă, zona centrală roșie-portocalie și la bază prezintă o pată neagră.

Heterandria formosa
Heterandria formosa

Înotătoarea anală este destul de bine dezvoltată și lungă. Aripioarele ventrale și pectorale sunt mici, în pereche, transparente. Înotătoarea caudală este alcătuită dintr-un singur lob, are marginea rotunjită și este transpararentă. Capul este de formă triunghiulară, ochii sunt mari și rotunzi. Pedunculul caudal este alungit și gros.

În acvariu este bine să fie plante acvatice, acestui pește îi place să înoate în zona de centru si superioară a vasului, aproape de suprafața apei, iubește lumina soarelui. Pot fi folosite și plante acvatice plutitoare, ale căror rădăcini să atârne în apă.

Heterandria formosa nu este un pește agresiv, de aceea trebuie să fie ținut în acvariu cu alți pești pașnici, sociabili. Acvariul trebuie să fie spațios deoarece Heterandria formosa este un pește activ, căruia îi place să înoate. Iluminarea trebuie să fie moderată, iar temperatura apei nu trebuie să fie niciodată mai mică de 16 grade Celsius, sau mai mare de 29 grade Celsius, deoarece nu tolerează astfel de condiții în captivitate.

Este recomandat să se achiziționeze un mascul și trei femele, sau doi masculi și șase femele. Specia este vioaie, cu aptitudini sociale și ,,ierarhice˝. În mediul său natural trăiește în apele calme, în iazuri și râuri lente, ape care sunt mai mult stătătoare și au multă vegetație acvatică.

Video – Pești de acvariu – Heterandria formosa:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.