Fiecare pisică are momentele ei când își manifestă aptitudinile de animal de pradă solitar. Pisica este o felină ce își vânează prada dimineața devreme sau seara târziu. De modul ei de a vâna ține și comportamentul alimentar al acestui animal de companie. De asemenea, pisica are un bioritm intern sau un ritm de zi cu zi ce se repetă regulat la 24 de ore.
Pisica este un animal nocturn, de aceea ea este activă după miezul nopții și în amurg. În timpul zilei, între orele 9 și 17 activitatea ei se reduce destul de mult, are obiceiul să doarmă foarte mult. Cum apune soarele sau vine seara, ea are chef de joacă și poate să fie activă până în zori. Acest ritm diurn este numit și ritm circadian. Cuprinde perioadele de somn ale pisicii în timpul zilei sau nopții, dar și cele de activitate, ce apar de obicei dimineața și în amurg.
Persoanele care au pisici ca animale de companie știu deja că ritmul lor nu corespunde cu cel al acestor feline, nu se sincronizează. Cert este că pisicile sunt matinale, astfel de multe ori își trezesc stăpânii din somn dimineața foarte devreme. Dacă își iubesc atât de tare animalul încât ajung să doarmă și cu el în pat, aceștia au surpriza de a vedea dimineața cum pisica își face toaleta, se linge pe blăniță sau se purică.
Spălatul este pentru ea un obicei zilnic, iar dacă acesta nu reușește să trezească stăpânul din somn, cu siguranță cerșitul hranei va reuși să-l facă să se dea jos din pat. În general pisica după ce se spală dimineața este hotărâtă să ceară insistent de mâncare. Dacă nu e băgată în seamă, va mieuna în continuare și va face în așa fel încât să atragă atenția stăpânului ei, pentru a-l convinge să îi dea hrana preferată. Va face tot ce îi va trece prin cap, va miorlăi, va toarce, va da cu laba, etc.
Aceste manifestări au rolul de a trezi stăpânul pentru a-și împlini așteptările, de a mânca și de a atrage atenția. Soluția stăpânului pentru a dormi mai mult, este de a-i lăsa o cantitate de mâncare uscată în bolul ei de hrană. În niciun caz nu trebuie pedepsită, pentru că ea nu este vinovată. Cei care se simt tare deranjați nu trebuie să-și ia o pisică în casă, ei pot achiziționa o plantă care nu cere de mâncare, este nevoie doar de a fi udată.
Pe de altă parte pisica are o plăcere deosebită de a vâna. De asta este bine să fie crescută la casă. Fiecare animal are modul sau de a-și prinde prada, apoi o mănâncă imediat sau mai târziu (într-un loc preferat). Dacă nu îi este foame nu va mânca prada, dar va vâna pentru plăcerea de a face acest lucru. Multe pisici vânează șoareci sau alte viețuitoare mici dar nu le mănâncă, ele fiind obișnuite cu hrana primită de la stăpân.
Pisica are instinctul de vânătoare, de aceea e normal comportamentul ei de a vâna toată ziua. Acest lucru explică faptul că are un ritm alimentar, de a mânca puțin și des în cursul zilei. Deși stăpânul ei îi va da multă hrană și ea va mânca pe săturate, cu siguranță peste 1-2 ore va căuta iar alimentele preferate în bolul ei cu mâncare.
Acesta este motivul pentru care unele pisici ajung să sufere de obezitate. În concluzie, pisica va trebui să primească mai puțină hrană, dar mai des, chiar de 8 ori pe zi. Este bine să vă sfătuiți și cu un medic veterinar cu privire la tipul și cantitatea de hrană (uscată, umedă, cu puține sau mai multe calorii, etc).
Un alt aspect legat de viața acestor animale este ritmul anual. Deși se spune că pisica nu hibernează, ea are totuși iarna o perioadă de inactivitate, când și greutatea ei corporală crește. Unii oameni spun că iarna pisica doarme mult și este deprimată. Ritmul anual influețează pisica, este vorba despre factori ce țin de climă, lumină, temperatură, anotimp.